5 tipov, ako si vybrať tie najvhodnejšie pneumatiky

5 tipov, ako si vybrať tie najvhodnejšie pneumatiky

- in Zaujímavosti
418
Komentáre vypnuté na 5 tipov, ako si vybrať tie najvhodnejšie pneumatiky

Nie je pneumatika ako pneumatiky. Ponuka pneumatík na trhu je naozaj veľmi vysoká. Ako sa ale v tom množstve vyznať? Podľa akých kritérií si treba vyberať, aby ste kúpili správny typ pneumatík na vaše vozidlo? V článku si povieme, na čo sa pri výbere pneumatík zamerať, aby ste kúpili také, ktoré vám dlho vydržia a budú vhodné pre váš typ jazdy.

Dajte na skúsenosť

Mnoho ľudí dá pri výbere pneumatík na vlastnú skúsenosť. Uprednostňujú také pneumatiky, ktoré už mali, teda v prípade, že pozitívne ovplyvnili jazdné vlastnosti ich vozidla. Vedeli ste, že pneumatiky majú vplyv aj na spotrebu pohonných látok? Aj preto, ak máte s konkrétnou značkou dobré skúsenosti, nemenili by sme ich a ostali u značky, ktorá vám sadla.

Pri výbere pneumatík zaváži aj na názore vašich známych. Či už je to rodina, kolegovia alebo kamaráti, taktiež vám môžu dobre poradiť. Najmä, ak majú podobný typ alebo rovnakú značku auta.

Všímajte si technické parametre

Na to, aby ste si vybrali vhodné pneumatiky, potrebujete sa zamerať na niekoľko technických požiadaviek, ktoré by mali vaše nové pneumatiky spĺňať. Aké to sú?

Rozmery pneumatík

Z technického preukazu zistite, aké sú odporúčané rozmery pneumatík pre vaše vozidlo. Väčšinou tam nájdete viacero rozmerov, takže si stále máte z čoho vyberať. V tomto prípade však rozhodujú vaše preferencie ako vodiča.

Ak máte radšej športovejšiu jazdu, odporúčame vám širšie pneumatiky. Pre ekonomickú jazdu sú zasa lepšie pneumatiky s užším priemerom.

Extra tip: Chcete mať pneumatiky v rozmeroch, ktoré vám nepovoľuje váš technický preukaz? Každý výrobca má zoznam pneumatík, ktoré sú pre konkrétne vozidlo schválené a môžu sa používať. Ak narazíte na také pneumatiky, ktoré nebudete mať napísané v technickom preukaze, ale sú schválené výrobcom, môžete si ich dať do technického preukazu dopísať, a to na príslušný úrad.

Dezén pneumatík

V prvom rade je potrebné si zvoliť, či potrebujete letné, zimné alebo celoročné pneumatiky. Okrem toho si však môžete vybrať aj rôzne vzory dezénu, ktoré majú vplyv na jazdné vlastnosti vozidla.

Vybrať si pritom môžete pneumatiky so symetrickým, asymetrickým alebo smerovým vzorom dezénu. Aký je v nich rozdiel?

  • symetrický dezén je vhodný, ak jazdíte krátke vzdialenosti
  • asymetrický vzor sa hodí pre športový štýl jazdy
  • smerový dezén má dobré trakčné vlastnosti a chráni tak vozidlo proti aquaplaningu

Vek pneumatík

Tento parameter sa vám môže zdať ako zbytočný, najmä, ak kupujete nové pneumatiky. No aj pri kúpe nových pneumatík si vždy pozrite DOT kód. Máte na ňom rok výroby, ktorý vás aj pri nových pneumatikách môže prekvapiť.

Pod novými pneumatikami si netreba predstavovať iba pneumatiky, ktoré boli vyrobené tento alebo minulý rok. Takisto sú to pneumatiky, ktoré sú na trhu už dlhšie, no zatiaľ sa nepredali a nepoužívali.

Takisto starších pneumatík sa nemusíte báť, pretože staré či ojazdené pneumatiky nie sú zákonite zlé. O význame DOT kódu si môžete prečítať napríklad v článku Ako čítať z označenia pneumatík.

Cena pneumatík až na záver

Cena pneumatík by nemala byť tým najdôležitejším kritériom pri ich výbere. Tie lacnejšie sa vám nemusia koniec koncov vyplatiť. Ak kupujete nové pneumatiky, tie lacnejšie môžu byť menej kvalitné, ale nie je to tak vždy. Takisto ojazdené pneumatiky nemusia byť hneď zlou kúpou.

Cena je pri kúpe vždy rozhodujúca, no taktiež si treba uvedomiť, že aby bola každá vaša jazda komfortná a bezpečná, potrebujete kvalitné pneumatiky, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Čím majú lepšie jazdné vlastnosti a kratšiu brzdnú dráhu, tým dlhšie vám vydržia a nebudete ich musieť tak často meniť.

About the author

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli