Zmena základnej náhrady za 1 km pri použití motorového vozidla od roku 2019

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje zvýšiť sumu základnej náhrady za km pri použití osobného motorového vozidla na pracovnej ceste. Plánovaná zmena by mala nastať ešte v roku 2019.

V súvislosti so zvýšením cien položiek spojených s prevádzkou motorového vozidla Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ďalej len „MPSVaR“) navrhuje zvýšiť sumy základnej náhrady pre zamestnanca, ktorý bol vyslaný na pracovnú cestu a použil osobné motorové vozidlo. Prijatím tohto návrhu by opatrenie MPSVaR č. 632/2008 Z.z. o sumách základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestných (ďalej len „opatrenie o sumách základnej náhrady“) by malo byť nahradené novým, platným opatrením s účinnosťou od roku 2019.

Návrh opatrenia o sumách základnej náhrady je v súčasnosti v štádiu medzirezortného pripomienkového konania.

Navrhovaná novela opatrenia o zmene základnej náhrady sa dotkne zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu v roku 2019

Navrhovaná novela opatrenia o zmene základnej náhrady za použitie súkromného motorového vozidla sa dotkne zamestnancov, ktorí boli vyslaný na pracovnú cestu a ktorí sa so zamestnávateľom dohodli, že pri pracovnej ceste použijú iné cestné motorové vozidlo, než poskytnuté zamestnávateľom.

V prípade, ak zamestnanec na pracovnej ceste použije súkromné motorové vozidlo (svoje alebo požičané) má nárok podľa zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) na:

  • základnú náhradu za každý 1 km jazdy,
  • náhradu za spotrebované pohonné látky.

Od kedy vstúpi do platnosti navrhovaná suma základnej náhrady za km?

Podľa § 8 ods. 1 zákona o cestovných náhradách budú navrhované sumy základnej náhrady patriť zamestnancovi od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bude táto zmena zverejnená v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

Prečítajte si tiež

V súčasnosti však nie je možné určiť účinnosť tejto zmeny, nakoľko návrh opatrenia o sumách základnej náhrady je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ako sa zmení suma základnej náhrady pri použití motorového vozidla od roku 2019?

súčasnosti platí nasledovná výška základnej náhrady za km pri použití:

  • jednostopového vozidla (napr. motocykel, skúter): 0,05 € / km,
  • osobného cestného motorového vozidla: 0,183 € / km,
  • iného vozidla (napr. autobus, traktor): výška náhrada závisí od dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Navrhované opatrenie o sumách základnej náhrady navrhuje zvýšiť sumy základnej náhrady za km nasledovne:

  • pri použití jednostopového vozidla a trojkolky: z 0,05 € na 0,053 € / km (t.j. zvýšenie o 0,003 €),
  • pri použití osobného cestného motorového vozidla: z 0,183 € na 0,193 € / km (t.j. zvýšenie o 0,01 €).

Výsledná suma základnej náhrady sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.

O platných náhradách za použitie súkromného motorového vozidla na pracovnej ceste si môžete prečítať v článku Cestovné náhrady v roku 2019 a 2020.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Základná náhrada za 1 km pri použití motorového vozidla od 1. 5. 2024

Od mája 2024 sa zvýši cestovná náhrada pre zamestnancov, ktorí použijú cestné motorové vozidlo pri pracovnej ceste. Ako sa zmenia sumy?

Cestovné náhrady za spotrebované pohonné látky od 1.1.2025 (návrh)

Novela zákona o cestovných náhradách navrhuje spôsob výpočtu náhrady za spotrebované pohonné látky už aj pre elektromobily a plug-in hybridy. Ako by to v praxi malo vyzerať?

Stravné v roku 2024

Dôležité informácie o sumách stravného v roku 2024: aktuálne platné sumy stravného pri tuzemskej pracovnej ceste, minimálna výška gastrolístka ako aj minimálna či maximálna výška príspevku zamestnávateľa na stravovanie zamestnancov v roku 2024.

Cestovné náhrady zamestnanca v roku 2024

Zamestnancovi počas pracovnej cesty vzniká nárok na cestovné náhrady. O aké náhrady ide, v akej lehote musí vyúčtovanie cesty predložiť a kedy musí dostať preddavok, sa dočítate v článku.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky