Omladnite s bunkami spoza ucha

Anti-aging medicína napreduje míľovými krokmi aj na Slovensku. Neustále sa vyhľadávajú liečebné metódy, výsledkom ktorých je čo najefektívnejší spôsob omladzovania. Jednou z nich je MCT ošetrenie vlastnými bunkami.

14.04.2019 06:00
tvár, krém, mladosť, omladzovanie, anti-age Foto:
Gravitácia ťahá ochabnutú pleť smerom k zemi. Často tomu napomáha aj životný štýl.
debata

S pribúdajúcim vekom sa z pokožky postupne vytráca dôležitý kolagén. Gravitácia ťahá ochabnutú pleť smerom k zemi. Často tomu napomáha aj životný štýl. Príznaky starnutia pleti vidieť najskôr u fajčiarok, pleti neprospieva ani nadmerné slnenie či častá konzumácia alkoholu. MCT ošetrenie vlastnými bunkami však dokáže telu prinavrátiť stratenú mladosť.

V estetickej medicíne sa v posledných rokoch rozpráva a píše o rôznych omladzovacích kúrach, pri ktorých sa využívajú napríklad kmeňové bunky. Tie majú omladiť, ozdraviť a „vylepšiť“ miesto, do ktorého ich odborníčka aplikuje. Má to však jedno ale… Bunky, ktoré sa v estetickej medicíne označujú za kmeňové, sa najčastejšie odoberané z tukového tkaniva. Je otázne, či práve takéto nediferencované bunky dokážu nahradiť v pokožke pôvodné fibroplasty a fibrocity, teda bunky kože. Takže aplikované bunky sa svojej novej úlohy vôbec nemusia ujať.

Omladzujúce ošetrenie vlastnými kožnými bunkami

Tzv. MCT ošetrenie (Medicor cell therapy) vlastnými bunkami využíva na omladenie pokožky telu vlastné kožné bunky. Problematike sa v súčasnosti intenzívne venuje MUDr. Janka Holešovská: „Ľudské telo je dokonalý stroj, ktorý sa pod vplyvom pribúdajúceho veku síce opotrebúva, no zároveň poskytuje veľa možností, ako starnutie spomaliť bez neprirodzeného zásahu. MCT ošetrenie vlastnými bunkami je vlastne metódou autológnej implantácie. Jednoducho povedané, bunky určené na implantáciu pochádzajú z tela samotného pacienta, z jeho kože a spracúvajú sa za prísnych podmienok v laboratóriu in vitro,“ vysvetľuje vedúca lekárka medicínsko-estetického centra Medicor v Poprade. Po aplikácii preto nedochádza v tele príjemcu ku žiadnej imunitnej reakcii.

Na rozdiel od nediferencovaných buniek, z ktorých sa majú stať kmeňové, ide o procedúru, ktorá na omladenie pleti využíva vlastný bunkový implantát vytvorený z kožných buniek. „Telu prirodzené bunky, ktoré aplikujeme, sa rovnomerne rozptýlia z miesta podania po okolí a začnú produkovať kolagénové vlákna tvoriace podkožnú hmotu. Stimuláciou tvorby týchto proteínov sa pleť opäť napína, čím dochádza ku korekcii a vyhladeniu vrások, viditeľne sa zlepší textúra kože. Mechanizmus účinku je založený na biologických princípoch regenerácie pokožky,“ približuje podstatu metódy certifikovaná špecialistka MUDr. Janka Holešovská.

Odber trvá pätnásť minút

Odber buniek sa robí za prísnych aseptických podmienok na operačnej sále. „Nejde však o bolestivý ani strašidelný zákrok. Bunky sa odoberajú prostredníctvom malej vzorky kože spoza ucha. Celý proces netrvá viac ako 15 minút. V súlade so všetkými legislatívnymi úkonmi sa vzorka následne uloží do pripraveného transportného média. Pri teplote medzi dvoma až ôsmimi stupňami Celzia je do niekoľkých minút prepravená do špičkového laboratória vzdialeného zopár desiatok kilometrov od nášho centra,“ vysvetľuje lekárka.

Zo vzorky sa za prísnych podmienok vyselektujú fibroplasty, teda kožné bunky, ktoré sa kultivujú po dobu šesť až osem týždňov. Po tejto kultivácii sa podrobia kontrole kvality a kontrole morfológie. Až potom sa transportujú na kliniku, kde sa aplikujú priamo do podkožia tváre, krku, dekoltu či rúk. „Jedinečnosť terapie spočíva aj v tom, že prvé pozitívne výsledky sa dostavia už po šiestich týždňoch od aplikácie. Navyše, miesto podania nielen omladia, ale majú veľký význam aj pri hojivých a regeneračných procesoch, teda pri minimalizovaní jaziev, akné i popálenín,“ hovorí MUDr. Holešovská. Ideálne je, ak sa MCT ošetrenie vlastnými bunkami, ktoré je vhodné pre obe pohlavia, opakuje dva až tri razy, v pravidelných intervaloch.

Ďalšou z výhod je, že bunky sú uskladnené v tzv. bunkovej banke ešte päť rokov po odobratí. V prípade opakovanej aplikácie v priebehu uvedenej doby nie je nutný ďalší odber.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #kolagén #anti-aging #omladzujúci účinok