Michal Barbier – ako na stojku?

Michal Barbier je veľmi talentovaný, iba 21 ročný majster sveta vo fitness SAFKST (IFBB). Pochádza z Liptovského Mikuláša. Už od 12 rokov, ako sám hovorí „študuje pohyb“. Zaujali ho disciplíny ako parkour, freeruning, handbalancing, kalistenika aj gymnastika. Už sme s ním na našom webe mali rozhovor, ktorý si môžete pozrieť tu: Michal Barbier – majster sveta vo fitness – rozhovor pre MUSCLE&FITNESS

Michalovou špecialitou je stojka – je v tom naozaj dobrý. Táto disciplína (handbalancing) je pôvodne cirkusovou disciplínou ale v súčasnosti sa rozšírila aj mimo manéže. Od Michala sa teda máme čo učiť. Natočili sme s ním preto inštruktážne video „Ako na stojku“, kde nám Michal ukáže, ako s touto základnou akrobatickou disciplínou začať.

Videonávod Michal Barbier – ako na stojku?

Ako začať?

foto Michal Barbier ako na stojku

Michal Barbier – Ako na stojku?

Pred tým, než sa do stojky pustíte, musíte mať niekoľko pohybových predpokladov. Sila aj ohybnosť sú základ. Vo videu predvádza Michal dve základné posilňovacie cvičenia na stojku – v ľahu na chrbte a na bruchu. Obe vám pomôžu pri spevnení trupu a správnej pozícii v stojke.

Napriek tomu, že sme video natočili na tráve, zo začiatku odporúčame pevný povrch. Ak budete mať k dispozícií žinenku, o to lepšie. Pozor, aj dopadať sa musíte naučiť. Máte dve možnosti. Prepadnúť cez vystretú pažu, alebo do kotúľa vpred.

Dopad cez vystretú pažu je menej náročný, ale aj ten vyžaduje cvik. Myslite na to, aby ste sa nezranili ešte predtým, ako stojku zvládnete. Dopad cez kotúľ je na tvrdom podklade nepríjemný, preto viac odporúčame dopad cez vystretú pažu.

Treba vydržať

Stojka nie je taká jednoduchá, ako to v Michalovom podaní vyzerá. Je za tým kopec hodín skúšania a tréningu. Nenechajte sa odradiť, ak zo začiatku máte pocit, že to nejde. Aj Michal na tom systematicky pracoval, než sa dopracoval k zložitým stojkám na jednej ruke. Ako sám hovorí „nebojte sa to skúšať“.

Bude to chvíľu trvať ale s každým tréningom sa budete zlepšovať. Občas možno budete mať pocit, že vaša snaha je márna, ale nezúfajte. Treba vydržať. Vaše telo potrebuje čas na to, aby zvládlo túto nezvyčajnú pozíciu. Vaše svaly potrebujú zosilnieť. Ak cvičíte, toto je iný druh sily. Musíte ju vybudovať.

Rôzne typy stojek

Stojka ako cvičenie je prítomné v mnohých športových oblastiach. V joge, gymnastike alebo modernejšom crossfite. Ľahšia stojka – stojka na hlave využíva oporu 3 bodov – rúk a temena hlavy. Zvládnete ju pomerne rýchlo. Stojka na dvoch rukách je už ťažšia. Michal zvládne aj stojku na jednej ruke – a to ešte v rôznych krkolomných pozíciách. Veru, vždy sa dá zlepšovať a posúvať svoje hranice.

foto Michal Barbier stojka

Michal Barbier dobre vie, ako zvládnuť stojku. V našom videu to naučí aj vás.