Rast cien nových predaných bytov v Bratislave sa takmer zastavil

12.04.2019, Katarína Pekaríková | Bývanie, ceny, financovanie

Ceny nových bytov v Bratislave preskočili svoje maximum, no ich rast sa spomaľuje. Pre nejasnú situáciu na rezidenčnom trhu a prísnejšie opatrenia Národnej banky Slovenska na získanie hypoték sa bytov predáva menej.

Za prvé tri mesiace 2019 dosiahla priemerná cena voľných nových bytov v Bratislave 2 311 eur/m² (bez DPH). Oproti poslednému štvrťroku vlaňajška sa zvýšila o 37 eur, resp. o 1,6 percenta. Ak priemernú cenu nových bytov porovnáme s prvým kvartálom 2018, vzrástla o 6,8 perc. Priemerná cena voľných bytov stúpala vo všetkých bratislavských obvodoch, najviac v Bratislave 4, medzikvartálne až o 3,6 perc. Informuje o tom realitná spoločnosť Lexxus, a.s.

Penta-Bory-byvanie-1-X.jpg


Nové bývanie v dvoch obvodoch zlacnelo

V Bratislave sa byty od januára do konca marca t.r. predávali priemerne za 2 179 eur/m². Na rozdiel od posledných troch mesiacov vlaňajška predané byty zdraželi iba v troch bratislavských obvodoch, čo malo za následok, že celková priemerná cena za Bratislavu ako celok sa zvýšila len o štyri eurá (o 0,2 perc.). Podobne ako v prípade voľných nových bytov ide o nové pokrízové maximum.

V dvoch bratislavských obvodoch kupujúci pri kúpe nového bytu zaplatili menej, ako za porovnateľnú kategóriu museli platiť koncom roku 2018. "Najvýraznejší pokles priemernej predajnej ceny sme zaznamenali v prvom obvode (o 7,6 perc.) a menší v druhom bratislavskom obvode, a to -2,7 perc.," hovorí Peter Ondrovič, risk manažér a odhadca cien nehnuteľností zo spoločnosti Lexxus.


Počet predaných bytov stále klesá

Za január až marec 2019 bolo zazmluvnených 573 bytov. Medzikvartálne sa záujem o nové byty znížil o 9,5 perc., medziročne až o 45 perc. "Treba za tým vidieť niekoľko dôvodov. Hlavná je nepružnosť cien, ich vzdor k oslabovaniu. Čoraz viac ľudí má pri rastúcich cenách nehnuteľností problém dovoliť kúpiť si bývanie. Príčinou je neúmerne sa zväčšujúca priepasť medzi tým, čo banka klientom ponúka cez hypotekárny úver, a tým, čo musia pokryť z vlastných zdrojov," pokračuje P. Ondrovič.

Situácia na trhu je podľa neho zatiaľ nejasná a ťažko povedať, čo bude nasledovať. Práve hypotekárny trh bude v druhej polovici roku čeliť poslednej generácii mechanizmu obmedzujúceho systém hypotekárneho financovania od Národnej banky Slovenska a ten bude mať ďalší účinok na trh nehnuteľností na bývanie.


Nových bytov najmenej od krízy

"V neposlednom rade ponuka nových nehnuteľností na predaj výrazne klesá tak na primárnom, ako aj na sekundárnom trhu, a naopak, rastie ponuka bytov na prenájom. Na trhu tak výrazne chýba substitučná možnosť voľby, ako jeden z výrazných mechanizmov predošlého obdobia," poznamenáva P. Ondrovič. Najviac bytov sa predalo vo štvrtom obvode Bratislavy – 158, najmenej v prvom – 47.

Ku koncu prvého kvartála t.r. bolo v Bratislave 2 207 voľných bytov. Ide o najnižšiu ponuku novostavieb v pokrízovom období. Medzikvartálne ide o pokles na úrovni 8,5 perc., medziročne je to takmer 30-percentný úbytok nových bytov v ponuke.


Na trhu je 96 aktívnych projektov

Pomer medzi voľnými dokončenými a voľnými rozostavanými bytmi sa oproti predchádzajúcemu kvartálu zmenil len mierne. Podiel počtu voľných rozostavaných bytov na celkovom objeme voľných bytov na trhu novostavieb mierne klesol na 89,5 perc. Vo štvrtom kvartáli vlaňajška to bolo takmer 91 perc.

Na trhu je teraz 96 aktívnych projektov, čo je rovnaký stav ako koncom roku 2018. Bratislavský trh rezidenčných nehnuteľností zaznamenal celkovo päť noviniek. Z toho ide o tri nové projekty a dve nové etapy existujúcich projektov. Tieto novinky rozšírili ponuku o 341 nových bytov. Je to už druhé, za sebou idúce kvartálne obdobie, keď je objem ponuky noviniek hlboko pod 500 jednotkami. Oproti predošlému kvartálu ukončilo predaj deväť projektov, byty sa v nich minuli.

Tabulka-X.jpg

 Nové rezidenčné projekty v Bratislave so spustením predaja v prvom štvrťroku 2019 (po kliknutí na tabuľku sa predloha otvorí v novom okne)


 

Vizualizácia: Penta Real Estate

Tabuľka: Lexxus

Podobné články

  • Päť tipov, ako si home office zorganizovať úsporne a efektívne

    Home-office-2-X.jpg

    Home office je čoraz bežnejšou formou práce – tak prečo ho nevyužiť naplno? Ak ste aj vy medzi tými, ktorí pracujú (alebo by chceli) z domova, určite hľadáte spôsoby, ako zefektívniť svoju produktivitu a ušetriť náklady na vybavenie domácej kancelárie.

  • Aké škody môže u vás doma napáchať zlá elektroinštalácia?

    Poziar-dom-2-X.jpg

    Až štvrtina všetkých poistných udalostí v domácnosti súvisí s elektrinou. Stará, poškodená alebo nárokom odberu nevyhovujúca elektroinštalácia spôsobuje vážne škody na zdraví aj majetku.

  • Ako stanoviť správnu výšku poistnej sumy na dom či byt?

    Dom-byt-poistenie-4-X.jpg

    Okrem toho, že poistenie nehnuteľnosti od nás vyžadujú inštitúcie, ak ju financujeme cez úver, hlavným zmyslom poistenia je dostať sa v prípade škodovej udalosti k takej sume, aká dokáže pokryť náklady na opravu či kúpu novej veci. Preto je v poistení kľúčová výška poistnej sumy.

  • Aké poistné riziká hrozia pri zmene vlastníka nehnuteľnosti?

    Stahovanie-4-X.jpg

    Predaj, kúpa a dedenie nehnuteľnosti sú spojené s viacerými povinnosťami. Okrem štandardných zápisov súvisiacich so stavom energií, zápisom v katastri nehnuteľností či ohlasovacími povinnosťami pre platenie koncesionárskych poplatkov či komunálneho odpadu, niekoľko povinností sa týka aj poisťovne. Pravdaže, v prípade, ak je nehnuteľnosť poistená.

  • Záujem o nové byty v Bratislave klesá najmä pre extrémne ceny

    Dom-6-byvanie-2-X.jpg

    Ponuka nových bytov v Bratislave sa koncom vlaňajška medzikvartálne znížila 2,5-násobne. Na trhu bolo takmer o 5 percent bytov menej ako v roku 2020, ich ponuka klesla zhruba o štvrtinu.

  • Mladí Slováci by raz chceli hypotéku, no úverovú históriu neriešia

    8c-bank-note-209104_1920-2-X.jpg

    Hoci sa mladým Slovákom vo veku 20-25 rokov veľmi zadlžovať nechce, mnohí v tomto veku už majú nejakú skúsenosť s úverom. Najčastejšie si požičali na jazdené auto, dovolenku či zaplatenie vzdelávacieho kurzu.