Mladá Greta sa už stretla aj s pápežom Františkom. Tieto vrúcne slová podpory jej venoval

Lucia Mužlová

Foto: archív TASR/AP Photo/Marco Vasili

Mladá švédska aktivistka Greta Thunbergová sa v stredu stretla s pápežom Františkom vo Vatikáne. Thunbergová sa zúčastnila na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Mladá Švédka má vystúpiť s prejavom v talianskom parlamente a v piatok bude viesť protest za boj proti klimatickým zmenám v Ríme.

Článok pokračuje pod videom ↓

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ignacio (@nachoweber90) on

V pápežovi Thunbergová našla spriaznenú dušu a pripomína, že boj proti klimatickým zmenám a starostlivosť o Božie stvorenia patria k hlavným pilierom jeho pôsobenia v pápežskom úrade. Thunbergová v utorok vystúpila aj pred zákonodarcami výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) v Štrasburgu. Aktivistka upozornila, že na zastavenie klimatických zmien prichádza práve čas, a zároveň europoslancov v tejto veci varovala, aby nezačali panikáriť.

Thunbergová vlani v septembri každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickým zmenám, pričom Švédsko obvinila z nedodržiavania parížskej klimatickej dohody. Inšpirovala tým tisíce školopovinných detí v Belgicku, Nemecku, Švajčiarsku, Švédsku či Austrálii, ktoré pod heslom „piatky za budúcnosť“ usporiadali podobné protesty vo svojich krajinách. Jeden sa konal aj na Slovensku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Generación Laudato Si (@laudatosigen) on

Pápež František povzbudil v stredu mladú švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú, aby pokračovala vo svojej kampani za ochranu klímy. Šestnáročná Thunbergová sa s pápežom nakrátko stretla v závere jeho tohtotýždňovej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, kde sedela v prednom rade.

So sebou si priniesla tabuľku s nápisom „Pripoj sa k štrajku proti klimatickej zmene“, ktorú ukázala po tom, ako ju pápež privítal. „Ďakujem vám, že ste sa postavili za klímu a hovorili pravdu. Veľa to znamená,“ povedala mu Thunbergová. Pápež jej povedal, aby vo svojom boji proti klimatickej zmene pokračovala. „Boh ťa žehnaj. Pokračuj vo svojej práci. Do toho!,“ povzbudil ju. Mladú aktivistku vo Vatikáne sprevádzal jej otec Svante Thunberg. Po stretnutí Thunbergová v rozhovore pre švédske noviny Dagens Nyheter uviedla, že pápež bol veľmi priateľský a po celý čas sa usmieval.

Najnovšie články