Brabantský šíp: Fantastické víťazstvo Van der Poela proti najsilnejším mužom

Po ukončení kockových klasík sa postupne prechádza na kopcovitejšie jednodňovky. Prechod medzi Flámskom a Ardenami posledné roky vypĺňa belgická klasika kategórie HC, Brabantský šíp. Tá dnes naplnila svoju 59. edíciu. Trasa na pomedzí Flámska a Valónska mala dĺžku 196,2 kilometrov. Poslednú stovku z nich tvoril okruh okolo mesta Overijse. Cieľ sa nachádzal na stúpaní Schavei, ktoré malo sedemsto metrov pri priemernom sklone 6,2%. Túto klasiku vyhral Peter Sagan v roku 2013, tentokrát tu neštartoval.

Únik dňa vytvorila sedmička jazdcov z pro-kontinentálnych celkov. Pri favorizovaných menách ako Alaphilippe, Bettiol, Colbrelli, Matthews, Wellens alebo Van der Poel však nemali veľkú šancu na úspech.

Tempo udržoval tím Deceuninck-Quick Step, ťažkú robotu odvádzal Tim Declercq (:qst:). Únik mal pri prvom prejazde 23-kilometrového okruhu náskok jednej minúty. Na stúpaní Hagaard zaútočil pomocník z Lotto Soudal Tosh Van der Sande (:lts:), aby neskôr pomohol lídrovi Timovi Wellensovi (:lts:). Do hry veľkých tímov sa pripojil Mikkel Honore (:qst:) a spojil sa s útočníkom.

Zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Na nič nečakal Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) a vyše 57 km pred páskou sa pripojil k dvojici, ktorá predtým útočila. Tá s ním, samozrejme, nespolupracovala a tento odvážny nástup bol zmarený pelotónom. Ďalšie pokusy o zrýchlenie ponúkali ďalší borci tímov Lotto Soudal a Quick Step, poriadne tým preriedili pole.

Ďalšie kilometre boli dosť chaotické, o útok sa pokúšalo viacero jazdcov, no každý si dával pozor a žiaden atak dlho nevydržal. Únik dňa bol pohltený 33 km pred cieľom a hlavná skupina s favoritmi sa zjednotila. Išlo sa v rýchlom tempe a čakalo sa na nástupy vážnejších súperov. Na méte 28 km sa zdvihol Daryl Impey (:mts:) a vytvoril si 20-sekundovú výhodu.

Posledné kolo

Juhoafrického šampióna stíhal Quick Step, hlavne Petr Vakoč (:qst:). 17 km pred koncom začali pretekať aj top favoriti. Prácu tímu využil Julian Alaphilippe (:qst:), jeho dynamický ťah pokryli Tim Wellens (:lts:), Mathieu van der Poel. S problémami sa tam dostal aj Michael Matthews (:sun:), spoločne pohltili Impeyho. Náskok tejto skupiny sa ihneď zvýšil na 30-sekúnd, pelotón vzadu musel pracovať, ak chcel ešte pomýšľať na dobré umiestnenie. Iniciatívy sa hneď chytil tím Bahrain Merida, no skupina bola dostatočne kvalitná na udržanie sa na čele.

Útok Alaphilippa:

Pätica favoritov najprv spolupracovala, následne však začali jednotliví jazdci taktizovať a so striedaním to nepreháňali. Problémom bol Matthews, ktorý bol spomedzi utečencov najrýchlejším jazdcom v koncovkách. Na méte 11 km útočil Belgičan Wellens a to bolo nad sily Impeyho, ktorý vypadol zo skupinky.

Bahrain Merida prišiel o pomocníkov a Sonny Colbrelli (:bmt:) sa v stíhacej skupine nachádzal osamotený. Tá už neobsahovala ochotných jazdcov, mnoho tímov už prišlo o domestikov a tímoví pomocníci pretekárov vpredu prerušovali tempo. O aktivitu sa pokúsil Pieter Weening (Roompot – Charles), no neskôr bolo jasné, že víťaz vzíde z prvej skupiny.

Na predposlednom kopci Ijskelderlaan zaútočil Alaphilippe, no nedokázal utrhnúť Van der Poela a svoj pokus spoločne vzdali. Potom sme ešte videli náznaky nejakých nástupov, no čakalo sa na záverečný Schavei.

Záver

Na šprint nečakal Matthews a snažil sa o urýchlenie tempa. Štvorica začala na seba pozerať, do finále ju viedol Van der Poel. Na rovinatej časti začal šprintovať ako prvý, za ním boli Alaphilippe Matthewsom, Wellens bol na nevýhodnej pozícii vzadu. Austrálčan Matthews sa dostal do nesprávnej polohy pri bariére, kolesom sa dotkol jazdca Quick Stepu a prišiel tak o možnosť zvíťaziť. Alaphilippe nedokázal v samom závere odpovedať na silný špurt holandského fenoménu. Francúz skončil druhý, v posledných metroch sa cez Matthewsa na tretie miesto dostal obhajca titulu Wellens.

24-ročný Mathieu van der Poel získal druhé veľké víťazstvo na ceste v tomto roku. Počas flámskeho týždňa triumfoval na Dwars door Vlaanderen. Ukázal neuveriteľnú silu a kvalitu, veď šprint jednoznačne vyhral proti Alaphilippovi, ktorý si v podobných záveroch tento rok trhal súperov. Už počas celých pretekov cyklokrosár ukázal nejaké tie útoky. Kvôli jeho odolnosti a sile s ním musíme počítať ako s veľkým favoritom na nadchádzajúcich pretekoch Amstel Gold Race. Pripomíname, že Van der Poel nemá bohaté skúsenosti z cesty, na takejto úrovni preteká vôbec prvú sezónu. Van der Poel získal triumf na Brabantskom šípe 34 rokov po svojom otcovi Adrieovi. Pre cyklokrosového majstra sveta ide o 16. víťazstve na ceste, ktorej sa ešte naplno nevenuje.

Záznam šprintu:

Profil:

zdroj: debrabantsepijl.be

Výsledky:

1.Mathieu van der Poel (Ned)Corendon – Circus4:35:11
2.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
3.Tim Wellens (Bel):lts:
4.Michael Matthews (Aus):sun:
5.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:0:00:11
6.Alberto Bettiol (Ita):efd:0:00:12
7.Enrico Gasparotto (Ita):ddd:
8.Alexander Kamp (Den)Riwal Readynez Cycling Team
9.Pieter Serry (Bel):qst:
10.Maurits LammertinkRoompot – Charles
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár