Mesto Trnava

Už zajtra si môžeme v Trnave položiť otázku: Odkiaľ sa v nás berie zlo?

Odpoveď spolu s divákmi pohľadá hra nitrianskeho Nového divadla v divadelnom predstavení s názvom Slovensko v obrazoch. Návštevníci ju nájdu v programe kultúrneho centra Malý Berlín už v utorok 16. apríla o 19.00 h.

Hra spracúva štyri poviedky Františka Švantnera, významného predstaviteľa slovenskej naturalistickej prózy. Pod vedením režiséra Šimona Spišiaka sa divadelný súbor rozhodol spracovať poviedky Piargy, Ľudská hra, Suky a Sedliak. Všetky sa tematicky venujú pôvodu tej najúprimnejšej zloby aj najdojemnejších citov medzi ľuďmi. Pohybujú sa na hranici medzi realitou a fantáziou. Spolu tieto čriepky tvoria Švantnerov obraz o Slovensku 40. a 50. rokov minulého storočia, no paradoxné je, že je v mnohom aktuálny aj dnes.

Nové divadlo môže byť Trnavčanom známe vďaka minuloročnému divadelnému festivalu SCENA, na ktorom v priestoroch Divadla Jána Palárika predstavili svoju citlivú a podnetnú adaptáciu Denníkov Anny Frankovej, za ktorú bolo ocenené aj nomináciou na ceny Dosky. Divadelný súbor vznikol v máji 2016 a tvoria ho dramaturg, režisér, scénický výtvarník a päť herečiek, dlhoročné a signifikantné umelecké osobnosti Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Odvtedy už majú na svojom konte cenu Dosky za rok 2017, ktorú získala Lucia Korená za najlepší ženský herecký výkon, získali aj cenu Zlatý gunár za inscenáciu Kúpalisko.

Vstupné na predstavenie je 5 € v predpredaji a 7 € na mieste pred začiatkom. Malý Berlín sa nachádza na prvom poschodí meštianskeho domu na Štefánikovej 4. Predstavenie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Mesto Trnava a Trnavský samosprávny kraj v rámci projektu Malý Berlín 2019.

Lokalita

GPS:
N 48.378249981115715 / E 17.585244479345647

15.4.2019 12:58

Komentárov: 0