Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

15. apríla 2019 redakcia Sezóna 2018/2019

Zomrel teatrológ, divadelný kritik a historik Jaroslav Blaho

Jaroslav Blaho (1942 – 2019), foto: Alena Klenková
Veľkosť písma
A
A
A
Bratislava – V nedeľu 14. apríla 2019 zomrel vo veku nedožitých 77 rokov slovenský teatrológ, divadelný kritik, dramaturg a historik Jaroslav Blaho. Bol autorom viacerých projektov, zakladateľom opernej časti Zámockých hier zvolenských, patril medzi zakladateľov systematickej divadelnej dokumentácie, bol znalcom a dlhoročným propagátorom opery na Slovensku. Divadelná obec v ňom stratila významnú osobnosť. Posledná rozlúčka sa uskutoční v utorok 23. apríla o 15:15 hod. v historickej budove SND a v stredu 24. apríla o 11:00 v obradnej sieni na cintoríne v Skalici.

PhDr. Jaroslav Blaho sa narodil 6. mája 1942 v Bratislave. Študoval hudobnú vedu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave (1960 – 1961), absolvoval štúdium divadelnej vedy na VŠMU (1968). Od polovice 60. rokov výrazne formoval tvár slovenskej opernej kritiky, publicistiky a historiografie.

Jaroslav Blaho
foto: Alena Klenková

V rokoch 1965 – 1966 bol dramaturgom v Tatra revue, 1966 – 1967 pracoval v Československej televízii a od roku 1967 až do odchodu do dôchodku takmer nepretržite v Divadelnom ústave, ktorý istý čas aj viedol v pozícii riaditeľa (1991 – 1994). Prispel neoceniteľnou mierou k vybudovaniu a odbornému spracovaniu divadelnej dokumentácie hudobného divadla.

Pôsobil tiež ako lektor Opery SND (1971 – 1974), riaditeľ Divadla J. G. Tajovského v Banskej Bystrici, dnešnej Štátnej opery (1978 – 1980), dramaturg Opery SND (1988 – 1990) a dramaturg Komornej opery (1998 – 1999). V týchto pozíciách uplatnil realistický nadhľad, znalosť domáceho kontextu i širokých medzinárodných súvislostí a tiež neobvyklé porozumenie pre špecifiká operného spevu a hudobného divadla. Jeho ambíciou bolo popri inom pokrývanie bielych miest na slovenskej opernej mape, predovšetkým v oblasti predverdiovského belcanta.

Zámocké hry zvolenské, 2010, Jaroslav Blaho, Marián Vach, Michael Tanzler,
foto: Archív ŠOBB

Od polovice 60. rokov sa venoval kritickej a publicistickej činnosti v oblasti opernej tvorby. Bol autorom nespočetného množstva odborných štúdií, recenzií, medailónov, autorských textov pre rozhlas a televíziu. Bol tiež autorom i moderátorom predpremiérových matiné v Opere SND či hudobno-slovného komorného programu s názvom Kontinuity, v ktorom sa spolu s protagonistami minulosti, pamätníkmi, ale aj so súčasníkmi pripomínali umelecké osobnosti Opery SND formou spomienok, rozhovorov i audiovizuálnych ukážok z ich tvorby. Jaroslav Blaho tiež uvádzal operné podvečery v Slovenskej národnej galérii, ktoré si našli široké a vďačné publikum. V tejto zložke svojej činnosti uplatňoval nielen znalosť širokého historického, spoločenského a umeleckého kontextu, ale aj nenapodobiteľný rozprávačský talent, schopnosť podať odborne závažné fakty zrozumiteľným spôsobom. Je autorom knihy Legenda bez legiend. Peter Dvorský a jeho doba.

V rokoch 1979 – 2014 bol riaditeľom (od roku 2014 už zaniknutého jediného slovenského plenérového festivalu, opernej časti Zámockých hier zvolenských, ktorých bol aj zakladateľom. Vďaka tomuto podujatiu mohla slovenská kultúrna verejnosť sledovať vystúpenia mnohých zahraničných sólistických osobností.

DOSKY 2015,
Odovzdávanie Ceny za mimoriadny prínos v oblasti divadla,
Jaroslav Blaho a spevácky zbor Pressburg Singers,
foto: SITA/Marko Erd

Za mimoriadny prínos v oblasti divadla získal Jaroslav Blaho v roku 2015 Cenu Slovenského centra AICTMedzinárodnej asociácie divadelných kritikov, ktorú mu udelili počas slávnostného udeľovania divadelného ocenenia Dosky. V roku 2017 mu taliansky prezident Sergio Mattarella udelil vyznamenanie Rytiera Rádu talianskej hviezdy za osobitnú pozornosť veľkým talianskym skladateľom. V roku 2018 sa stal laureátom Ceny ministerky kultúry za mimoriadny prínos pri propagácii slovenského operného umenia s prihliadnutím na jeho výnimočný vklad v oblasti odbornej reflexie a publikačnej činnosti, ako aj na jeho výrazný podiel pri vzniku a kreovaní opernej časti letného festivalu Zámocké hry zvolenské.

Viac o Jaroslavovi Blahovi si môžete prečítať v článku Pavla Ungera Charizmatický 75-ročný mladík – Jaroslav Blaho, ktorý sme priniesli v roku 2015 pri príležitosti jeho 75. narodením. V tomto článku sa o Jaroslavovi Blahovi vyjadrili aj viaceré osobnosti odbornej či divadelnej obce.

Rádio Devín venovalo pamiatke Jaroslava Blaha špeciálne vydanie relácie Ars musica. Hosťami Petra Ferenčínka boli Michaela Mojžišová a Slavomír Jakubek. Záznam relácie zo 16. apríl 2019 si môžete vypočuť z archívu RTVS TU…

Nekrológ autora Pavla Ungera
Zmĺkol hlas, vyschlo pero, zamrzla klávesnica. Za Jaroslavom Blahom smúti divadelné Slovensko

 

Jaroslav Blaho zomrel v nedeľu 14. apríla 2019 v Bratislave. Posledná rozlúčka sa uskutoční v utorok 23. apríla o 15:15 hod. v historickej budove SND a v stredu 24. apríla o 11:00 v obradnej sieni na cintoríne v Skalici.

video

Videovizitka Jaroslava Blaha vznikla v réžii MK SR pri príležitosti udelenia Ceny ministerky kultúry v roku 2018.

Zo zákulisia SND
Jaroslav Blaho v sérii krátkych dokumentárnych filmov mapujúcich tvorivú činnosť prvej slovenskej divadelnej scény, hovorí o Verdiho opere Dvaja Foscariovci, uvedenej v Opere SND v októbri 2010.

Jaroslav Blaho, In memoriam (6. mája 1942 – 14. apríla 2019)

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...