netcarshow (ilustračná snímka)
StoryEditor

Nová Škoda Octavia príde na trh až budúci rok. Brzdí ju totiž Volkswagen Golf

16.04.2019, 15:20
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Najskôr musí dôjsť k predstaveniu novej generácie obľúbeného Volkswagenu Golf a až následne môže byť odhalená i štvrtá generácia Škody Octavia.

Česká legenda oslavuje tento rok svoje v poradí už 60. narodeniny. Prvýkrát sme tento okrídlený šíp s menom Octavia (na titulnej snímke súčasná generácia) mohli vidieť už v roku 1959, takže nadchádzajúcu generáciu by sme mohli označovať ako piatu, nie štvrtú.

Ešte pred časom sa očakávalo, že práve toto okrúhle jubileum využije susedná česká značka Škoda na predstavenie a zároveň aj uvedenie vozidla na trh. Veď je na to v podstate ideálny čas, no nová Škoda Octavia zrejme dorazí o čosi neskôr.

Najprv Golf, potom ostatní

Dôvodom oneskoreného predstavenia je odloženie predstavenia tiež nového Volkswagenu Golf. Ten musí momentálne zápasiť so značnými elektrickými problémami. Volkswagen sa totiž ubral cestou, ktorú vydláždil Mercedes-Benz triedy A, a postihujú ho pri tom nečakané problémy. Môže za to najmä neustále pripojenie k internetu.

Technologický oriešok sa technikom nepodarilo rozlúsknuť včas, takže nový Golf na autosalóne vo Frankfurte neuvidíme. To však zároveň znamená, že Octavia tam nebude takisto predstavená, ako sa predtým očakávalo. Nedá sa tiež čakať, že bude technologicky rovnako pokročilá, ale Volkswagen jednoducho nedopustí skoršie predstavenie Škody, ako hlavného Golfu. Obe novinky tak s najväčšou pravdepodobnosťou spoznáme na samostatných prezentáciách.

O úroveň lepšia

Veľkosť novej Octavie zrejme medzigeneračne opäť narastie. Prednedávnom predstavená Scala stojí síce na lacnejšej verzii platformy MQB, ale jej rázvor je až 2 649 milimetrov. To sa už nebezpečne približuje práve Octavii. Nová verzia platformy MQB tento bolehlav vyrieši. Rovnaká platforma, akú má nový Golf, prinesie ešte viac miesta na zadných sedadlách a takisto porastie aj dôležitý objem batožinového priestoru.

Škoda by chcela priniesť do Octavie aj viac prestíže. Preto napríklad očakávame v interiéri virtuálne budíky spojené s veľkou dotykovou obrazovkou podobne ako pri nedávno predstavenej Scale. Celkovo by tak mala pôsobiť kabína solídnejšie a v rámci štandardov i luxusnejšie.

​Podľa najnovšieho dizajnového jazyku budú zrejme dominovať ostro rezané hrany. Predné svetlá dostanú v drahších výbavách LED svietenie a to isté platí aj o zadných svetlách. Šíp v zadnej časti nahradí nápis Škoda, rovnako ako pri modeli Scala.

Šanca, že novú Octaviu spoznáme ešte tento rok, je viac ako pravdepodobná. Najprv by sa mala ukázať verzia liftback a o nejaký čas aj obľúbené kombi. V predaji ju však už takmer s istotou uvidíme až budúci rok.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 05:01