Čo znamenajú zášklby v oku a ako si pomôcť?

Poznáme to všetci, z ničoho nič nám začne divoko šklbať očným viečkom. Prečo sa to deje? A čo pomáha?

17.04.2019 06:00
oko, oči, zrak Foto:
Tiky v oku? Najčastejšie neškodné...
debata

Odborne sa tieto zášklby nazývajú fascikulácie a prichádzajú z ničoho nič. Bránia pohľadu aj koncentrácii. Ak sa pozriete do zrkadla, zvonka je to takmer neviditeľné. Druhou dobrou správou je, že príčiny sú zvyčajne pomerne neškodné.

Najčastejšie príčiny zášklbov:

Stres
Je hlavným faktorom pre rôzne malé boliestky, pre ktoré sa denne trápime. Ale čo má stres do činenia s cukaním viečka? Keď je človek v strese, telo využíva hormóny na poskytovanie energie, aby sme mohli reagovať rýchlejšie. Rýchle reakcie však znamenajú pre svaly poplach – platí to aj pre očné viečka. Zášklby zaregistrujeme okamžite, pretože očné partie sú citlivé a pleť je skutočne tenučká, hoci sa (bez povšimnutia) vyskytujú aj na iných miestach. Pomoc je ľahká, chce to odpočinok, účinné sú aj rôzne jogové nenáročné cvičenia.

Úprava obrazovky
Dlhá práca pri počítači namáha očné viečka. Ak sú preťažené, môže sa stať, že viečkom začne šklbať. Pomáha používanie okuliarov alebo kontaktných šošoviek, pauzy pri práci či malá masáž prstami.

Nedostatok horčíka
Ak máme kŕče v lýtkach, nedostatok horčíka pôsobí na nervové bunky a neuromuskulárne synapsie. Sú mierne podráždené, čo môže viesť k nekontrolova­teľnému zášklbu. Nedostatku horčíka možno zabrániť konzumáciou celozrnných produktov a orechov.

Vysoký krvný tlak
Aj pri vysokom tlaku, kedy sa tepny rozširujú v tele, môže byť zášklb v oku nepríjemným dôsledkom. Pri rozširovaní tepien sa odstup medzi pulzujúcimi tepnami a nervami zmenšuje, nerv potom odovzdáva impulzy do svalu, ktoré sú úplne nezmyselné.

Dôvod na obavy?
Tiky v oku nie sú dôvodom na obavy. Za nekontrolovaný zášklb svalov môže byť zodpovedný aj nedostatok spánku a nadmerná spotreba kofeínu. Až v prípade, že sa šklbanie prejavuje obzvlášť výrazne, odporúča sa zájsť k lekárovi, ktorý môže v prípade potreby navrhnúť potrebné kroky liečby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #stres #horčík #hypertenzia #očné tiky #zášklb svalu