Nemusíte Assangea milovať, ale stíhať ho ako špióna je tuhá káva

Kelley Beaucar Vlahos
Môže sa stať, že zakladateľ Wikileaks bude vydaný do USA, kde ho označia za nepriateľa štátu.
Môže sa stať, že zakladateľ Wikileaks bude vydaný do USA, kde ho označia za nepriateľa štátu.
Kelley Beaucar Vlahos

Kelley Beaucar Vlahos

Nemusíte Assangea milovať, ale stíhať ho ako špióna je tuhá káva
Julian Assange v policajnom aute po zatknutí londýnskou metropolitnou políciou 11. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom na slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu.

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja


Zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea, najmilovanejšieho aj najnenávidenejšieho človeka na planéte, zatkli britské orgány a odviedli ho z Ekvádorského veľvyslanectva, kde sa zdržiaval takmer sedem rokov.

Teraz sa začala „hra“ medzi vládami Británie a USA, pričom tá druhá otvorila nie úplne tajné vyšetrovanie Wikileaks. Je veľmi pravdepodobné – a  Assange sa toho obával od začiatku – že Washington sa bude usilovať o jeho vydanie a Spojené kráľovstvo bude iba rado, ak ho nechá ísť.

Assange bude pravdepodobne čeliť súdnemu konaniu na základe britského zatykača, pred ktorým v roku 2012 ušiel na veľvyslanectvo. Švédske úrady, ktoré to všetko začali, od svojho zatykača týkajúceho sa sexuálneho násilia už dávno upustili.

Ak bude Assange obvinený podľa zákona o špionáži, stane sa tak prvýkrát pre člena médií. Vytvorí sa tým veľmi nebezpečný precedens pre istotu novinárov v ich sledovaní vládnej korupcie.Zdieľať

Dôvod, prečo by sme sa mali súčasného vývoja udalostí obávať, je však to, že zatknutie môže nakoniec viesť k trestnému stíhaniu jeho osoby v USA na základe zákona o špionáži. Po takomto obvinení už niekoľko rokov volajú zákonodarcovia a úradníci z oboch strán politického spektra. Spomeňme si, že vtedajší šéf CIA Mike Pompeo nazval Assangea členom „neštátnej nepriateľskej spravodajskej služby, ktorej často pomáhajú štátni aktéri ako Rusko“. A ak bude obvinený podľa zákona o špionáži, stane sa tak prvýkrát pre člena médií. Vytvorí sa tým veľmi nebezpečný precedens pre istotu novinárov v ich sledovaní vládnej korupcie a utajovania a bude to silným úderom na schopnosť Prvého dodatku Ústavy brániť slobodu prejavu a slobodu tlače.

(Doplnenie: Východný obvod Federálneho súdu USA vo Virgínii vo štvrtok zverejnil obžalobu, ktorá Assangea obviňuje z pomáhania Manningovi prelomiť DoD heslo, aby tak mohol anonymne získať prístup k vojenským údajom. V dokumente sa netvrdí, či to spravili alebo uspeli. To by naznačovalo, že sa vláda pokúša dokázať, že úloha Assangea a Wikileaks sa posunula z obyčajného „vydavateľa“ s právami Prvého dodatku k „hackerovi“ či „zlodejovi“.)

Vláda sa pokúsila usvedčiť Daniela Ellsberga z úniku tzv. Pentagon Papers do médií, no neuspela. Spoločnosť Wikileaks nikdy nebola obvinená z krádeže utajovaných informácií. Vtedajší slobodník Bradley Manning (dnes Chelsea) už bol obvinený a usvedčený z krádeže a úniku tisícov dokumentov vlády a armády USA do Wikileaks. Mimochodom, išlo o dokumenty, ktoré sprístupnili tzv. video „Collateral Murder“, vojnové zápisy z AfganistanuIraku, spisy z Guantanáma. Bez nich by sme si nikdy neuvedomili rozsah utajovania vo vojnách, ktoré sa viedli v našom mene – mučenie, úmrtia civilistov, zatýkania nevinných ľudí vo „vojne proti teroru“, hromadné zadržiavanie v tábore na Guantanáme a mnoho ďalšieho.

Bez Wikileaks by sme si nikdy neuvedomili rozsah utajovania vo vojnách, ktoré sa viedli v našom mene – mučenie, úmrtia civilistov, zatýkania nevinných ľudí vo „vojne proti teroru“, hromadné zadržiavanie v tábore na Guantanáme a mnoho ďalšieho.Zdieľať

Bolo by hlúpe tvrdiť, že čokoľvek z toho sa dnes deje vo vákuu. Chelsea Manningová sa začiatkom marca dobrovoľne vrátila do väzenia (kde strávi mesiac na samotke), pretože odmietla vypovedať pred veľkou porotou (vo veci týkajúcej sa Wikileaks, pozn. prekl.). Sedem rokov si už za svoje zločiny odsedela, väčšinu z nich na samotke. Niečo už jasne spelo k svojmu vrcholu.

Wikileaks minulý týždeň uverejnila správu, že ich vydiera skupina, ktorá má údajne množstvo dôkazov vrátane dokumentov a videozáznamov, že proti Assangeovi bola na veľvyslanectve, kde bol v podstate väzňom, vedená masívna sledovacia operácia. Ani na minútu nepochybujte, že USA vytvorili na Ekvádorčanov tlak, aby ich prinútili k nejakému kroku. Ekvádorská vláda mu minulý rok odobrala prístup na internet a bola pripravená ho vyhodiť, údajne preto, že porušil pravidlá. Assange odpovedal, že ambasáda porušila jeho azylové práva. Podľa všetkých správ sa jeho fyzické a duševné zdravie zhoršilo.

Čokoľvek z toho vzíde, tým najkritickejším bodom je to, že USA si ho pravdepodobne prevezmú. Vzhľadom na to, aké veľké pohŕdanie voči Wikileaks a Assangeovi prejavujú korporátne mainstreamové médiá – a dnes je o to väčšie, že je pri zverejnení ukradnutých emailov demokratov a Hillary Clintonovej podozrievaný aj zo spolupráce s Rusmi (čo Assange dôrazne odmieta) –, dá sa očakávať, že budú podporovať aj všetku propagandu, akú Trumpova vláda využije, aby si naklonila americkú verejnú mienku.

Vláda v procese s Manningovou nakoniec musela priznať, že o tom, že by sa niekomu v dôsledku zverejnenia utajovaných dokumentov ublížilo, neexistujú dôkazy.Zdieľať

Je nepochybné, že ak si už washingtonská skupinka našla svoj spôsob riešenia, nebude to nasmerované na spochybnenie Prvého dodatku. Bude to príbeh o austrálskom porušovateľovi zákona a ruskej klike, ktoré zverejnením utajovaných dokumentov vystavili amerických zamestnancov a vojenské jednotky ohrozeniu. Nech nás neprekvapí, ak budú tvrdiť, že kvôli Assangeovi boli ľudia skutočne zabití. Spomeňme si, že toto sa tvrdilo pri procese s Manningovou, hoci vláda nakoniec musela priznať, že o tom, že by sa niekomu v dôsledku zverejnenia utajovaných dokumentov ublížilo, neexistujú dôkazy.

Treba sa pripraviť na propagandistickú búrku a spoluprácu médií vo vytváraní darebáckeho Assangeovho obrazu. Nebuďme prekvapení, ak ho uvrhnú do väzenia a budú s ním zaobchádzať ako s Manningovou alebo Mariou Butinovou.

Existuje veľmi veľa právnych otázok, ktoré treba seriózne posúdiť: je možné podľa zákona o špionáži obviniť austrálskeho občana? Bolo vôbec zverejnenie utajovaných dokumentov špionážou? Mali by byť médiá chránené podľa Prvého dodatku? Ak nie, naozaj máme „slobodnú tlač“? Musíme to pozorne sledovať, inak sa nám môže stratiť pôda pod nohami. Ako napísal v The American Conservative Peter Van Buren, nemusíte Juliana Assangea milovať, aby ste sa obávali jeho trestného stíhania.

Kelley Beaucar Vlahos
Autorka je vedúcou redaktorkou magazínu The American Conservative, zameriava sa na témy národnej bezpečnosti, zahraničnej politiky a občianskych práv.

Copyright: The American Conservative, pôvodný text: Yes, You Should Fear the Arrest of Julian Assange. Uverejnené so súhlasom redakcie, preložil L. Obšitník.

Viac článkov z The American Conservative nájdete tu.

Prečo ste mohli čítať tento článok zadarmo?

Články na Postoji nie sú spoplatnené ani uzamknuté, aby k nim malo prístup čo najviac ľudí. Ich tvorba ale stojí značné úsilie, čas a peniaze. Práca našej profesionálnej redakcie je financovaná z pravidelnej podpory mnohých našich čitateľov. Budeme si veľmi vážiť, ak nás aj vy TERAZ PODPORÍTE, aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe hodnotného obsahu. Ďakujeme!


Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia