Arónia je mimoriadna superpotravina: Najlepší zdroj antioxidantov v prírode, toto je dôvod!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-18 06:00:00

Hľadáte potravinu s čo najvyšším obsahom antioxidantov? Jedzte aróniu! Podľa vedcov si tmavé bobuľky tohto ovocia zachovávajú svoje nutričné vlastnosti aj vtedy, keď nie sú čerstvé.

Podľa novej štúdie poľských vedcov z Lublinskej univerzity publikovanej v magazíne Open Chemistry si arónia svoj titul superpotraviny skutočne zaslúži. Jej plody by totiž mohli byť jedným z najlepších prírodných zdrojov antioxidantov, ktoré nezničí ani potravinárske spracovanie.

Čítajte viac: Flavonoidy, prírodné látky s mimoriadnymi účinkami: Výskumníčka prezradila, čo všetko dokážu

Podľa zistenia vedcov arónia výborne odoláva oxidácii aj pôsobeniu tepla, ktoré väčšinu iných druhov ovocia pripravujú o cenné výživné látky. Znamená to, že aj keď plody konzumujete v podobe džúsu, mrazenej drene alebo ako sušené plody v kaši či zapečené v koláči, stále majú vysoký obsah antioxidantov.

Nutričná bomba!

Tmavé plody sú vďaka bohatému komplexu vitamínov a minerálov ovocím, ktoré má význam v prevencii civilizačných ochorení. Posilňujú imunitný systém, regulujú hladinu glukózy v krvi, normalizujú krvný tlak, a zároveň chránia steny ciev. Sú tiež zdrojom vlákniny, ktorá upravuje trávenie, uľahčuje peristaltiku a udržuje črevá v dobrej zdravotnej kondícii.

Arónia čiernoplodá pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky, ale jej pestovanie je populárne aj v Európe. Plody rastliny sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C a flavonoidov s protizápalovým účinkom. Výskumy naznačujú, že by extrakt z arónie mohol byť nápomocný aj v boji s rakovinou. V jedinej bobuľke tohto ovocia nájdete zmes najsilnejších známych antioxidantov, napríklad kvercentín, epikatechín, kyselinu kávovú, zeaxantín či karotenoidy. Podobne ako čučoriedky, aj plody arónie obsahujú antokyány spájané so schopnosťou redukovať množenie rakovinových buniek. Okrem toho sú tieto látky nádejou v prevencii neurodegeneratívnych ochorení, akou je Alzheimerova choroba. Znižujú oxidačný stres v mozgu a na nervové bunky majú omladzujúci efekt, píše Organicfacts.net.

 

Fotogaléria


Tagy:
arónia superpotravina

2019-04-18 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia