Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zlyhanie imunity, ktoré si odnesie koža: Seboroická dermatitída pripomína psoriázu

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Podobne ako psoriáza, aj seboroická dermatitída sa prejavuje tvorbou začervenaných ložísk a šupiniek na koži. Jej liečba býva rovnako komplikovaná. Na terapiu a obmedzenia, ktoré táto diagnóza prináša, sme sa spýtali kožnej lekárky Jany Molčanovej.

Teplé letné mesiace bývajú pre ľudí so zápalovými ochoreniami kože nepríjemnou skúškou sebavedomia. Musia totiž odhaliť pokožku, ktorá je poznačená ochorením. Podobne ako pacienti so psoriázou, aj ľudia trpiaci seboroickou dermatitídou mávajú v anamnéze poruchu imunity.

Čítajte viac: Lekári si ho mýlia, laici nepoznajú: FOTO Pavla, ktorý sa nevedel postaviť kvôli kožnému ochoreniu!

Seboroická dermatitída sa prejavuje tvorbou začervenalých ložísk so šupinkami v oblasti tváre, vo vlasoch, na hrudníku a v miestach kožných záhybov. Psoriáza môže byť lokalizovaná na rovnakých miestach, a preto je niekedy ťažké odlíšiť tieto dve diagnózy. Často nám v rozlíšení pomôže až histologické vyšetrenie kože,“ vysvetľuje Jana Molčanová, dermatovenerologička z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou.

Čítajte viac: Slováci psoriázu veľakrát ignorujú: Nechty môžu signalizovať bolestivé ochorenie

Ako ďalej pokračuje lekárka, na vzniku ochorenia sa do určitej miery podieľa aj dedičnosť. Ďalším predispozičným faktorom je zvýšená tvorba kožného mazu, resp. zmeny v zložení kožných lipidov. Typickým sprievodným znakom ochorenia sú zmeny v mikrobiálnej flóre pokožky: „Na koži nachádzame zvýšený výskyt kvasiniek typu Malassezia furfur, ktoré hrajú významnú rolu v patogenéze ochorenia. Sekundárne môžu byť ložiská infikované baktériami najmä v miestach kožných záhybov,“ dopĺňa.

Koža postihnutá seboroickou dermatitídou pri pohľade cez mikroskop. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Koža postihnutá seboroickou dermatitídou pri pohľade cez mikroskop. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sprievodný znak neurologického ochorenia

Diagnóza postihuje 5 až 10 percent ľudí a často býva neželaným spoločníkom na celý život. Podľa slov doktorky Molčanovej máva ťažší priebeh najmä u pacientov s oslabenou imunitou, ale aj u pacientov s neurologickými diagnózami: „Nervové poruchy majú vplyv na nadmerné hromadenie kožného mazu a tým prispievajú k rozvoju seboroickej dermatitídy, ktorú častejšie pozorujeme u pacientov s epilepsiou, parkinsonom, stavoch po mozgových príhodách a úrazoch mozgu. Ťažké formy seboroickej dermatitídy sú tiež typické pre HIV pozitívnych pacientov.“

Leto a seboroická dermatitída

Pre pacientov so seboroickou dermatitídou je správna životospráva pilierom zdravia. Priebeh a závažnosť ochorenia môže pacient do veľkej miery ovplyvniť sám, hovorí lekárka. „V rámci stravy je vhodné vynechať korenisté jedlá, cukor a sladkosti, alkohol, doplniť vitamíny skupiny B a zinok. Odporúčam tiež výživové doplnky na posilnenie imunity, napríklad výťažky hlivy ustricovej alebo reishi,“ objasňuje.

Hoci môžu pacienti cítiť pri odhalení pokožky ostych, letné mesiace im hrajú do karát, pretože slnečné žiarenie zmierňuje prejavy ochorenia. Treba sa však vyhýbať dlhému slneniu a spáleniu pokožky. Pacienti sa takisto môžu kúpať v mori, no termálne bazény nie sú kvôli riziku prenosu infekcie vhodným miestom na relax.

Foto: Profimedia.sk
Zobraziť galériu (3)
Foto: Profimedia.sk  (Zdroj: profimedia.sk)

Ako s ochorením žiť v mieri

Liečba môže byť úspešná len v prípade skvelej spolupráce pacienta s lekárom, prízvukuje odborníčka. Liečba totiž býva veľmi komplikovaná a sprevádzaná nezdarom. Na úvodnú liečbu ochorenie zvyčajne reaguje zlepšením, ale pri recidívach liečba stráca účinnosť.

„K dispozícii je celý rad lokálnych prípravkov v rôznych formách a často sú súčasťou liečby systémové antimykotiká, antibiotiká alebo retinoidy. Lokálne kortikoidy sú veľmi efektívne a majú svoje miesto v liečbe ochorenia. Ich dlhodobé používanie je však rizikové, a preto musí liečba prebiehať pod dohľadom dermatológa. Súčasťou liečby sú dermokozmetické prípravky - krémy a šampóny. Na trhu je ich nepreberné množstvo a zorientovať sa v ponuke je pre pacienta takmer nemožné. S ich správnym výberom pomôže erudovaný kožný lekár. Terapia musí byť dlhodobá a pre značnú citlivosť seboroickej kože doslova ušitá pacientovi na mieru. To však pacient nie vždy akceptuje a radšej strieda kožných lekárov, čo obyčajne znižuje jeho šancu na úspešnú liečbu,“ uzatvára lekárka.

 

 

Viac o téme: Seboroická dermatitídaKožná lekárka Jana Molčanová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9