Denník N

Pred polstoročím sa stal Husák najväčším „Čechoslovákom“

Alexander Dubček (vpravo) s Gustávom Husákom. Foto - TASR
Alexander Dubček (vpravo) s Gustávom Husákom. Foto – TASR

Pred päťdesiatimi rokmi prevzal Gustáv Husák moc v komunistickej strane a odsunul Alexandra Dubčeka na vedľajšiu koľaj. To všetko pod dozorom Leonida Brežneva.

„Hlavnou úlohou straníckeho vedenia, ktoré ste dnes zvolili a ktorému ste dali dôveru, je vyviesť našu stranu, vyviesť naše národy z tejto krízovej situácie. Vyviesť náš ľud, našu republiku do pokojného dňa, ak to tak môžem povedať, do pokojného života – v tom prekrásnom ľudskom slova zmysle.“

Nie, že by bol podobný pátos sprevádzajúci zlomové okamžiky našich dejín niečím výnimočným, ale človeka predsa len trochu prekvapí, keď zistí, že ich vyriekol taký technológ moci ako Gustáv Husák, že sa tak stalo 17. apríla 1969, keď na čele komunistickej strany nahradil Alexandra Dubčeka, a že v tom istom príhovore hovoril aj o potrebe konsolidovať pomery doma i vzťahy k zahraničiu.

Vyčkávajúci pragmatik

Kým dnes sa Dubček s Husákom posmrtne bijú o titul Najväčšieho Slováka, pred 50 rokmi prebiehal skutočný mocenský súboj o titul najmocnejšieho Čechoslováka. Tým bol prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa.

Dubčekova pozícia bola ohrozená už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie