Svet kresťanstva 17. apríl 2019

Arcibiskup Paríža: Úlohou je obnoviť nielen katedrálu, ale aj našu cirkev

TASR
TASR
Arcibiskup veriacim navrhol, aby v noci zo soboty na Veľkonočnú nedeľu dali do okien príbytkov sviecu či lampáš, aby tak „svetlo premohlo tmu a prinieslo nádej“, že „život zvíťazí nad smrťou“.
Arcibiskup veriacim navrhol, aby v noci zo soboty na Veľkonočnú nedeľu dali do okien príbytkov sviecu či lampáš, aby tak „svetlo premohlo tmu a prinieslo nádej“, že „život zvíťazí nad smrťou“.
TASR

TASR

Arcibiskup Paríža: Úlohou je obnoviť nielen katedrálu, ale aj našu cirkev
Parížsky arcibiskup Michel Aupetit. Foto – Flickr.com/Schola Sainte Cécile

Bazilika Notre-Dame v kanadskom Montreale bola v utorok večer dejiskom omše na podporu Parížanov a Francúzov zarmútených a šokovaných mohutným požiarom, ktorý v pondelok zachvátil Chrám Matky Božej v Paríži. 

Na znak solidarity s Parížom sa zase v španielskej Barcelone na reklamných plochách na zastávkach MHD objavili plagáty so siluetou parížskej katedrály a srdcami letiacimi k nebu, napísal v stredu denník Le Parisien.

V samotnom Paríži sa v utorok večer zhromaždili stovky ľudí, ktorí sa za spevu náboženských piesní a modlitieb vydali na pochod od Kostola svätého Sulpícia, ležiaceho na ľavom brehy rieky Seina, k ikonickej parížskej katedrále. Dav sa cestou stále zväčšoval.

Kostol sv. Sulpícia je po katedrále Notre-Dame druhým najväčším na území Paríža a práve v stredu sa tam za účasti parížskeho arcibiskupa Michela Aupetita uskutoční omša svätenia olejov (missa chrismatis), ktorá je súčasťou obradov Veľkého týždňa pred veľkonočnými sviatkami. 

Arcibiskup vo svojom liste k veriacim navrhol, aby ľudia dobrej vôle v noci zo soboty na Veľkonočnú nedeľu dali do okien svojich príbytkov sviecu či lampáš, aby – tak ako v chrámoch počas veľkonočnej vigílie – „svetlo premohlo tmu a dalo ľuďom nádej“, že „život zvíťazí nad smrťou“.

Vo svojom liste z utorka sa arcibiskup poďakoval za všetky prejavy solidarity, modlitby a ponuky pomoci z celého sveta.

Vyzval Parížanov, aby sa zúčastnili na dnešnej bohoslužbe a prejavili tak, ako sa vyjadril, „našu jednotu, naše odhodlanie a dôveru v to, čo príde“. Napísal, že „všetci cítime, že našou úlohou je nielen vybudovať znovu našu katedrálu, ale obnoviť aj našu cirkev, ktorej tvár je teraz taká doráňaná“.

Aupetit vyjadril želanie, aby dráma, ktorú Francúzsko zažilo v podobe požiaru katedrály Notre-Dame, pomohla Francúzsku „dosiahnuť jednotu, aby sme mohli spoločne budovať to, čo je napísané nad portálmi našich verejných budov: Bratstvo“.

Počas omše, na ktorú Aupetit listom pozval, biskup žehná oleje katechumenov, chorých a krizmu. Krizma je olej používaný pri niektorých obradoch – pri krste, udeľovaní sviatosti birmovania, kňazskej a biskupskej vysviacke, ako aj pri svätení vody, kostolov, oltárov, omšových kalichov a zvonov. 

Omša svätenia olejov je prejavom jednoty kňazov s biskupom. Po homílii nasleduje obnovenie kňazských sľubov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia