Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Choroba, ktorú symbolizuje červená farba: Niektoré budovy zajtra zmenia svoju podobu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Významné budovy a domácnosti po celom svete sa v stredu pri príležitosti Svetového dňa hemofílie rozsvietia na červeno. Symbolizovať tak budú životodarnú krv, ktorá pre ľudí s vrodenými krvácavými ochoreniami spôsobuje vážne zdravotné problémy.

Svetový deň hemofílie na 17. apríla vyhlásila Svetová hemofilická organizácia (WHF). K jej iniciatíve takto podporovať hemofilikov sa pripája aj Slovenské hemofilické združenie (SHZ), ktoré aj v tomto roku rozšíri myšlienku červených svetiel o ďalšie monumenty na Slovensku. Agentúru SITA o tom informoval Jaroslav Janovec zo Slovenského hemofilického združenia.

Čítajte viac: Život s ňou je plný zákazov: Krutá choroba, ktorá kradne životy mladých ľudí!

Tento deň si každoročne pripomína 134 krajín od Španielska až po Sudán, Čínu, Českú republiku, USA, Uzbekistan, Kanadu, Kamerun. Je venovaný ľuďom s vrodenými krvácavými ochoreniami, ale aj ich príbuzným priateľom, lekárom a známym. Vysvietené budú na červeno napríklad Niagarské vodopády zo strany USA, ale aj Kanady, CN Tower v Toronte, The Langevin Bridge v Calgary, Emirates Spinnaker Tower v Portsmouth vo Veľkej Británii a mnohé ďalšie. „Na Slovensku budú červenou vysvietené múzeá, divadlá či mestské úrady v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine a ďalších mestách. Pripojiť sa k iniciatíve WFH a SHZ môžu aj jednotliví občania Slovenskej republiky, a to rozsvietením akéhokoľvek červeného svetla či sviečky na znak podpory pacientov s nevyliečiteľným vrodeným krvácavým ochorením,“ ozrejmil Janovec v tlačovej správe.

 

Vrodená krvácavá choroba

Svetový deň hemofílie na 17. apríla vyhlásila Svetová hemofilická organizácia na počesť zakladateľa WHF Franka Schnabela, ktorý sa narodil v ten istý deň. Cieľom iniciatívy je nielen uctenie si jeho pamiatky, ale predovšetkým má pripomínať a rozširovať jeho osobnú misiu s cieľom zlepšiť globálnu starostlivosť o ľudí s hemofíliou. Slovenské hemofilické združenie je riadnym členom WFH a aktívne sa zapája do jej činnosti už 29 rokov. Snahou Slovenského hemofilického združenia, lekárov a iných medicínskych pracovníkov je, aby život týchto osôb nebol len plným bolesti a utrpenia, približuje tlačová správa.

Hemofília je vrodená krvácavá choroba. Je to genetická porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu bielkoviny krvnej plazmy, a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi a zastavenie krvácania po poranení. Nedostatok koagulačného faktora, ktorý je potrebný na zrážanie krvi, vedie k nadmerným prejavom krvácavosti, a to nielen po minimálnych úrazoch, poraneniach, pri trhaní zubov, po operáciách. Ochorenie je zákerné v tom, že krvácanie sa nikdy nedá predvídať a dokonca sa mu nedá ani predísť. Na Slovensku žije približne 600 hemofilikov, z toho približne 140 detí.

 

Viac o téme: HemofíliaSvetový deň hemofílie 2019
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9