Leonardo da Vinci vedel písať aj maľovať oboma rukami

Taliansky renesančný maliar Leonardo da Vinci je považovaný za jedného z najznámejších ľavákov v dejinách.

16.04.2019 16:00
leonardo-shutterstock 242291527 Foto:
Leonardo da Vinci.
debata

Podľa novej štúdie odborníkov z galérie Uffizi vo Florencii, bol však v skutočnosti obojruký. Písať, kresliť a maľovať bol podľa vedcov schopný rovnako dobre ľavou aj pravou rukou, informovala agentúra AFP.

„Je to skutočná revolúcia na poli štúdií o Leonardovi,“ uviedol riaditeľ galérie Uffizi Eike Schmidt. „Teraz vieme, že Leonardo pracoval oboma rukami a nie len ľavou,“ dodal.

Historici umenia k záveru, že bol renesančný maliar obojruký, dospeli po štúdiu jeho prvého známeho diela, kresby datovanej 5. augustom 1473, keď mal Leonardo 21 rokov. Umelec na nej zachytil údolie rieky Arno neďaleko Florencie.

Na kresbe sú dva krátke texty napísané rukou slávneho renesančného majstra. Zatiaľ čo ten na prednej strane podľa vedcov Leonardo napísal ľavou rukou, ten na zadnej pravou. Podľa odborníkov to dokazuje, že bol schopný bez problémov používať obe ruky.

Ako v prípade mnohých obojrukých ľudí sa Leonardo da Vinci narodil ako ľavák, odmalička ho však učili písať a kresliť pravou rukou, uviedla historička umenia Cecilia Frosininiová.

Pomocou infračerveného svetla odborníci navyše odhalili, že na zadnú stranu toskánskej krajinky Leonardo pôvodne uhľom nakreslil ešte jednu skicu, na ktorej zachytil krajinu s mostom. Nie je jasné, či sám autor následne kresbu vygumoval alebo či za stovky rokov vybledla natoľko, až takmer zmizla.

Nový objav vedci oznámili pri príležitosti blížiaceho sa päťstoročného výročia smrti Leonarda da Vinciho. Mnohé múzeá a galérie po celom svete život a dielo renesančného majstra, ktorého najznámejším dielom je Mona Lisa, chcú pripomenúť výstavami a ďalšími kultúrnymi akciami. Oslavy budú najväčšie v Taliansku, kde sa Leonardo da Vinci 15. apríla 1452 narodil, a vo Francúzsku, kde 2. mája 1519 zomrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľavák #maliar #Leonardo da Vinci