Liečivá púpava. Recept na pesto, čaj, víno, aj púpavový sirup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Obyčajná púpava, ktorej rastie všade naokolo veľa. Z trávnika ju záhradkári vyberajú, aby im nekazila dojem…a pritom dokáže také zázraky. Keď zistíte, aká je plná liečivých látok a vitamínov, stane sa vašou najobľúbenejšou burinou 🙂
Púpava je výborný prírodný zdroj železa – listy ho obsahujú viac ako „preslávený“ špenát. Zbierajte však vždy mladšie, sviežejšie lístky, ktoré chutnajú ako čakanka. Liečivý je aj koreň púpavy, ktorý povzbudzuje látkovú premenu.

Je zaujímavé, že púpava je taká liečivá a chutná, pritom toľko ľudí proti nej bojuje a zatracuje ju. Využíva sa teda kvet, listy aj koreň. Má horkú chuť, koreň však mierne sladkú. Pomáha pri zlom trávení, zadržiavaní vody, kožných vyrážkach, podporuje zdravé fungovanie pečene, dodáva potrebné živiny. Pripravuje sa z nej odvar, tinktúra, používa sa ako potravina.
Prečítajte si, na čo všetko ju viete využiť a čo si z nej môžete pripraviť. Máme pre vás 8 skvelých receptov!

Ako zbierať a užívať púpavu?
Pokojne zbierajte púpavu zo záhrady, z lúky, z kraja lesa. Buďte si však istí, že na danom mieste nepoužívajú herbicídy a iné škodlivé látky. Mladé jarné lístky sú najchutnejšie, dospelé už veľmi horké a neraz nejedlé.
Púpavu nazbierajte po daždi, deň, max. dva, keď je čistá. Tiež si zvoľte správne hodiny a to medzi 12. a 14.hodinou, kedy je najviac otvorená a má v sebe najviac živín.
Keďže je púpava považovaná za potravinu, možno ju konzumovať aj vo väčších dávkach. Napríklad listy na čaj môžete použiť až do 9 gramov na deň, odvar z koreňa 9 až 15 gramov denne.

1.Čaj z púpavy

Asi najznámejšie využitie púpavy – tento čaj prečisťuje ľadviny a pečeň, čo sa po určitom období prejaví aj na čistote vašej pleti.
Vezmite asi štvrť šálky púpavových listov a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte odstáť asi päť minút, potom sceďte a vypite. Môžete si dopriať jednu šálku denne.
Púpavové listy obsahujú vitamíny C, K, draslík, horčík a betakarotén. „V mnohých európskych krajinách je zber a konzumácia púpavových listov starobylou a úctyhodnou jarnou tradíciou, a to nielen pre množstvo živín, ktoré obsahujú, ale aj pre ich schopnosť podporiť zdravé trávenie,“ tvrdí bylinkárka Rosalee de la Forêt, autorka skvelej knihy Bylinková alchýmia.

púpava na lúke

2. Proti rakovine, pri artritíde aj na cukrovku

Púpava je aj vynikajúci liek proti cukrovke. V tomto prípade zužitkujete nie listy, či kvety, ale stonky púpavy. Tie totiž obsahujú látku inulín, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Odborníci dokonca odporúčajú ľuďom s cukrovkou zjesť každý deň päť stoniek púpavy (bez kvetov). Sú síce horké, ale vraj to zaberá.

Bylinkári predpisujú púpavový koreň ľuďom, ktorých trápi bolestivá artritída. Koreň púpavy môže odstrániť tekutinu nahromadenú v kĺboch, regulovať zápal alebo zvýšiť vstrebanie živín.
Už v minulosti naše staré mamy odporúčali púpavový koreň na posilnenie zdravia u pacientov s rakovinou. V posledných rokoch si to všimli aj vedci a uskutočnilo sa niekoľko štúdií in vitro. Výsledky ukázali, že púpava dosahuje sľubné výsledky z hľadiska posilnenia imunity a dokonca aj v boji proti rakovinovým bunkám.

3. Púpava na akné

Áno, presne tak. Ak máte akné alebo sa vám častejšie robia vyrážky, vyskúšajte odvar z kvetov púpavy. Ten má nielen očisťujúce, ale aj upokojujúce účinky.
Natrhajte čerstvé kvety púpavy, asi 2 lyžice a zalejte ich horúcou vodou. Nechajte asi 15 minút lúhovať. Potom odvar sceďte a používajte každý deň na čistenie pleti.

4. Púpavový sprej na spáleniny

Pripravte si už na jar púpavový sprej, ktorý je výborný nielen na spáleniny od slnka, ale aj na miesta, kde vás poštípal otravný hmyz.
Natrhajte dve šálky púpavových kvetov a listov. Zalejte ich štyrmi šálkami vriacej vody a nechajte asi 10 minút lúhovať. Potom počkajte, kým tekutina vychladne a nalejte do rozprašovačov. Majte po ruke, keď idete na pláž, spáli vás slnko, alebo pichne osa, či iný bodavý hmyz.

púpava kvety koreň listy

5. Na krajšie vlasy

Vyskúšajte aj púpavový ocot, ktorý dokáže upokojiť pokožku hlavy a zabraňuje prílišnému masteniu vlasov.
Kúpte si vínny ocot a doň vložte 15 púpavových listov + 4 púpavové kvety. Fľašu zazátkujte, položte na slnečné miesto a nechajte tak 10 dní. Každý deň pretrepte fľašou.
Hotový ocot preceďte do čistej fľaše, pridajte púpavové listy a používajte na oplachovanie vlasov.

6. Púpavový sirup

Dajte prevariť asi 2 litre vody a nechajte vychladnúť. Preceďte ju cez gázu, aby ste zachytili prípadný vodný kameň.
Natrhajte asi 450 kusov púpavových kvetov a vložte ich do tejto prevarenej, vychladnutej vody. Môžete pridať mätu, medovku alebo šalviu – na osvieženie inou chuťou. Vytlačte jeden citrón a jednu limetku, premiešajte, zakryte pokrievkou a nechajte asi deň lúhovať.

Vylúhovanú vodu s kvetmi púpavy preceďte cez sitko, prisypte asi 800 cukru (môže byť bežný, ale aj trstinový ap.), kopcovitú lyžičku kyseliny askorbovej a začnite zahrievať. Keď bude mať zmes asi 75 stupňov, znížte oheň a jemne povarte asi tri minúty. Nie dlhšie, aby ste nestratili vitamíny a výživné látky.
Napokon naplňte do umytých a naozaj čistých fliaš, zatvorte a uchovávajte v špajzi, pivnici či chladničke. Vydrží aj rok.

Pozrite si viac tipov z rubriky BYLINKY.liečivé bylinky

 

7. Sladké púpavové víno

Natrhajte púpavové kvety a vyplňte ňou litrovú fľašu. Potom ich presypte do hrnca a zalejte 2,5 litrom horúcej vody. Nechajte 24 hodín lúhovať. Následne sceďte a prelejte do 5-litrovej fľaše.
V druhom hrnci uvarte 2 litre vody a pridajte 1,5 kg cukru. Vznikne vám sirup, ktorý necháte vychladnúť a vylejete do tej 5-litrovej fľaše.
Pridajte rozpustené droždie (asi 40g), 2 na kolieska nakrájané pomaranče, 2 na kolieska nakrájané citróny a hrdlo zatvorte kvasnou zátkou.
Po šiestich týždňoch by malo byť vínko hotové – rozlejte ho do menších fliaš a uskladnite v chlade. Vydrží vám aj pol roka.

8. Púpavové pesto

púpavové pesto

Horkosť tohto pesta zmierňujú sladká oriešková chuť píniových orieškov a výrazná príchuť citróna. Ak si sami nechcete nazbierať púpavové listy, kúpte ich v oddelení ovocia a zeleniny v obchode.
Púpavové pesto môžete používať ako dip a namáčať doň krekery, chlieb či mrkvu, ale výborne poslúži aj ako omáčka k mäsu, zelenine a vajciam. Vytvorila ho spomínaná Rosalee de la Forêt, nájdete ho aj v knihe Bylinková alchýmia.

Suroviny:

  • ½ hrnčeka píniových orieškov
  • 3 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky zľahka natlačených čerstvých nasekaných púpavových listov
  • 1 PL citrónovej šťavy plus 1 PL citrónovej kôry
  • ½ hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • ½ ČL morskej soli
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • ½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • ¼ hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu

Rozpis na 2 hrnčeky

  1. Všetky prísady okrem parmezánu vložte do mixéra alebo kuchynského robota. Rozmixujte dohladka. Ak je pesto príliš husté, pomaly dolejte trošku olivového oleja.
  2. Pridajte parmezán a mixujte, kým nezískate jednotnú hladkú konzistenciu.
  3. Skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 dní.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.