Presunúť na hlavný obsah

Ako zvládnuť veľkonočný pôst? Inšpirujte sa!

Recepty

Mnoho ľudí dodržiava v tomto období pôst. Zámery bývajú rôzne – veľká väčšina ľudí tomu prikladá kresťanský význam, iní vnímajú pôst ako vhodné obdobie na očistu tela i duše. Ak ste sa aj vy rozhodli pre veľkonočný pôst, alebo aspoň menší detox počas týchto dní, poradíme vám, ako vydržať až do konca.

Kedysi pôst ľudia dodržiavali aj preto, lebo po zime sa menej hýbali a ich jedálniček tvorili najmä energeticky výdatné jedlá. V dnešnej dobe nie je problém stravovať sa ľahšie a vyvážene počas celého roka. Preto nie je potrebné špeciálne upravovať jedálny lístok. Ak však chcete zhodiť pár kíl, cítiť sa lepšie a zároveň zbaviť telo toxínov, pôst či krátkodobý detox prospeje nielen vášmu tráviacemu traktu.  

Najčastejšie sa počas pôstu vzdávame mäsa a hlavne na jeho konci nám už dochádzajú nápady, ako vytvoriť chutné bezmäsité pokrmy. Nenahraditeľným zdrojom živín je v tomto prípade ovocie a zelenina. To neznamená, že ich musíte jesť len v surovom stave. Zeleninové jedlá si môžete pripraviť na milión spôsobov a nestojí to ani kopec času. Napríklad zelenina s výživným kuskusom, ktorý pripravíte za pár minút, je ideálna aj pri diétach.

Vyskúšajte vegetariánsky kuskus:

Ingrediencie (pre 2 osoby):

voda (na uvarenie kuskusu)
olej
20 g hrášku
140 g kuskusu
1 balenie mozzarelly Galbani 125 g
soľ a korenie
½ červenej papriky
½ cukety
20 g sezamových semienok

Postup prípravy:

Do osolenej vriacej vody s lyžicou oleja pridajte hrášok a kuskus. Varte asi 1 minútu, potom hrniec prikryte pokrievkou a nechajte odstáť mimo sporáka.  Nakrájanú zeleninu vložte do panvice so zvyškom oleja, osoľte a okoreňte podľa chuti. Zeleninu opražte na oleji do chrumkava a nechajte vychladnúť. Na malej panvičke zľahka opražte sezamové semienka a potom ich mierne podrvte. Mozzarellu nakrájajte na kocky. Kuskus zmiešajte s pripravenou zeleninou, posypte mozzarellou a sezamovými semienkami. Servírujte teplé alebo studené ako šalát.

Kombináciou zeleniny s ďalšími ľahko stráviteľnými potravinami môžete rýchlo vyčarovať chutný obed či večeru. Máte v obľube zapekané jedlá so zeleninou, prípadne zeleninové jedlá s lahodnými syrovými plnkami? Ani tých sa nemusíte vzdať. Nahraďte tučné syry a smotanové omáčky nízkotučnou mozzarellou. V tepelnom stave sa rozpustí a v tejto konzistencii nahradí akýkoľvek krém, ktorým môžete plniť zeleninu.

Vyskúšajte napríklad zapečený baklažán:

Aj v studenej kuchyni môžete využívať zeleninu na mnoho spôsobov. Pri pôste môžete v jedálničku využívať aj prísady ako tvaroh, jogurty či vajíčka. Ak preferujete bezmäsitý pôst, nezabúdajte na príjem bielkovín. Tie nájdete napríklad v strukovinách. Taký cícer je plný nielen bielkovín, ale aj minerálov, najmä železa, vápnika a vitamínov A, B, C, E a K. Jeho bonusom je aj to, že neobsahuje žiadny lepok, vhodný je preto aj pre celiatikov. Využite ho napríklad do nátierok, polievok alebo z neho pripravte šalát:

Tieto recepty vám pomôžu obohatiť váš pôstny jedálniček a pripravia vás na príchod Veľkej noci. Viac inšpirácii nielen na pôstne jedlá nájdete na stránkach galbani.sk

-reklamná správa-