10 TRIKOV, ako byť v pohode s nadmerne PLAČÚCIM BÁBÄTKOM

Psychológia pre milujúcich rodičov | 10. september 2022
10 TRIKOV, ako byť v pohode s nadmerne PLAČÚCIM BÁBÄTKOM

Plač je zo začiatku jedným z mála komunikačných prostriedkov, ktoré má bábo k dispozícii, a preto mu nemôžeme zazlievať, že ho používa často.

Zladiť sa navzájom je jednou z prvých veľkých úloh, ktoré vás ako rodičov čakajú.

10 TRIKOV pre rodičov plačúcich detí 

1. Detský plač je veľmi stresujúci, ale postupne nájdete, čo na bábätko aspoň čiastočne funguje.

Návod neexistuje. Skúmajte svoje dieťatko. Nie je vaša vina, že plače. Neznamená to, že ste zlí rodičia.

2. Rozporuplné, dokonca aj negatívne pocity po pôrode (Mám ho dosť rada?) sú normálne.

Zvykáte si na seba. Nebuďte na seba prísni, dovoľte si ich. Myslite však aj na to, že vaše bábo vám to nerobí naschvál. Plače, lebo vyjadruje, ako sa práve cíti. To je všetko. Nesnaží sa vás vydierať ani manipulovať.

3. Striedajte sa pri dieťati.

Požiadajte rodinu či dobrých kamarátov, nech vám dieťatko aspoň na chvíľu zoberú, aby ste sa mohli vyspať, najesť, osprchovať. Keď nebudete v pohode vy, bude to celú situáciu zhoršovať. Doprajte si denne malé, či veľké radosti, ktoré vás nabijú energiou. Obľúbenú pesničku, prechádzku na čerstvom vzduchu, cvičenie, hrnček dobrého čaju, pár riadkov z knihy. Vaše dieťa potrebuje spokojných rodičov.

4. Snažte sa byť v kontakte s ľuďmi, neizolovaní.

Antropologické štúdie ukazujú, že tento náš „západný“ prístup nie je prirodzený, v minulosti neboli matky s malými deťmi tak veľmi izolované ako dnes. Žili v komunite, v širokej rodine. Byť prevažne sama s plačúcim bábom je veľmi náročné a máte právo cítiť sa vyčerpane.

5. Obklopujte sa ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre.

Dávkujte si ich nekompromisne podľa vašej potreby. Určite totiž budete počuť mnoho zaručených nevyžiadaných rád od babičiek či známych. Každé dieťa je iné, neexistujú univerzálne rady a postupy. Vyhnite sa radám, ak sú vám na ťarchu. Jednoducho za ne poďakujte, ale zamerajte sa na to, čo vám signalizuje vaše dieťa. Samo vám napovie, čo má a čo nemá rado.

6. Ak ste smutná alebo neustále podráždená a máte podozrenie na depresiu?

Vyhľadajte odbornú pomoc. Depresiu nepodceňujte! Môže súvisieť s biologickými a hormonálnymi zmenami po pôrode, ktoré sú mimo vašu kontrolu a možno vyžadujú odbornú liečbu.

7. To, že bábo plače, znamená, že je zdravé, čulé a životaschopné, snaží sa s vami komunikovať.

Dáva najavo to, čo nevie povedať. Myslite na to, že dieťa, ktoré veľa plače, je väčšinou zahŕňané väčšou pozornosťou a je to preňho bonus.

8. Vaša náruč je pre bábo dôležitá.

Dieťa ju potrebuje, aj keď sa okamžite neupokojí v záchvate neutíšiteľného plaču. Veľa kontaktu s bábätkom (nosenie, spoločné spanie a uspávanie) dlhodobo a celkovo upokojuje bábätko.

9. Je len ťažko s určitosťou rozpoznať príčiny nadmerného plaču.

Vždy, keď dieťatko plače, skúšajte, čo by ho mohlo upokojiť. Nezdávajte to. Niekedy nepomôže nič, ale to neznamená, že sa netreba pokúšať.

10. Denne si pripomínajte, že ide o stav, ktorý pretrváva 3 – 4 mesiace.

Ak ste vylúčili zdravotné dôvody, dieťatko určite netrpí žiadnou tajomnou chorobou, len plače. Vy, rodičia, ste tento stav nezapríčinili a nezapríčiňujete ho ani svojou starostlivosťou. Nemajte pocit, že suseda je „lepšia mama“, pretože jej dieťa plače menej. Robte pre svoje dieťatko veľa, denne hľadajte nové spôsoby utíšenia, ale zmierte sa s tým, že plakať bude.

TOP kniha o výchove pre rodičov.

Objednávajte TU

Psycho kniha

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: