SERIÁLOVÝ SVET SA ROZŠIRUJE

SERIÁLOVÝ SVET SA ROZŠIRUJE

článok



Hra o tróny, 8. séria

Už 14. apríla poriadne prituhne. Hra o tróny je totiž späť a triasť bude fanúšikov kultového fantasy seriálu nielen od zimy, ale aj od napätia, ktoré tvorcovia podobne ako protagonisti avizujú. Sophie Turner alias Sansa opísala finálnu 8. sériu slovami: „Bude krvavejšia, emočne trýznivejšia a bude v nej oveľa viac smrti ako v ktorejkoľvek predchádzajúcej sérii.“ Nie div, veď v poslednej sérii dôjde k najväčšej bitke medzi živými a nemŕtvymi. Nakrúcanie záverečnej série bolo preto doposiaľ najnákladnejšie a trvalo celých 10 mesiacov. Aj preto sa čakanie na zavŕšenie osudov natiahlo na takmer dva roky. Každá epizóda navyše nabrala na minutáži (1. – 54 minút, 2. - 58 minút, 3. – 60 minút, 4. – 78 minút, 5. – 80 minút, 6. – 80 minút). Pre tých, čo si obľúbili knižnú predlohu A Song of Ice and Fire, pripravil jej autor George R. R. Martin prekvapenie v podobe malých dejových odchýlok a román tak v prípade niektorých postáv predstaví trochu iné finále.

Mindhunter, 2. séria

Hoci má seriál Mindhunter za sebou ešte len prvú sériu, z projektu streamovacej služby Netflix sa stal veľký hit a diváci už netrpezlivo čakajú na jeho pokračovanie. Druhá séria zatiaľ nemá stanovený dátum premiéry, no na povrch už vyplávali zaujímavé informácie. Tvorcovia príbehov inšpirovaných skutočnými udalosťami a postavami nielen brutálnych sériových vrahov, ale aj agentov FBI, ktorí študovali ich správanie, rodinnú genézu a anamnézu a prostredníctvom rozhovorov vytvárali psychologické vzorce násilníkov, hádžu fanúšikom návnadu v podobe účasti ďalších neslávne známych mien. Kým v prvej sérii bolo stretnutie s Charlesom Mansonom pre agentov Holdena Forda a Billa Tencha čímsi nepredstaviteľným, v pokračovaní sa im už cestu k nemu podarí nájsť. Krvilačného psychopata si zahrá austrálsky herec Damon Herriman, ktorý Mansona stvárni aj V Tarantinovom filme Once Upon a Time in Hollywood. Okrem neho sa stretnú s ďalšími sériovými vrahmi vyčíňajúcimi v 70. rokoch na území Spojených štátov a my sa tak staneme svedkami mrazivých rozhovorov s atlantským vrahom detí, Candy Manom – vrahom pubertálnych chlapcov a mladých mužov, vrahom prostitútok a vojakov, vrahom gayov a ďalších zlovestných mien ako Ted Bundy či Jeffrey Dahmer. Tvorcovia sľubujú aj účasť Eda Kempera, ktorý sa v prvej sérii dostal do nebezpečnej blízkosti agenta Forda. Svojou inteligenciou, zhovorčivosťou a bezprostrednosťou sa mu podarilo omotať okolo prsta aj divákov. David Fincher a Asif Kapadia figurujú aj v druhej sérii obsahujúcej osem epizód ako režiséri a producenti.

Big Little Lies, 2. séria

Čo sa vlastne stalo tej noci..., bude chcieť vedieť nielen Meryl Streep v podaní matky Perryho Wrighta (Alexander Skarsgard), ale aj divák očakávajúci pokračovanie dramatického seriálu Veľké malé klamstvá (Big Little Lies). Už v júni sa dozvieme viac a spoločnosť nám opäť budú robiť hviezdne mená ako Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern a Zoe Kravitz. Na režisérsku stoličku po Jeanovi- Marcovi Valléem zasadne Britka Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey). Na pľaci mal svoje miesto aj Alexander Skarsgard, ktorý tak poskytol priestor na špekulácie. Objaví sa len vo flashbackoch, alebo sa vráti a bude sa všetkým zúčastneným ženám mstiť? Bohatšia príbehová linka čaká aj na postavu Zoe Kravitz, čo sa vzhľadom na finiš prvej série priam pýta a divák sa tak dozvie veľa o jej minulosti. V pozitívnejšom duchu sa už bude niesť život postavy v podaní Shailene Woodley, hoci sama avizuje emóciami nabitú linku. Seriál z produkcie HBO bude mať sedem epizód.

Taboo, 2. séria

Na obrazovky sa vráti aj Tom Hardy s temným príbehom Taboo. Jeho návrat ohlásil produkujúci Sir Ridley Scott. Dátum premiéry stále nie je známy, tvorcovia s istotou nepotvrdili, či ho stihnú nasadiť ešte tento rok, neoficiálne zdroje uvádzajú koniec tohto roka a začiatok budúceho. Spolu s Tomom Hardym sa na tvorbe opäť podieľa aj jeho otec Chips Hardy. Na svojom vysnívanom projekte tak opäť spolupracujú a Tom sa už nevie dočkať púte, na ktorú sa jeho James Delaney vydá. Podľa jeho slov vždy túžil stvárniť niekoho ako Bill Sykes, Sherlock Holmes, Hannibal Lecter, Heatcliff. Jeho seriálový hrdina je práve kombináciou všetkých klasických charakterov. Čo sa týka vývinu deja, tvorcovia sú skúpi na slovo. Treba sa vraj držať Delaneyho výroku: „We are Americans.“

Peaky Blinders, 5. séria

Hoci to vyzeralo, že sága rodu Shelbyovcov je už zavŕšená, dopyt po pokračovaní bol taký veľký, že sa gangsterský klan ešte vráti. A to nielen v piatej sérii, ale Steven Knight, ktorý spolupracuje aj na Hardyho Taboo, potvrdil, že už píše aj šiestu. Thomasovi Shelby nestačilo ovládnuť podsvetie, jeho ambície smerovali aj do politiky. Svoje miesto sa mu tak podarilo obhájiť aj tu. A ako si poradí s neprajníkmi a rivalmi na tomto poste, by sme sa mali dozvedieť už v lete. V pokračovaní sa okrem Cilliana Murphyho opäť predvedú Helen McCrory ako teta Polly a Harry Kirton, Tommyho brat Finn, ktorý prevezme biznis, aby sa hlava rodina mohla naplno venovať politike. Svoje miesto po jeho boku má aj Arthur (Paul Anderson) a podobne aj Lizzie (Natasha O´Keefe). Ďalšia séria sa odohráva na pozadí hospodárskej krízy a v Európe silnejúceho fašizmu. Svoju atmosféru si však seriál zachová vďaka neutíchajúcim vojnám gangov a krvavým prestrelkám. Podľa zverejnených fotografií z pohrebu v Manchestri Tommy stratí ďalšieho blízkeho človeka. Novými tvárami série budú napríklad Sam Claflin a Emmett Scanlan. Špekulovalo sa aj o Davidovi Beckhamovi, ktorý sa ocitol na pľaci v spoločnosti Stevena Knighta, no ten svoju účasť nepotvrdil. Nateraz však zostáva spochybnená smrť Alfieho Solomonsa (Tom Hardy)...

The Crown, 3. séria

Ku koncu roka 2019 Netflix zaradí do vysielanie pokračovanie populárneho seriálu o živote kráľovnej Alžbety II. Kým mladú panovníčku si zahrala Claire Foy, do Alžbety v strednom veku sa prevtelí Olivia Colman, ktorá v úlohe monarchu triumfovala v úspešnej Favoritke. Dôkazom sú hneď dve prestížne ocenenia – Zlatý glóbus a Oscar za najlepší ženský herecký výkon. Zosobniť žijúcu kráľovnú je však pre ňu oveľa väčšia výzva, akou bola kráľovná Anna z Favoritky. „Stvárniť kráľovnú Alžbetu II. je oveľa ťažšie, pretože každý vie, ako vyzerá, ako rozpráva, každý má názor na to, či je jej obsadenie správne,“ hovorí Olivia. Staršiu verziu jej manžela princa Filipa si zahrá Tobias Menzies známy z Game of Thrones a Outlandera. V úlohe princeznej Margaret zahviezdi Helena Bonham Carter. Objaviť by sa mala aj princezná Diana, v súvislosti s ktorou sa skloňuje meno Sophie Turner (Sansa z Hry o tróny). Väčší priestor by však mala dostať až v štvrtej sérii. Tretia a štvrtá séria by sa mala vyhnúť takým prešľapom, akým bolo honorovanie hercov a herečiek. Na povrch totiž vyplávala informácia, že Matt Smith vo vedľajšej úlohe manžela Claire Foy, mal väčší honorár ako ona v titulnej a producenti tak čelili obvineniam z genderovej nerovnosti. Claire Foy napokon doplatili 200-tisíc libier.

Fargo, 4. séria

Fargo je značka, ktorá sa už môže pýšiť prívlastkom kultová. Napriek tomu, že tvorcovia označili tretiu sériu ako poslednú, nakoniec sa rozhodli ťahať krimipríbehy plné čierneho humoru aj ďalej. Po tretej sérii, ktorej kraľoval Ewan McGregor, sa tentoraz na čelo postaví Chris Rock. Ako hlava jednej z dvojice zločineckých rodín, čo sa usadili v Kansas City v roku 1950. Pôjde teda o vojnu podsvetia na pozadí konca veľkej imigračnej vlny chudobných obyvateľov z Talianska, ktorí ovládli New York a Chicago. Proti nim sa postavia Afroameričania bojujúci o vlastný prídel amerického sna. Tvorcovia avizujú začiatok vysielania štvrtej série na koniec roka, keďže ide o zimný príbeh. Ozývajú sa však hlasy skeptikov, že túto zimu to nestihnú.

Stranger Things, 3. séria

S istotou však možno hovoriť o dátume pokračovania seriálového hitu Stranger Things. Presne 4. júla, pre Američanov významný sviatok Dňa nezávislosti, odštartuje ďalšia séria, ktorá má byť podľa tvorcov ešte veľkolepejšia ako predchádzajúce dve. Milióny fanúšikov po celom svete sú pre nich obrovským záväzkom a snaha prekonať očakávania je ešte silnejšia ako doteraz. Detskí herci v sci-fi hite rastú a menia sa na tínedžerov, no teror z iného sveta im nedá spať ani v nasledujúcich ôsmich epizódach. Staré známe osadenstvo sa vracia v plnom zložení, no pribudnú aj nové postavy.

Homeland, 8. séria

Pôvodne bola záverečná séria ohlásená už na február, pre zahraničné lokácie a náročnosť logistiky sa nakrúcania predĺžilo. Tvorcovia však už naisto potvrdili aspoň ročné obdobie, kedy sa prívrženci seriálu opäť ponoria do sveta politiky a špionáže. Na jeseň tak svoju nekonečnú púť v úlohe agentky CIA, ktorá pre svoje poslanie obetovala takmer všetko, Claire Danes ukončí. Jej Carrie Mathison vraj podľa slov producenta Garyho Levina, zavŕši seriál „dych vyrážajúco, prekvapujúco, s veľkým zvratom“. Záverečná séria ju zavedie do Európy, ale najmä na Blízky východ, kde sa to pre ňu všetko začalo.

Killing Eve, 2. séria

Už 7. apríla odštartovala druhá séria úspešného trileru z produkcie BBC Killing Eve s Jodie Comer a Sandrou Oh v hlavných úlohách. Zlatý glóbus si za najlepšiu herečku odniesla práve druhá menovaná a so skvelými hereckými výkonmi sa počíta aj v pokračovaní tejto sofistikovanej hre na mačku a myš. V temnej spleti podivných udalostí sa opäť ocitnú dve hrdinky, medzi ktorými účinkuje silná chémia.


autor Barbora Bačíková 15.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.