Po zániku niektorých nebankoviek klesol aj počet sťažností

Počet podaní voči nebankovým veriteľom spotrebiteľských úverov v minulom roku poklesol takmer o polovicu na necelých dvesto.


Počet sťažností voči nebankovým spoločnostiam vlani poklesol. Dôvodom je podľa Národnej banky Slovenska (NBS) aj to, že niektoré z nebankoviek ukončili alebo utlmili svoju činnosť. Počet podaní voči nebankovým veriteľom spotrebiteľských úverov tak v minulom roku poklesol takmer o polovicu na necelých dvesto.

Väčšina podaní na nebankovky sa teda týkala zmlúv uzatvorených v čase, keď nepodliehali dohľadu NBS. "Možno konštatovať, že väčšina nedostatkov viažuca sa k tomuto produktu sa už netýka súčasných zmlúv, nakoľko tieto boli do veľkej miery zo strany dohliadaných subjektov odstránené," komentuje centrálna banka.

Národná banka v minulom roku uložila nebankovým subjektom aj niekoľko sankcií. Išlo napríklad o spoločnosť Telervis Plus, vystupujúca pod značkou Kešovka. Ďalej to bola firma Friendly Finance Slovakia, známa pod značkou Pôžičkomat. Ale bol to aj podnik Endepro, ktorý predtým podnikal pod názvom Provident Financial. Sankciu centrálna banka uložila aj spoločnosti Pohotovosť.

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk