Hodnotenie Refinančná hypotéka roka má tento rok podobne ako hlavná kategória nového víťaza, aj keď v tomto prípade je skóre vyrovnanejšie. Najviac bodov za refinančnú hypotéku dostala Prima banka Slovensko nasledovaná VÚB bankou a Slovenskou sporiteľňou. Prima banka nechcela byť v predchádzajúcich ročníkoch zaradená do tejto hypotekárnej súťaže, tento rok takéto želanie nevyslovila.

Cena a procesy

Na to, aby banka dokázala osloviť hypotekárnych klientov iných bánk, potrebuje nielen ponúknuť atraktívnu úrokovú sadzbu, ktorú si klient popri ponukách konkurentov všimne. Dôležitý je aj jednoduchý a rýchly proces – to, čo sa deje za dverami banky a čo klient nevidí. No uvedomí si to na rýchlosti reakcie.

Prima banka má už od začiatku refinančnej éry zavedený akýsi refinančný automat. Keď záujemca príde na pobočku, už z prvej návštevy môže odísť s novým schváleným úverom. Ústretová je aj pri akceptácii znaleckého posudku.

Kým niektoré banky sa nezmieria s posudkom starším, ako je zopár rokov spočítateľných na jednej ruke, v Prima banke môže byť vyhotovený už od roku 2004. Takže pokrýva drvivú väčšinu hypoték poskytnutých pod Tatrami. Práve v tom čase sa totiž hypotekárny trh na Slovensku začal viac rozmáhať.

Hoci patrí Prima banka medzi stredných hráčov, od leta 2017, keď sa zlúčila so Sberbank Slovensko, jej podiel na nových úveroch na bývanie stúpa. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) do tohto februára stúpol o 1,2 percentuálneho bodu, za čo môžu vo veľkej miere práve refinančné hypotéky.

To je výkon, ktorý si musela všimnúť aj VÚB, ktorá zvykla potvrdzovať na refinančnom trhu veľký apetít a mala (a stále má) silné ambície na hypotekárnom trhu rásť. Aj jej sa síce v spomínanom čase darilo zvyšovať podiel na trhu, no jej (výrazne väčší) podiel sa o takýto prírastok v nových úveroch nezveľadil (stúpol o 0,7 percentuálneho bodu).

Stále nízko

Rast hypotekárneho

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa