V júni minulého roka vstúpil do budovy redakcie Capital Gazette v meste Annapolis v americkom štáte Maryland muž. Zapálil dymovnice a potom sa prestrieľal do redakcie sklenenými dverami.

Vzápätí pálil na ľudí: zastrelil štyroch novinárov a obchodnú asistentku. Podľa vyšetrovateľov zablokoval dvere, aby nikto nemohol uniknúť.

Keď reportéri lokálnych novín v pondelok získali prestížnu Pulitzerovu cenu, neoslavovali. So slzami v očiach sa objímali a spomínali na zastrelených kolegov. Redakcia totiž získala špeciálne uznanie za „odvážnu reakciu na najväčšiu masakru novinárov v dejinách USA“.

Pulizerova cena je snom každého novinára a najväčším ocenením novinárskej práce. Tento rok sa odovzdávanie nieslo v pochmúrnej atmosfére, keďže medzi víťazmi sa ocitli novinári, ktorí by na svojich článkoch najradšej nikdy nepracovali.

Až štyri z 15 cien si totiž odniesli žurnalisti, ktorí spracúvali udalosti, súvisiace s masovými streľbami v Spojených štátoch. Denník Pittsburgh Post-Gazette získal cenu za svoje „hĺbkové a súcitné“ spravodajstvo týkajúce sa útoku na synagógu, ktorý sa dohral vlani v októbri v štáte Pennsylvánia s bilanciou 11 obetí na životoch. 

Denník Sun-Sentinel získal Pulitzerovu cenu za reportáže masovej streľby na strednej škole v Parklande, ktorá si vo februári 2018 vyžiadala 17 mŕtvych. V detailnej analýze a infografikách poukázali,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa