25.04.2024, meniny má
15. apríla 2019

V Trnave funguje unikátny detský ekošatník, ktorý môžu zdarma využiť aj Seredčania

reklama

Čoraz viac Seredčanov sa prikláňa k ekologickému spôsobu života. Premýšľame aj konáme tak, aby sme v našom meste vytvárali čo najmenej odpadu, recyklujeme, aktívne sa zapájame do udržiavania čistého a zdravého životného prostredia. Hľadáme spôsoby, ako sa dostať k zdravej výžive a ekologickým produktom, mnohí naši spoluobčania sú dokonca sami pestovatelia, chovatelia či výrobcovia.

V Seredi sa rozvíja pomoc a podpora

V našom meste a jeho blízkom okolí sa ľudia podporujú a pomáhajú si navzájom. Svedčí o tom fungujúci miestny trh, drobné súkromné obchodíky, niekoľko bazárov, a tiež množstvo ponúk a dopytov na sociálnych sieťach v podobe výmenného obchodu, burzy, požičovne, handmade stránok a pod. Na jednej strane takto podporujeme tých, ktorí pestujú zdravé potraviny, chovajú domáce zvieratá v zdravom a prirodzenom prostredí, vyrábajú chutné, užitočné či krásne produkty a na druhej strane získavame zdravé jedlo a kvalitné a čím ďalej ekologickejšie výrobky. Pridanou hodnotou v prípade miestnych predajcov býva najmä úspora času. A ak sme ochotní si priplatiť, vieme, kam konkrétne naše peniaze smerujú, aj že si priplácame za kvalitu.

Seredčania už mnohokrát prejavili svoje ekologické aj sociálne cítenie tým, že podporili „dobrú vec“. V rámci rôznych zbierok či búrz darovali ošatenie, hračky alebo už nepoužívané veci pre tých, ktorí potrebujú sociálnu a materiálnu pomoc.

Autor: Lenka Vančová

reklama

Ako vám pomôže detský ekošatník?

V centre Trnavy na Štefánikovej ulici už 10 rokov pôsobí Centrum pomoci pre rodinu. Práve na tomto mieste vznikla pekná myšlienka – vytvoriť priestor pre vznik detského ekošatníka. Projekt získal minulý rok podporu v Participatívnom rozpočte pre Trnavu a myšlienka sa stala tento rok realitou.

Dôležitá je pre našich spoluobčanov informácia, že detský ekošatník nie je len pre tých, ktorí potrebujú pomoc, ale jeho zmyslom je slúžiť všetkým. Centrum realizuje tento projekt skutočne s ekologickým úmyslom – teda za účelom opätovného využitia detského oblečenia, ktoré bolo málo nosené alebo je zachovalé, pekné, čisté, stále nositeľné a navyše je k dispozícii komukoľvek úplne zadarmo. Práve takéto oblečenie pracovníci a dobrovoľníci do centra prijímajú a triedia do prehľadných kategórií. Veci tak dostávajú druhú šancu a ľudia spoločne prispievajú k šetreniu prírody.

Podľa slov Kristíny Königovej, štatutárky Centra pomoci pre rodinu, ktoré projekt ekošatníka zastrešuje, by ľudia mali prinášať do centra predovšetkým sezónne oblečenie, teda v lete letné, v zime zimné, aby bolo možné ho prehľadne usporiadať a hneď poskytnúť záujemcom. Dodáva, že by malo ísť o oblečenie, ktoré by rodičia obliekli vlastným deťom – teda čisté, vyžehlené a najmä zachovalé kusy. Poškodené veci samozrejme do centra neprijímajú.

Zdroj: Michal Lipovský

Zdroj: Michal Lipovský

Pýtali sme sa v centre, ako sa projektu od otvorenia ekošatníka darí

Zatiaľ stále prevláda príjem ošatenia do centra, hoci postupne pribúda aj počet tých, ktorí si oblečenie pre svoje deti z ekošatníka odnesú. Aktuálne je k dispozícii menej oblečenia pre chlapcov, čo je možno spôsobené jeho väčším opotrebovaním nosením. Pracovníci centra veľmi odporúčajú možnosť takéhoto využitia „nákupu zadarmo“ v porovnaní s nákupom síce nového a nenoseného ošatenia v obchodoch, no za príslušné, nemalé ceny.

Tí, ktorí majú záujem prispieť a priniesť do centra oblečenie po vlastných deťoch, môžu tak urobiť od utorka do piatku počas celej pracovnej doby centra. Návšteva ekošatníka a výber vecí je možný v utorok a vo štvrtok od 13:30 hod. do 15:30 hod. alebo v piatok od 9:00 hod. do 11:30 hod.

Veci, o ktoré nikto neprejaví záujem a ostávajú v centre, nájdu svoj ďalší zmysel a využitie a sú pomocou práve pre rodiny v sociálnej núdzi na východe Slovenska. Centrum pomoci pre rodiny sa aj tento rok bude uchádzať o podporu v Participatívnom rozpočte pre Trnavu. Okrem detského ekošatníka má totiž zámer vybudovať, respektíve doplniť ekošatník aj pre dospelých.

Ďakujeme Centru pomoci pre rodinu v Trnave za spoluprácu a poskytnutie užitočných informácií.

Zdroj: Michal Lipovský

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním

Zdroje: cppr.sk, trnava.sk
Zdieľať na Facebooku