Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

16. apríla 2019 redakcia Sezóna 2018/2019

Pred 50 rokmi začala koncertovať Štátna filharmónia Košice

Otvárací koncert Štátnej filharmónie Košice, dirigent Bystrík Režucha, 1969, foto: Archív ŠfK
Veľkosť písma
A
A
A
Košice – 16. apríla 1969 sa koncertná sála košického Domu umenia prvýkrát rozozvučala zvukom novovzniknutého symfonického orchestra. Pod taktovkou Bystríka Režuchu si prví poslucháči Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) vypočuli Beethovenovu predohru Leonora, Haydnovu Symfóniu G dur č. 92, Spomienky, op. 25 Jána Cikkera a Les Préludes Franza Liszta. V hľadisku sedeli aj Ján Cikker a Alexander Moyzes.

Každý začiatok a sen je spojený s veľkou dávkou entuziazmu, energie, optimizmu a viery v jeho nevyhnutný zmysel a cieľ. Myšlienka založiť symfonický orchester na východnom Slovensku rezonovala v umeleckých i laických kruhoch pomerne dlho. Reálne kontúry však začala naberať na jar 1968, aby na základe uznesenia Slovenskej národnej rady mohla byť Zriaďovacou listinou založená Štátna filharmónia Košice 5. augusta 1968.

Zakladatelia filharmónie, muzikológ Lubomír Čížek a dirigent Bystrík Režucha od prvej chvíle viedli novú inštitúciu tak, aby jej vytvorili základné tvorivé podmienky, postavili orchester zložený z kvalitných muzikantov a pripravili náročný koncertný program. Na plnení týchto cieľov sa v nemalej miere podieľal aj prvý koncertný majster ŠfK Karol Petróczi.

Bystrík Režucha, Ľubomír Čížek,
zakladatelia Štátnej filharmónie Košice
zdroj: Archív ŠfK

Podľa štatútu organizácie stanovili zakladatelia ŠfK jej poslanie ako umelecky náročné a systematické uvádzanie hudobných diel, ktorým chceli prispievať k uspokojovaniu kultúrnych potrieb domáceho publika, napomáhať jeho estetickej výchove, rozvíjať koncertný život a dôstojne reprezentovať hudobné umenie. Úlohy, ktoré platia i dnes boli preverené časom, skúsenosťami, výhrami aj prehrami, úspechmi ako aj hľadaním ciest k srdcu poslucháča.

Jubilejná 50. sezóna Štátnej filharmónie Košice s pestrým programom aj novým dizajnom

Počas uplynulých 50-tich rokov si filharmónia v Košiciach prešla neľahkým, predovšetkým kvalitatívnym vývojom. Za päť dekád priniesla ŠfK umelecké zážitky a profesionálne výkony publiku nielen v Košiciach a na Slovensku, ale aj na rôznych svetových pódiách, účinkovala na významných medzinárodných hudobných festivaloch a nahrala viac ako 160 CD nosičov, ktoré ju zviditeľnili na celom svete. Nahrávky pre vydavateľstvá Naxos, Marco Polo predstavujú často unikáty – premiérové vydania ojedinele uvádzaných diel (L. Spohra J. Raffa, A. Rubinsteina, W. Furtwänglera, E. Waldteufela, F. von Suppého).

Štátna filharmónia Košice, dirigent Bystrík Režucha, 1969,
foto: Archív ŠfK
Koncertné turné orchestra Štátnej filharmónie Košice v Číne, 2016/2017,
koncert v Pekingu,
Zbyněk Müller, orchester ŠfK,
foto: Archív ŠfK

Na čele vedenia stáli doposiaľ šiesti riaditelia: Ľubomír Čižek (1968 – 1971), Anna Kovářová (1971 – 1980), Vladimír Čuchran (1980 – 1986), Jozef Podprocký (1986 – 1988), Irena Medňanská (1988 – 1991) a Július Klein, ktorý je riaditeľom ŠfK od roku 1991.

Riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein: Naše publikum sa očividne omladzuje

Šéfdirigentmi Štátnej filharmónie Košice bolo osem osobností: Bystrík Režucha (1968 – 1981 a 1993 – 1995), Stanislav Macura (1981 – 1983 a 1995 – 1996), Ladislav Slovák (1983 – 1985), Richard Zimmer (1985 – 1990), Johannes Wildner (1990 – 1992), Tomáš Koutník (1998 – 2003), Jerzy Swoboda (2003 – 2008) a od roku 2008 Zbyněk Müller.

Stálymi sólistami Štátnej filharmónie Košice boli: Ivan Sokol, organ (1974 – 2005), Marián Lapšanský, klavír (1975 – 1978), Košické kvarteto (1976 – 1984) a Stanislav Zamborský, klavír (1981 – 1991).

Orchester spolupracoval s nezabudnuteľnými umelcami ako Igor Oistrach, Gidon Kremer, Giora Feidman, Ivan Moravec, Josef Suk, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Dietrich Fischer-Dieskau, Júlia Fischer, Sergej Kopčák, Peter Mikuláš, Peter Dvorský, či Edita Gruberová. Na pódiách stáli pred orchestrom renomovaní dirigenti ako Natan Rachlin, Ľudovít Rajter, Ladislav Slovák, Emin Chačaturjan, Viktor Fedotov, Libor Pešek, Tadeusz Strugala, Thomas Sanderling, Ondrej Lenárd, Antoni Wit, Jiří Bělohlávek, Alexander Rahbari, Valerij Gergiev a mnohí ďalší.

Košická hudobná jar, 2018,
Jan Mráček, Ondrej Lenárd, Štátna filharmónia Košice,
foto: Jaroslav Ľaš

V premiére uviedla ŠfK desiatky diel slovenských autorov, dodnes propaguje domácu slovenskú tvorbu a podporuje jej vznik. V aktuálnej sezóne ponúka poslucháčom v Košiciach spolu štyri symfonické premiéry domácich skladateľov. V Dome umenia Košice organizuje Štátna filharmónia Košice Medzinárodný organový festival Ivana Sokola a festival klasickej hudby Košická hudobná jar.

Filharmonici oslavujú celú sezónu ako významný medzník v histórii ŠfK, na svoje jubileum upozornili už na začiatku 50. koncertnej sezóny 2018/2019 a slávnostný koncert pri príležitosti 50. výročia založenia ŠfK bol zároveň aj otváracím koncertom sezóny v októbri 2018.

Informovala: Mariana Lechmanová, PR ŠfK

www.sfk.sk

video

Otvárací koncert 60. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar.
Štátna filharmónia Košice, Zbyněk Müller, šéfdirigent

Štátna filharmónia Košice, koncert v Auparku

Štátna filharmónia Košice, koncert na streche hotela

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...