Očistný jedálniček nielen na Zelený štvrtok

Už naši múdri predkovia uznávali pravidelnú jarnú očistu organizmu. Najmä na Zelený štvrtok sa ich jedálny lístok spájal so „zelenými potravinami“, ktoré si vyberali podľa toho, v akom období bola Veľká noc, čo zvykla príroda ponúknuť alebo sa urodilo. Naproti tomu máme my dnes omnoho väčší výber v obchodoch.

Z histórie

Veľkonočné sviatky sú významným kresťanským sviatkom, ktorému predchádza štyridsaťdňový pôst. Prečo práve 40? Z histórie sa dozvedáme, že toto číslo malo posvätný význam. Ježiš Kristus sa postil 40 dní pred svojím verejným vystúpením, 40 dní pokrývala voda zem počas potopy sveta, 40 dní sa postil Mojžiš na vrchu Sinaj a 40 dní putoval prorok Eliáš k jaskyni na vrchu Horeb.

Zelený štvrtok je vraj pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. Iné vysvetlenie vychádza z germánskeho bohoslužobného názvoslovia „grein“ – nariekať.

Význam jarnej detoxikácie

Prečo je jarná detoxikácia - odstránenie škodlivých (toxických) látok z organizmu také dôležité? Chceme – nechceme, toxíny sú súčasťou nášho života. Žiaľ, čím ďalej, tým viac. V ovzduší i v súčasných potravinách. Navyše, v zime máme zväčša menej pohybu. Zvyšuje sa hmotnosť a telo nedostáva priestor na zbavovanie sa toxínov.

Dnes je k dispozícii nesmierne množstvo informácii a zaručene úspešných rád, ako pristupovať k detoxikácii. Osobne sa prikláňam k postupom, ktoré kopírujú najmä dary prírody.


Pozrite si tiež:

tipov pre zelenú jarnú očistu


Základné pravidlá detoxu

Potreba očisty sa objavuje najmä na jar, v období sviatkov a na jeseň. S očistou by sme však mali začať vždy vtedy, ak sa nám zhorší trávenie, cítime sa nafúknutí, unavení.

Jednoducho, keď zanedbáme vyvážené a zdravé stravovanie.

Všetko potrebuje čas. Základné pravidlo zbavovania sa toxínov znie: minimálne 2-3 dni pred nasadením diéty jesť striedmo. Odporúča sa ryža, zelenina, orechy. Rovnako je dôležité po diéte opäť pozvoľna prechádzať na bežnú stravu, najlepšie rovnako dlhý čas ako bol čas samotnej detoxikácie.

Ďalšie pravidlo znie: krátkodobú 1-2 dňovú detoxikáciu je možné opakovať raz za 7-10 dní. 3-dňová očistná kúra sa dá pravidelne vykonávať raz za 1-2 mesiace. Dlhšie detoxikačné programy raz za polrok až 1 rok, vhodné sú na jar a na jeseň.

Odmenou bude nová energia, dobrý pocit a najmä pevnejšie zdravie.

Jarný detox a medvedí cesnak

Ako súčasť jarného detoxu a na výborné dochutenie jedla je ideálny medvedí cesnak. Zbierame najmä listy, kým nezačne kvitnúť, potom medvedí cesnak stráca chuť a vitamíny. Treba ho jesť čerstvý, uskladniť si ho môžeme ako pesto a zamrazený. Medvedí cesnak zásadne neupravujeme varením, do varených jedál ho iba pridávame.

Význam medvedieho cesnaku pre zdravie

  • Prečisťuje organizmus, lieči kožné choroby.

  • Pomáha pri hnačkách, pôsobí proti plynatosti, zmierňuje kŕče, ničí črevné parazity.

  • Urýchľuje hojenie rán a vredov.

  • Posilňuje imunitu.

Ako si pripraviť pesto z medvedieho cesnaku?

Čo budeme potrebovať?

• čerstvo natrhaný medvedí cesnak - 2-3 hrste

• 50 g orechov podľa chuti

• 100 ml olivového oleja

• soľ

chilli

• 1/2 citróna

Ako budeme postupovať?

Medvedí cesnak umyjeme pod tečúcou vodou. Rozmixujeme, pridáme ďalšie ingrediencie. Olej dolejeme podľa potreby, aby pesto nebolo husté ani riedke. Uskladníme v chladničke. Ochutíme ním cestoviny, zeleninové i masové pokrmy. Dobrú chuť!

Trojdňová detoxikácia - výborný a nenáročný spôsob, ako z tela vyplatiť toxíny

1. deň

Budeme iba piť, týmto sa z tela vyplavia škodlivé látky. Ráno po prebudení si dáme citrónovú vodu. Počas dňa sa odporúča piť 100-percentné ovocné, prípadne zeleninové šťavy zriedené v pomere 1:1. Medzitým tekutiny - denný pitný režim dopĺňať bylinkovým čajom (vhodný detoxikačný) alebo prevarenou vodou.

Rozhodne nepiť kávu, sladené nápoje a alkoholické nápoje!

2. deň

Hneď po prebudení sa odporúča bylinkový čaj. Na obed ovocný šalát (napríklad jablko, ananás, grep, kiwi, červený melón, slivky). Počas dňa dodržiavať pitný režim, najmä ovocné a zeleninové šťavy.

3. deň

Na raňajky ovocná kaša s bielym jogurtom. Na obed zeleninová polievka, vývar. Na večeru šalát zo zeleniny, prípadne strúhaná mrkva. Dbajte aj na pitný režim!

Nezabúdajte na racionálne stravovanie! Najhoršie by bolo pokračovať v zlých stravovacích návykoch. Úsilie trojdňového detoxu by sa míňalo žiaducim účinkom.


Vyskúšajte tiež:

Trojdňová jablková očista