Záujem českých podnikateľov o slovenský trh je čoraz väčší

Česi založili vlani na Slovensku vyše 850 nových firiem.


Rebríček najčastejších zahraničných majiteľov slovenských firiem dlhodobo vedú Česi a Maďari, ktorí na Slovensku zakladajú medziročne stovky nových firiem. No podľa poslednej analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode je záujem českých podnikateľov o slovenský trh čoraz väčší. Za posledný rok založili v SR viac ako 850 nových podnikov, čo je najviac za posledné štyri roky. Zároveň tak zvýšili náskok pred dlhoročnou dvojkou - podnikateľmi z Maďarska, ktorým na Slovensku pribudlo medziročne 387 firiem.

Česi na Slovensku aktuálne riadia 11 197 podnikov a s historicky najvyšším medziročným nárastom počtu spoločností (856) si zabezpečili dlhodobo prvé miesto v rebríčku najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. „Expanzia na slovenský trh je pre českých podnikateľov jednoduchšia ako pre podnikateľov z iných krajín. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohrávajú určite spoločná história štátov a takmer nulová jazyková bariéra. No nárastu českého kapitálu v SR tiež napomáha zaujímavé hospodárske prostredie a potenciál rastu. Atraktívne prostredie sa potvrdilo nakoniec aj v prípade zahraničných vlastníkov z ostatných krajín, ktorí sa rozhodli založiť firmu v SR,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Po Čechoch a Maďaroch najviac nových slovenských firiem si vlani pripísali Rumuni (144), Ukrajinci (137) a Poliaci (129). Aj v tomto prípade rozhoduje najmä geografická blízkosť a história krajín. „Poľsko a Ukrajina sú susednými štátmi Slovenska, Poliaci navyše aj členskou krajinou Visegrádskej štvorky. Rumunsko bolo zase súčasťou východoeurópskeho komunistického bloku, rovnako ako Slovensko,“ dodala Štěpánová.



Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk