Viazanosť karty na trvalý pobyt

Kto býva v prenájme a nemá v hlavnom meste trvalý pobyt, v Bratislave rezidentskú parkovaciu kartu nedostane. Ak by sa spoliehal, že bude môcť používať kartu majiteľa bytu, bude sklamaný. Parkovacia karta bude viazaná na značku auta majiteľa a tým pádom bude neprenosná.

„Majiteľ bytu nemôže vybaviť parkovaciu kartu pre vozidlo, ku ktorému nemá vzťah,“ vysvetľuje hovorca Bratislavy Peter Bubla. Mesto preto radí, aby si podnájomníci s autami vybavili v prenajatom byte trvalý pobyt. To však nebude ľahké, keďže majitelia s tým zvyčajne nesúhlasia.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo verí, že v budúcnosti sa budú dať ľahšie prehlasovať trvalé pobyty. Nájomný byt bez možnosti rezidentskej karty podľa neho stratí časť hodnoty. Magistrát chce prostredníctvom parkovacej politiky vyvinúť tlak, aby si ľudia prihlasovali trvalý pobyt v hlavnom meste. To by z toho získalo viac podielových daní.

Košice sú vo vydávaní rezidentských kariet flexibilnejšie. O kartu môže požiadať len vlastník bytu. Môže sa však rozhodnúť, či bude žiadať o rezidentské karty pre ľudí s trvalým pobytom v byte. V takom prípade môže dostať najviac tri karty na byt.

O rezidentskú kartu však môže majiteľ bytu žiadať napríklad aj pre nájomníka bytu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa