17.4.2019 17:40 | MobilMania

Apple a Qualcomm urovnali spory. Intel preto končí s vývojom 5G pre telefóny

Zdroj: Shutterstock

Obe firmy si nečakane podali ruky a Qualcomm bude spolupracovať s Apple najmenej šesť rokov.

Včera sa stala pomerne zásadná vec, ktorá ovplyvni dve veľké technologické spoločnosti – Qualcomm a Intel. Po dlhoročných sporoch totiž Apple urovnal spory s Qualcommom a nebude v budúcich zariadeniach potrebovať modemy od Intelu. Téme sa venoval web TheVerge.

Apple a Qualcomm včera pomerne nečakane zverejnili oznámenie, že ich miliardové súdne spory v rámci celého sveta končia a obe spoločnosti sa dohodli na blízkej spolupráci pre nasledujúce roky.

Podľa oficiálnych informácií je priama licenčná spolupráca uzavretá na šesť rokov s tým, že je ju možné prednostne predlžiť o ďalšie dva roky. Ide pritom čisto o oblasť čipsetov, respektíve modemov, ktoré budú v budúcich zariadeniach Apple. Firma Apple zároveň zaplatil Qualcommu aj jednorazový licenčný poplatok v nešpecifikovanej hodnote.

Čítajte aj Prví používatelia 5G? Anglické kravy

Apple sa taktiež zaviazal, že bude odoberať nešpecifikované množstvo modemov od Qualcommu, čo je pravdepodobne hlavný dôvod, prečo nakoniec k tejto dohode došlo. Intel má totiž s modemami 5G pre ďalšiu generáciu zariadení problémy, naberá meškanie a pravdepodobne by ani nestíhal uspokojiť dopyt na rok 2020, kedy sa už očakávajú prvé iPhony s 5G modemami.

K tomu je treba pripomenúť aj to, že si podľa špekulácii Apple zároveň vyvíja vlastný 5G modem , ale asi mu došlo, že to nakoniec nestihne a navyše nejde len o vývoj, ale aj o patenty v tejto oblasti. Modemy od Qualcommu sú pritom kvalitnejšie ako akákoľvek iná konkurencia, čo sa ukázalo už predtým u 4G modemov a pokusoch ukradnúť niektoré jeho testovacie nástroje a softvér.

Práve to bolo napríklad jedno z obvinení, kedy mal Apple donášať informácie Intelu, aby mohli rýchlejšie vylepšiť kvalitu jeho modemov.

Sklamanie pre Intel

Intel kvôli tomu včera zároveň oznámil , že odchádza z biznisu s 5G modemami pre mobilné telefóny, takže už celkom zastane vývoj a výroba v tejto oblasti. Na rok 2020 pritom plánoval modem Intel XMM 8160 5G.

Intel podľa informácií zatiaľ ešte vyhodnocuje, či bude vyrábať a vyvíjať súčasné 4G modemy a 5G modemy určené pre počítače, notebooky a podobné väčšie zariadenia.

Intel sa teraz bude snažiť zamerať skôr na cloudovú a serverovú časť, kde je technologicky silný a ktorá je v prípade 5G technológie taktiež veľmi dôležitá. Je ale jasné, že investície v podobe finančných a časových zdrojov mu už nikto nevráti a ide o veľkú stratu aj budúceho potenciálu.