Voňavý izbový kvet s úžasnými účinkami: Napraví zrak a zachráni ho pred poškodením!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-17 06:00:00

Vynikajú estetickou krásou a dokážu oživiť váš interiér, balkón i záhradu. Hyacint je obľúbenou kvetinou pre svoje krásne farby. Táto rastlina však dokáže oveľa viac! Podľa vedcov by mohla prispieť k vyliečeniu slepoty.

Hyacinty môžu vyriešiť niekoľko príčin, ktoré môžu za slepotu, ako sa uvádza v denníku The Guardian! Tvrdia to vedci na základe nového výskumu, ktorý odhalil, že silné zlúčeniny, nachádzajúce sa v kvetoch zastavujú rast abnormálnych krvných ciev v očiach. Testy zistili prítomnosť homoisoflavonoidov, ktoré môžu zastaviť rast abnormálnych krvných ciev v oku. Neočakávaný rast buniek krvných ciev v očiach je spojený so slepotou spôsobenou cukrovkou, aj starobou.

Čítajte tiež: Opačný efekt nízkeho cholesterolu, o ktorom vie málokto: Výstraha pre ženy!

Liečba z prírody ako potenciál

Výskumní pracovníci tvrdia, že v budúcnosti by mohli vytvoriť syntetické verzie účinných zlúčenín, ktoré by umožnili vyvinúť liečebné postupy na záchranu jedného z najdôležitejších orgánov – očí. 

Profesor Dulcie Mulholland z University of Surrey povedal: „Je samozrejmé, že strata zraku ovplyvní celý váš život. Sme presvedčení, že naše výsledky poukazujú na možné budúce liečby degeneratívnych očných stavov a zdá sa, že príroda má ešte veľa tajomstiev.“ Taktiež Sianne Schwikkardová z Kingstonskej univerzity dodala: „Objavovanie nových a inovatívnych spôsobov liečby chorôb z prírodných zdrojov má obrovský potenciál. Táto práca prináša príležitosť na ďalšiu spoluprácu a má potenciál priniesť nové objavy v liečbe degeneratívnych očných chorôb.“

Jeden z výskumníkov, ktorý boli zapojení do štúdie, však naznačil, že zistenia sú „prvým krokom“ k tomu, aby sa zabránilo injekciám. Profesor Tim Corson pokračuje „Musia sa aplikovať do oka, no nemusia fungovať u všetkých pacientov.“

Štúdia, ktorej sa zúčastnili aj výskumníci z Indiana University v USA, bola publikovaná v časopise Journal of Natural Products. Tím testoval, ako dobre boli homoisoflavonoidy schopné zastaviť rast nových krvných ciev. Zistili, že jeden syntetický derivát by sa mohol použiť na vývoj budúcich liečebných postupov. Jeho názov je v súčasnosti nejasný.

Výskumníci povedali, že kvety majú dlhú tradíciu v používaní tradičných liečiteľov na liečbu širokej škály zdravotných problémov.

Kedy hrozí slepota? 

Diabetická retinopatia je spôsobená vysokou hladinou cukru v krvi, ktorá poškodzuje zadnú časť oka, čo spôsobuje slepotu, ak sa nelieči. Číselné údaje odhadujú, že komplikácie, ktoré často trvajú niekoľko rokov pred tým, ako ovplyvnia zrak, postihnú na celom svete 28 miliónov ľudí! Vekom podmienená makulárna degenerácia je jednou z hlavných príčin slepoty na svete - postihuje 20 miliónov starších dospelých na celom svete. Tieto zdravotné stavy sa obyčajne liečia injekciami priamo do oka, pri čom však hrozí riziko vzniku bolestivých infekcií.  

Abnormálny rast nových buniek krvných ciev v oku je tiež spojený so slepotou u predčasne narodených detí, známych ako retinopatia predčasne narodených detí. Podľa Great Ormond Street Hospital postihuje retinopatia približne 20% predčasne narodených detí, najmä tých, ktoré sa narodili pred 32 týždňom.

Fotogaléria


Tagy:
kvet kvety hyacint zdravie liečba prevencia

2019-04-17 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia