Denník N

Zomrel vedec, ktorý bude Slovensku veľmi chýbať

Martin Slobodník z Univerzity Komenského. Foto - archív M. S., Vladimír Šimíček
Martin Slobodník z Univerzity Komenského. Foto – archív M. S., Vladimír Šimíček

Martin Slobodník bol nielen aktívny občan a vysokoškolský funkcionár, ale aj najlepší slovenský sinológ a tibetológ.

Slovensko je taká malá krajina, že niekedy stačí smrť jediného človeka, aby sa výrazne zmenšila naša schopnosť rozumieť svetu. Presne to sa dá napísať o smrti Martina Slobodníka, dekana Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Ak sa spätne pozrieme na uplynulé roky, takmer vždy sa dalo spoľahnúť, že keď sa na Slovensku dialo niečo vážne, práve táto fakulta sa spomedzi našich vysokých škôl vyjadrovala najintenzívnejšie a najotvorenejšie. Samozrejme, nebola to len zásluha pána Slobodníka, ale jeho úloha v týchto aktivitách bola mimoriadne dôležitá.

Či to boli udalosti po vražde Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, alebo falošný titul Andreja Danka, filozofická fakulta a Martin Slobodník ukazovali celej akademickej obci, aké nemiestne je v takýchto chvíľach mlčať. Ukazovali aj to, že i vysoké školy môžu svoj názor prejaviť bez toho, aby prekročili hranicu, za ktorou je neprípustná politizácia akademickej pôdy.

Martin Slobodník však bol nielen aktívny občan a vysokoškolský funkcionár, ale aj najlepší slovenský sinológ a tibetológ. O Číne pravidelne písal rovnako otvorene a fundovane, ako keď sa vyjadroval k domácim udalostiam. Vysvetľoval, aké nezmysly popísali o Tibete v časopise Zem a vek, ako čínski komunisti držia v táboroch milión Ujgurov, či zmieňoval sa aj o tom, ako viesť zahraničnú politiku voči Pekingu.

Martin Slobodník bol naším najlepším odborníkom na najľudnatejšiu krajinu na svete, ktorá má ambíciu stať sa superveľmocou, a jeho vedomosti budú chýbať pri snahe rozkľúčovať správanie vládcov v Pekingu. To, aká je to dôležitá schopnosť, ukazuje aj dianie v našom bezprostrednom okolí.

Čína už dnes svojimi peniazmi nezakryte ovplyvňuje aj Európu a darí sa jej to najmä u politikov, ktorým je demokracia na ťarchu. Stačí sa pozrieť na susedné Česko, kde je prezidentom obdivovateľ Pekingu Miloš Zeman a kde 27. marca ministerka hospodárstva za Babišovo ANO vyhodila z oficiálneho rokovania zástupcu Taiwanu, pretože si ho tam neželal čínsky veľvyslanec.

Nie je náhoda, že pán Slobodník si práve s týmto typom politikov nerozumel.

Slovensko prišlo o výnimočne aktívneho vedca, ktorý nám bude veľmi chýbať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie