Za škandál v škôlke môže zle odoslaná správa

Vlnu pobúrenia mamičiek v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa spôsobila správa, ktorú učiteľka omylom poslala nesprávnej adresátke. Pedagogička sa nelichotivo vyjadrila o jednej z mamičiek. Podľa sociologičky však nejde len o zlyhanie jedného človeka.

17.04.2019 19:38
debata

Minulý týždeň učiteľka Materskej školy na Kaméliovej ulici vo Vrakuni správou upozornila matku, že jej dcérka nedostane obed, pretože nezaplatila stravné. Vzápätí napísala zrejme kolegyni alebo nadriadenej, že „Cigane som napísala, že malá nedostane obed“.

Správu však omylom poslala opäť mamičke. Tá sa ohradila a učiteľka jej vysvetľovala, že jej riaditeľka prikázala, aby ju upozornila na nezaplatené obedy. Matka neskôr na sociálnej sieti, keď zverejnila komunikáciu s učiteľkou, vysvetlila, že obedy boli v tom čase zaplatené.

V stredu sa kvôli tomuto incidentu mimoriadne stretla rada školy. „Takéto správanie všetkých zamestnancov je v rozpore s akýmkoľvek bežným správaním zamestnancov, samotný incident je len jednorazovým zlyhaním správania jednej pracovníčky,“ povedala po zasadnutí hovorkyňa mestskej časti Simona Ivanková-Macejová. Rada školy pedagogičku podporila, podľa nej sú rodičia s jej prácou spokojní. „Je to jej prvé pochybenie. Riaditeľka toto porušenie pracovnej disciplíny bude riešiť písomným upozornením,“ dodala Ivanková-Macejová.

Zriaďovateľom materskej školy je mestská časť Vrakuňa. Jej starosta Martin Kuruc sa za učiteľku ospravedlnil na sociálnej sieti. „Kategoricky odmietam akékoľvek prejavy rasovej nenávisti. Okamžite som začal konať, spojil som sa telefonicky s vedúcou nášho odboru školstva, s riaditeľkou materskej školy. Je to, samozrejme, ľúto všetkým zúčastneným,“ uviedol Kuruc.

Doplnil, že riaditeľka zariadenia sa už mamičke ospravedlnila a s učiteľkou bol vykonaný pohovor a ďalšie kroky nasledujú v zmysle platných právnych predpisov.

„Ja si myslím, že každá mamička má meno, či je Cigán, sedlák, Číňan, Mongol,“ napísala v statuse dotknutá matka.

Sociologičku Slovenskej akadémie vied Zuzanu Kusú osobitne zaráža, že správa bola určená inej pracovníčke škôlky – či už vedúcej jedálne, alebo riaditeľke. „To naznačuje, že v danom zariadení sa bežne toleruje ,neformálne' hovorenie o rodičoch, ich označovanie veľmi opovržlivým znevažujúcim spôsobom. Mylne poslaná správa je tak správou o úrovni ,inkluzívnej kultúry' pedagogického zboru danej škôlky, nie je to zlyhanie len jednej učiteľky,“ povedala Kusá pre Pravdu.

Ani podľa hlavnej školskej inšpektorky Viery Kalmárovej nemožno takúto udalosť akceptovať. „Ak k nej naozaj došlo, mala by mať pracovnoprávne dôsledky,“ mieni. Podľa nej je však riešenie v rukách zamestnávateľa.

Na podnet rady školy sa po veľkonočných prázdninách uskutoční v škôlke na Kaméliovej ulici mimoriadne rodičovské združenie. Prísť majú aj členovia rady, zástupcovia zriaďovateľa a hovoriť sa bude práve o tomto incidente.

V prípade podobnej udalosti by rodičia mali v prvom rade kontaktovať riaditeľa zariadenia a následne aj zriaďovateľa a podľa potreby školskú inšpekciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vrakuňa