Vatikán sa v OSN zastal práv starých ľudí ráznym odsúdením eutanázie

Vatikán sa v OSN zastal práv starých ľudí ráznym odsúdením eutanázie

New York 18. apríla 2019 (HSP/TK KBS/RV/Foto:PrintScreen Vatikán)

 

Reprezentant Svätej stolice vystúpil v New Yorku na zasadaní pracovnej skupiny OSN zameranej na tému starnutia a ochrany práv starších ľudí. Súčasná spoločnosť „berie vylúčenie seniorov ako niečo normálne“, upozornil Mons. Bernadito Auza, citujúc varovné slová pápeža Františka, ktorému starí ľudia ležia osobitne na srdci

Mons. Bernadito Auza

Vlády a spoločnosti vidia starých ľudí ako bremená. Keďže nie sú viac považovaní za produktívnych a užitočných členov spoločnosti, sú na konci rebríčka politických priorít, uviedol Mons. Auza. Práva starších ľudí naopak potrebujeme chrániť a doceniť ich aktuálny príspevok, pripomenul vatikánsky diplomat a dodal, že starí ľudia častokrát trpia „chudobou, chorobou, hendikepom, spoločenskou izoláciou, násilím, opustením, zneužívaním, nedostatkom prístupu k základným zdrojom ako jedlo, strecha nad hlavou či kvalitná zdravotná starostlivosť“.

Reklama

Nedostatky v tomto smere sa týkajú „adekvátnej sociálnej ochrany a sociálneho zabezpečenia, ktoré by zaistili naplnenie základných potrieb človeka vo vyššom veku“. „Doslovnejším a zlovoľným spôsobom sa to týka tých miest, kde sa eutanázia a asistovaná samovražda dožaduje životov chorých a zraniteľných starých ľudí. Svätá stolica tým najráznejším spôsobom, aký je len možný odsudzuje tieto praktiky a volá po ochrane starých ľudí pred týmito útokmi,“ zdôraznil Mons. Auza.  Stály pozorovateľ Svätej stolice pri OSN v New Yorku zároveň pripomenul slová pápeža Františka: „Ak sú mladí povolaní otvárať nové dvere, starí ľudia majú kľúče“. Sú „žijúcou pamäťou ľudí“.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali