Najviac hlasov poroty získala tento rok Slovenská sporiteľňa, ktorá má na trhu úverovania bývania najväčší podiel. Hoci je poskytovanie úverov na nehnuteľnosti čoraz viacej okliešťované legislatívnymi pravidlami a rozdiely medzi bankami sa dostávajú skôr na úroveň odtieňov, najväčší bodový zisk mala sporiteľňa v tomto ročníku vo všetkých hodnotených kategóriách. TREND udeľuje hodnotenie Hypotéka roka v spolupráci so spoločnosťou Fincentrum, zloženie poroty bolo v tomto ročníku osviežené malými zmenami.

Presun pozornosti

Tlak na pokles úrokových sadzieb, ktorý priniesla konkurencia v ostatných rokoch a ktorý spôsobil, že hypotéky sa stali na Slovensku jedny z najlacnejších v Európe, zvykol výrazne zasahovať aj do hodnotenia v tejto súťaži. Cena bývala nielen to, na čo Slováci najlepšie počúvali a čo určovalo dostupnosť bývania. Práve v tomto kritériu sa najväčšmi rozhodovalo aj o atraktivite jednotlivých bankových domov.

Teraz je situácia trochu iná, aj keď cena (úroky a poplatky) je stále to, čo pre klientov pri výbere úverového domu hrá prím. Napríklad v poplatkoch sa víťazná sporiteľňa odlišuje tým, že ich účtuje v jednotnej výške na úrovni 89 eur (je nezávislý od výšky úveru, obvykle sa určuje percentuálnym podielom z úveru). To môže byť v porovnaní s konkurenciou zaujímavé mimo času, keď majú na trhu akcie „bez poplatku“ (ak taký čas počas roka vôbec majú).

Dostať sa k najvýhodnejším podmienkam vedia ľudia najmä vtedy, keď banku, v ktorej si úver berú, aj aktívne využívajú

Pre konečnú cenu je však čoraz dôležitejšia úroková sadzba. Kým banky neboli výraznejšie limitované v tom, akú veľkú hypotéku a komu poskytnú, práve možnosť úspory v celkovej splátke v dôsledku úrokovej sadzby ich odlišovala najviac. Lenže to už nemusí byť vždy ten hlavný pútač. Nielen preto, že pokles úrokových sadzieb sa zastavil a banky ich opatrne zaparkovali na dne či tie väčšie dokonca posunuli o malinký kus vyššie.

Dôležitejšie sa vo viacerých prípadoch môže stať to, ako banky zhodnotia riziko klienta. Presnejšie ako posúdia jeho príjmy, a to najmä v prípade, že nejde o bežný zamestnanecký pomer žiadateľa o úver. Z toho potom vyplýva aj to, akú výšku úveru mu schvália. Nestáva sa totiž zriedka, že požiadavky klientov sú premrštené a banky im musia ukázať, kde sú ich úverové možnosti.

Zákonné limity

Základné predpoklady pri posudzovaní schopnosti klientov splácať nastavuje legislatíva okolo hodnotenia bonity klienta. Tá určuje napríklad

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa