Cestná doprava

NSK zrekonštruoval horský priechod Skýcov za takmer 2,5 milióna eur

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zrekonštruoval cestu druhej triedy II/511 Topoľčianky – Skýcov v dĺžke 12,195 kilometra. Zrekonštruovaný horský priechod Skýcov bol v stredu odovzdaný do užívania. Celkové náklady na opravu dosiahli 2,448 milióna eur bez DPH.

„Rekonštrukcia bola financovaná zo zdrojov Európskej únie v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Spolufinancovanie kraja predstavovalo päť percent,“ informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu ide o prvý cestný úsek, ktorý bol na Slovensku zmodernizovaný z európskych peňazí z programového obdobia 2014 až 2020.

Rekonštrukcia cesty sa začala v septembri minulého roka. V rámci rekonštrukcie sa vymenili asfaltové vrstvy vozovky, ktorých plocha predstavovala 99.206 štvorcových metrov. „Položilo sa 22.200 ton asfaltovej zmesi,“ skonštatovala Prekopová. V rámci opravy sa vymenili zvodidlá v dĺžke 8527 metrov, osadili sa nové dopravné značky v počte 286 kusov, vybudovali sa nové priepusty a obnovilo sa dopravné značenie.

V obci Skýcov boli z oboch strán osadené stacionárne merače rýchlosti. V obci Topoľčianky bola osadená kamera s teplotným snímačom. Pribudli tri nové autobusové zastávky, upravili sa polomery zákrut rozšírením vozovky a spevnili sa krajnice s výmerou 19.628 štvorcových metrov v celej dĺžke úseku.

Prečítajte si aj

Back to top button