Presunúť na hlavný obsah

18 rokov som žila s mužom, ktorého som vlastne nepoznala: Táto jedna vec mi pomohla k tomu, aby som zistila, kto je

Feminity

Aké je to, keď zistíte po 18 rokoch, že žijete s človekom, ktorého ste vôbec nepoznali? Ten pocit je neopísateľný. Svoje o tom vie aj Natália.

Natália sa vydávala na dnešnú dobu naozaj mladá. Mala tesne po osemnástke, no do Ivana sa veľmi zaľúbila. Bol od nej o štyri roky starší a všetky baby na škole za ním ”šaleli”. Aj keď sa zdalo, že ide len o typickú teenegersku lovestory, po tom čo ju na osemnáste narodeniny požidal o ruku, všetko nabralo akýsi rýchlejší spád. 

Neprehliadnite: Lenka urobila osudovú chybu: Kým jej priateľ ju chcel požiadať o ruku, celé to zmarila

Veľmi dlhú dobu som sa tvárila, že žiaden problém neexistuje

Vzali sa do piatich rokov mali dve deti. Už v tom čase mal Ivan veľmi jasno v tom, aká je podľa neho úloha ženy v spoločnosti. Neželal si, aby Natália pracovala počas materskej a ani v čase, keď mali ísť deti do škôlky. Stále argumentoval tým, že veď pri mame je im najlepšie. ”Ja sama som tomu uverila. Dokonca aj v čase, keď už mal starší syn Patrik päť a potreboval kolektív, cítila som sa, že som zlá matka, ak by som ho ”odložila” do škôlky. A tento môj pocit vo mne Ivo každodenne podporoval. Zároveň sa ku mne vo všetkom správal ako k nesvojprávnej. On bol ten, ktorý platil účty, mal prehľad o našich financiách, nakupoval, vyberal dovolenky, ku všetkému mal posledné slovo. Hoci ma na to, že niečo nie je na tom v poriadku upozorňovali aj kamarátky, vždy som nad tým len mávla rukou. A robila som to neuveriteľných osemnásť rokov,” začína svoje rozprávanie Natália.

Mohlo by vás zaujímať: Mala som podozrenie, že môj muž je tajne na zoznamke: Falošný profil ma priviedol k tomu, čo alebo koho tam hľadal

Čokoľvek chcela Natália začať robiť sama, Ivo to okamžite stopol. Nehcel aby sa v akejkoľvek veci realizovala. ”V podstate rokmi potláčal moju osobnosť a sebavedomie mi znižoval na nulu. Nechápem ako som to mohla nevidieť. No niečo na tom asi bude, keď sa človek abolútne bláznivo zaľúbi. Len teda mne tie ružové okuliare, držali naozaj neúnosne dlhý čas.” Až v jeden moment ako keby Natália precitla a zistla, že roky žila v klamstve. V zlatej klietke, ktorú videli všetci okolo, len ona sama nie. 

V podstate som vďačná za ten moment, ktorý nastal

"Pamätám si ten moment ako keby to bolo dnes. Moja mama oslavovala jubileum  a ja som jej chcela pomáhať s prípravami. No Ivo mi to v sekunde zatrhol. Navyše mi oznámil, že na žiadnu oslavu nepôjdeme, nakoľko on má v tom čase neodkladnú služobnú cestu a samú ma tam nepustí. Keď som sa na tom zasmiala, lebo som si myslela, že žartuje, dal mi facku. A pozeral sa na mňa tak pohŕdavo, ako nikto v živote.  Zostala som úplne paralyzovaná. Nedokázala som nijako adektvátne na danú situáciu reagovať. Po dvoch dňoch som zbalila seba, deti a odišla. Keď sa na to pozerám spätne, vlastne som mu za tú facku vďačná, až vtedy som si uvedomila, s kým som vlastne tých dlhých osemnásť rokov žila."