Nová detská izba: aké farby použiť?

Detská izba je miesto kde sa fantázii medze nekladú. Naopak, mala by ju čo najviac podporovať! Okrem dizajnového nábytku by tu nemali chýbať ani farby. Deti milujú farby, preto by ich mal byť v ich izbe dostatok. Vyberajte však opatrne, pretože farby majú veľký vplyv na našu psychiku.

Ak budete premýšľať o farbách do detskej izby, musíte posúdiť hneď niekoľko aspektov, veľkosť izby, vek dieťaťa i jeho preferencie. Ak má dieťa nejakú obľúbenú farbu, rozhodne ju pri zariaďovaní detskej izby použite. Len dajte pozor na príliš výstredné kombinácie, aby v konečnom dôsledku nevyzerala ak cirkus. Farby stien, koberca, nábytku a hračiek by nali do seba zapadať a navzájom sa dopĺňať.

 

Ako vymaľovať detskú izbu

Predtým, než sa pustíte do natierania stien, zamyslite sa nad rozostavením nábytku v izbe, podľa toho rozvrhnite steny, ktoré necháte biele a ktoré vymaľujete farebne. Odborníci odporúčajú farbou natrieť iba 30–80 % plochy.

Pri maľovaní izby pre bábätko, voľte odolné a umývateľné farby, ktoré neuvoľňujú do priestoru nebezpečné látky a sú vhodné pre alergikov. Často môžete počuť, že pre takéto malé deti sú vhodné pestré farby, avšak to platí predovšetkým pre dekorácie a hračky, pretože také farby u detí vzbudzujú pozornosť a podnecujú ich k aktivite.

Pre nátery preto vyberajte predovšetkým tlmené odtiene zvolených farieb, ako je svetlomodrá, ružová, žltá, zelená alebo fialová. Až sa rozhodnete pre hlavnú farbu izby, zlaďte s ňou farbu nábytku. Na trhu môžete v súčasnosti nájsť veľké množstvo farebných kombinácií. Napríklad predajca nábytku ALDO ponúka postele, skrine aj regály v moderných farbách.

Farby do detskej izby

Je celkom zrejmé, že ak máte doma chlapca, nevymaľujete mu izbu naružovo.. Možností však máte celú paletu. Pri výbere vhodných farieb sa môžete riadiť aj podľa toho, ako pôsobia na ľudskú psychiku. Každá z nich má na nás iný účinok, a preto sa nie úplne každá hodí do detskej izby.

Žltá farba symbolizuje radosť, život a tiež vyrovnáva nedostatok svetla v tmavších miestnostiach. Ak máte izbu menšiu a tmavú, popremýšľajte o žltej a jej odtieňoch.

Červená farba je veľmi intenzívna a priťahuje oči bábätiek. Pôsobí tiež veľmi energicky a niekedy až agresívne. Pracujte s ňou preto opatrne. Veľmi nevhodná je pre hyperaktívne deti, naopak tým pokojnejším dodá viac energie.

Oranžová farba v sebe spája radosť a pozitívnu energiu. Navyše príjemne zosvetľuje interiér. Hodí sa preto do menších a tmavších miestností, ktoré príjemne zosvetlí a opticky zväčší.

Modrá farba sa často používa do chlapčenských izieb a často sa pokladá za chlapčenskú farbu. Vo všeobecnosti sa však hodí vďaka svojim vlastnostiam do spální a detských izieb. Pôsobí totiž relaxačne a upokojuje. Musíte však byť pri jej použití opatrní, evokuje chlad, a preto používajte skôr jej svetlejšie odtiene.

Ružová farba sa prisudzuje dievčenským izbám. Dodáva izbičkám nežnosť a nevinnosť. No ani u dievčat to nesmiete s ružovou prehnať, inak bude výsledok pôsobiť skôr infantilne.  Väčšinou je vhodné  kombinovať ju s bielou. Zvoľte preto napríklad bielu maľbu a doplnky a nábytok v ružovej farbe. Veľmi pekne vyzerá aj sivo-ružová detská izba. Kombinácií je naozaj nespočetne.

Zelená farba je veľmi vhodná pre detské izby, vytvára totiž hravú atmosféru a je pre detské oči príjemná. Symbolizuje sviežosť, harmóniu a bezpečie.

Fialová farba sa v posledných rokoch využíva v detských izbách stále častejšie. Napomáha sústredeniu, podporuje kreativitu, fantáziu a duševnú činnosť. Kombinácia fialového a bieleho nábytku navyše vyzerá veľmi elegantne a efektne.

Je v podstate jedno, či zvolíte pre svoje dieťa zelenú, modrú, fialovú, alebo ružovú detskú izbu, dôležité je, aby v nej bolo vašim deťom dobre a páčilo sa im v nej. Nechajte ich preto spolurozhodovať o jej zariadení a len korigujte ich nápady. Uvidíte, že vďaka spolupráci vytvoríte priestor, ktorý budú milovať a kde budú nielen dobre spať, ale budú sa tu i hrať a neskôr sa učiť.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login