ŽOS Zvolen budú opravovať spaľovacie motory pre rušne ČD Cargo

17.4.2019 8:00Zdroj: ŽOS Zvolen - tlačová správa

ŽOS Zvolen budú opravovať spaľovacie motory pre rušne ČD Cargo

Zvolenské Železničné opravovne a strojárne sa na nedostatok práce sťažovať nemôžu. Tradičný slovenský výrobca a opravár hnacích koľajových vozidiel v uplynulých dňoch uzavrel zmluvu s ďalším zahraničným partnerom - ČD Cargo. Po rekonštrukcii dvoch vlakov pre prímestskú dopravu v Prahe je tak v krátkom časovom úseku český nákladný železničný dopravca ďalším veľkým partnerom pre Zvolenčanov.

ŽOS Zvolen podpísali s ČD Cargo dve zmluvy na výkony v súhrnnej výške 65 miliónov českých korún. Ich predmetom bude oprava celkovo 11 spaľovacích motorov hnacích dráhových vozidiel radu 750 a 10 spaľovacích motorov rušňov radu 742 v rôznych rozsahoch opráv. Tie budú realizované v rokoch 2019 a 2020. Nová spolupráca je výsledkom teraz ukončených výberových konaní z minulého roka.

„Teší nás, že sme pre mnohých zahraničných klientov obchodným stabilným partnerom. Prevažná časť našich výkonov smeruje práve mimo Slovenska a považujeme to za skvelé zúročenie dlhodobých skúseností s opravami spaľovacích motorov, ako aj s opravami hnacích dráhových vozidiel radu 750,“ povedal generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Peter Rešetár. V minulom roku sa zrealizovali opravy aj do štátov ako Azerbajdžan či Poľsko.

Zvolenská ŽOSka bola v minulosti výhradným opravcom  spaľovacích motorov vyrobených v bývalom Československu a táto dohoda symbolizuje návrat k tradícii spred desiatok rokov. Aktuálne sa už vo Zvolene  nachádza päť českých spaľovacích motorov. Dva už absolvovali komisionálnu prehliadku. Tieto motory pochádzajú z SOKV České Budějovice a OKV Břeclav. V budúcnosti budú do ŽOS Zvolen pristavované spaľovacie motory už ako súčasť HDV radu 742, kde sa bude vykonávať zábeh, oživenie a funkčné skúšky vozidla v ŽOS Zvolen.

Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s. už 25 rokov opravujú motorové i elektrické rušne a vlakové jednotky. Postavené boli na viac ako 100 ročnej tradícii, keď prvé železničné dielne tu vznikli už v roku 1872. ŽOS Zvolen dnes zamestnávajú približne 440 ľudí. Ich výrobný program predstavuje široký sortiment opráv, modernizácií, rekonštrukcií a revízií motorových rušňov,  motorových vozňov, elektrických rušňov a osobných vozňov podľa požiadaviek zákazníka. Výraznú časť ich vývozného portfólia tvoria subdodávky komponentov pre zahraničných výrobcov koľajových vozidiel. Viac informácií nájdete na firemnom webe.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy