Dobré noviny
Ďalšie tajomstvo Stonehenge odhalené! Vedci zistili, odkiaľ pochádzali jeho stavitelia
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Ďalšie tajomstvo Stonehenge odhalené! Vedci zistili, odkiaľ pochádzali jeho stavitelia

Stonehenge
Stonehenge — Foto: Pexels.com

Je až neuveriteľné, čo dokáže odhaliť veda. 

LONDÝN 16. apríla - Výskumníci odhalili nové poznatky týkajúce sa kamennej stavby Stonehenge. Predkovia ľudí, ktorí túto nádheru postavili, kým dorazili do Británie, cestovali na západ cez Stredozemné more. Londýnski výskumníci porovnávali DNA extrahovanú z neoliticých ľudských pozostatkov nachádzajúcich sa v Británii so životom ľudí, žijúcich v rovnakom čase v Európe. 

Na základe zistení sa zdá, že neolitickí obyvatelia, ktorý potomkovia postavili magickú a tajomnú stavbu, cestovali z Anatólie (moderného Turecka) do Iberie a potom sa vydali na sever. Do Veľkej Británie dorazili približne 4 000 rokov pred Kristom. Podrobnosti boli publikované v časopise Nature Ecology & Evolution.

Príchod do Británie

Migrácia do Británie bola len jednou časťou všeobecnej masívnej expanzie ľudí z Anatólie uskutočnenej 6 000 rokov pred Kristom, ktorá priniesla poľnohospodárstvo do Európy. Predtým bola Európa obývaná len malými skupinami, ktoré lovili zvieratá a zbierali divé rastliny a mäkkýše. Jedna skupina raných poľnohospodárov nasledovala rieku Dunaj do strednej Európy, zatiaľ čo ďalšia skupina cestovala na západ cez Stredozemie.

DNA odhaľuje, že neolitickí Briti pochádzali z veľkej časti práve zo skupín, ktoré sa vydali na stredomorskú cestu. Či už po pobreží alebo sťahovaním z ostrova na ostrov na lodiach. Keď výskumníci analyzovali DNA skorých britských farmárov, zistili, že sa najviac podobali neolitickým ľuďom z Iberie (moderné Španielsko a Portugalsko). Iberskí poľnohospodári boli potomkami ľudí, ktorí cestovali po Stredozemí. Z Iberie alebo jej blízka, cestovali stredomorskí poľnohospodári na sever cez Francúzsko. Je možné, že do Británie prišli zo západu cez Wales, alebo z juhozápadu.

Predkovia staviteľov Stonehenge pricestovali do Británie z Anatólie  - dnešného Turecka.
Predkovia staviteľov Stonehenge pricestovali do Británie z Anatólie - dnešného Turecka. Foto: Pexels

Stavebná tradícia

Okrem poľnohospodárstva sa zdá, že neolitickí migranti do Británie priviezli aj tradíciu výstavby pamiatok s použitím veľkých kameňov známych ako megality. Aj Stonehenge je súčasťou tejto tradície. Informácie priniesol portál Bbc.com.

Výsledky DNA testovania

Hoci bola Británia už obývaná skupinami „západných lovcov - zberačov“, keď prišli poľnohospodári, nič sa pravdepodobne nezmenilo. DNA totiž poukazuje na fakt, že tieto dve skupiny sa veľmi nemiešali. Britskí lovci a zberači boli takmer nahradení neolitickými farmármi, okrem jednej skupiny v západnom Škótsku. Spoluautor výskumu Dr. Bo Booth, špecialista na starodávnu DNA z Prírodovedeckého múzea v Londýne prezradil, že po tom, čo dorazli neolitickí Briti, sa už len ťakžo hľadajú dôkazy o pôvodných britských lovcoch a zberačoch. „Neznamená to, že sa vôbec nemiešali. Napovedá to len, že ich populačná veľkosť bola príliš malá na to, aby zenachala akýkoľvek druh genetického dedičstva,“ vysvetlil Booth.

Ďalší spoluautor Profesor Mark Thomas povedal, že neolitickí poľnohospodári pravdepodobne museli prispôsobiť svoje praktiky rôznym klimatickým podmienkam, keď sa po Európe pohybovali. V čase, keď už dorazili do Británie, boli naučení a dobre pripravení na pestovanie plodín v severozápadnej európskej klíme. 

Už ste čítali?