NAKA ide po Talianoch kvôli Mochovciam

Fero Múčka
Fero Múčka
Slovenská polícia na letisku zadržala talianskeho topmanažéra, akciu si vychutnala.
Slovenská polícia na letisku zadržala talianskeho topmanažéra, akciu si vychutnala.
Fero Múčka

Fero Múčka

NAKA ide po Talianoch kvôli Mochovciam
Ilustračná foto – TASR/Martin Baumann

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom na slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu.

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

V pondelok slovenská polícia (NAKA) zadržala na letisku muža po prílete lietadla z Milána. Obvinili ho z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku so škodou 25 miliónov eur. Celkovo boli obvinení dvaja Taliani, niekdajší riaditelia Slovenských elektrární a predsedovia predstavenstva tejto firmy. V elektrárňach zastupovali talianskeho akcionára Enel.

Slovenská polícia si akciu vychutnala. Na letisku čakala topmanažéra dvadsiatka policajtov na šiestich autách, podľa informácií Postoja dvaja v civile cestovali priamo s ním v lietadle už z Milána.

Problém s Talianmi

V januári sme priniesli rozsiahly rozhovor s predsedníčkou Úradu jadrového dozoru Martou Žiakovou s názvom Taliani robili v Mochovciach veci, ktoré nedávali zmysel. S predsedníčkou sme sa rozprávali aj o našich informáciách, že dostavba Mochoviec pod talianskym dohľadom bola aj nástrojom na žmýkanie firmy.

Krátko zopakujme, ako to v čase po privatizácii Slovenských elektrární od roku 2006 kompetenčne fungovalo. Slovenské elektrárne mali dvoch akcionárov. Dve tretiny vlastnil taliansky Enel, tretinu štát.

Keď sa v roku 2006 väčšinovým akcionárom stal taliansky Enel, začala sa nová hra kto z koho. Išlo v nej hlavne o stavbu ďalších blokov v Mochovciach. Taliani sa zaviazali dostavať dva jadrové bloky v Mochovciach. S vládou sa dohodli, že projekt dostavby sa bude financovať zo ziskov elektrární, na ktoré majú nárok akcionári, teda aj štát.

Dostavba sa niekoľkokrát odložila a viac ako dvojnásobne predražila. Hoci taliansky investor argumentuje, že je to predovšetkým sprísnením konštrukčných riešení, ktoré prišli až po havárii vo Fukušime, podľa Marty Žiakovej sa tieto zmeny na obrovskom predražení podieľali v relatívne malej miere.

V jednej pasáži spomínaného rozhovoru sme sa riaditeľky Úradu jadrového dozoru Marty Žiakovej spýtali:

Spýtame sa otvorene, kradlo sa podľa vás veľa na stavbe?

„Toto je veľmi citlivá oblasť a ak by sme mali dôkaz o takej skutočnosti ako krádež, určite by sme upozornili políciu. Iná oblasť je nakupovanie predražených tovarov. Je to oblasť, kde nemáme kompetencie a ani odborníkov, ktorí by vedeli verifikovať primeranosť nákladov.

Niektoré veci nám pripadali zvláštne. Napríklad ak sa premaľovávali miestnosti špeciálnym náterom, ktoré už predtým boli namaľované a z hľadiska bezpečnosti to nebolo potrebné. Ale naša úloha je kontrolovať, či je výsledok práce v súlade s projektom.“

Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková. Foto – Fero Múčka.

Práve spomínaný príklad so špeciálnym náterom z Mochoviec za niekoľko miliónov eur má byť podľa informácií Postoja súčasťou podozrenia. Podľa jednej z verzií si Taliani neuplatnili reklamáciu, keď zadali prerobiť čerstvý náter a tým mali poškodiť akcionárov. No zo slov predsedníčky dozoru skôr vyplýva, že mohlo ísť o zbytočne zadanú a znova preplatenú zákazku pre slovenského dodávateľa.

Podľa premiéra Petra Pellegriniho boli elektrárne tunelované, resp. boli preplácané peniaze za výkony, ktoré sa buď vykonali raz a boli zaplatené trikrát, alebo sa zaplatilo niečo, čo nebolo vykonané vôbec, uviedol.

Pred publikovaním rozhovoru požiadal Postoj o rozhovor aj zástupcu Slovenských elektrární, firma však komunikáciu ignorovala.

Pellegriniho odkaz

Premiér Peter Pellegrini využil zatknutie exšéfa elektrární na budovanie obrazu boja s finančnými skupinami. Slovenské elektrárne dnes kontroluje skupina Daniela Křetínského. Počas druhej vlády Roberta Fica sa po dohode so štátom stal kľúčovým akcionárom Eustreamu či stredoslovenskej distribučky, neskôr od talianskeho Enelu odkúpil jeho podiel v Slovenských elektrárňach.

Súčasným akcionárom poslal tento odkaz: Nech sa na to dobre pozerajú tí, ktorí zastupujú akcionára v Slovenských elektrárňach a riadia Slovenské elektrárne!

Podľa neho všetci akcionári, ktorí budú robiť podvody, skončia podobne ako bývalý čelný predstaviteľ Slovenských elektrární zatknutý na bratislavskom letisku. „Skončia rovnako ako ten pán na letisku. Na Slovensku nerozlišujeme, kto je kto, skade je a aké má známosti,“ uzavrel Pellegrini.

Prečo ste mohli čítať tento článok zadarmo?

Články na Postoji nie sú spoplatnené ani uzamknuté, aby k nim malo prístup čo najviac ľudí. Ich tvorba ale stojí značné úsilie, čas a peniaze. Práca našej profesionálnej redakcie je financovaná z pravidelnej podpory mnohých našich čitateľov. Budeme si veľmi vážiť, ak nás aj vy TERAZ PODPORÍTE, aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe hodnotného obsahu. Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia