Mýty a pravdy o mikrovlnke: naozaj je taká škodlivá, ako niekto tvrdí?

12.04.2019, ABC-bývanie.sk | Interiéry, domácnosť

O mikrovlnkách sa toho popísalo všeličo. Niektorí si život bez nej nevedia predstaviť, iní ju, naopak, zásadne odmietajú. Je fakt, že tento spotrebič nám každodenný život dokáže naozaj uľahčiť. Okrem toho, patrí medzi cenovo najdostupnejšie, takže je veľmi rozšírený. Ako to však s mýtmi o škodlivosti mikrovlniek?

Obávali ste sa už niekedy použiť mikrovlnku len preto, že ste počuli, že si tým môžete uškodiť? Alebo že môže zničiť živiny vo vašom jedle? Či dokonca môže spôsobiť rakovinu? Pozreli sme sa bližšie na problematiku mikrovlnných rúr, pretože ľudia sa často mylne domnievajú, že ich používaním si veľmi škodia. Aká je teda pravda?

Mikrovlnka-1-X.jpg


Mýty a pravdy o mikrovlnke

1. Kov do mikrovlnky nepatrí – tak toto je čistá pravda! Nikdy do mikrovlnky nevkladajte riad s kovovými časťami. Mikrovlny pôsobia na elektróny v kovových materiáloch, kov začne okamžite iskriť a veľmi rýchlo sa spáli. Spôsobuje to vysoký elektrický prúd, ktorý vzniká v silných kovových vodičoch.
2. Nezohrievajte jedlo v mikroténových vreckách – tohto sa báť nemusíte. Mikroténové vrecká neobsahujú žiadnu vodu, takže v nich môžete bez obáv niečo zohriať.
3. Nevarte v mikrovlnke vajíčka – presne tak! Vodný roztok surového vajca sa už po chvíli začne variť a celé vajíčko doslova exploduje. Voda sa totiž zahreje tak rýchlo, že roztok nestačí stuhnúť. Naopak, vzniká vodná para, ktorá svojím rozpínaním zničí škrupinu. Hrozí vám, že v tom lepšom prípade budete musieť dobre vyumývať mikrovlnku, je však možné, že budete musieť kúpiť aj novú.
4. Neohrievajte jedlo na veľmi studenom tanieri – na toto si dávajte skutočne pozor. Ak budete zohrievať jedlo na veľmi chladnom tanieri, dôjde k náhlej zmene teplôt a porcelán môže ľahko prasknúť.


Vitamíny a mikrovlnky

Mikrovlnky sú populárne už od 60. rokov minulého storočia a ľudia si ich veľmi obľúbili. Dodnes je to najbežnejší spotrebič v domácnosti, najmä pre pohodlie, vysokú energetickú účinnosť, rýchle spracovanie jedla a jednoduché používanie. Bádatelia odvtedy skúmajú, ako môžu mikrovlny (MV) ovplyvniť obsah živín v potravinách, či už dobrým alebo zlým spôsobom.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry sa zistilo, že brokolica si v mikrovlnke zachováva všetky svoje minerály. Stráca však vitamín C, ktorý sa vylúhuje do pridanej vody. Znamená to, že by sme sa mali mikrovlnkám vyhýbať? Určite nie.

Vitamín C je sám o sebe dosť prchavý, takže varenie vo všeobecnosti spôsobuje jeho stratu. Našťastie, C-čko je bohato obsiahnuté v surovom ovocí a zelenine, takže nimi si ho môžete kompenzovať. Samozrejme, neplatí to pri dlhších intervaloch ohrievania, napr. desať minút a viac – vtedy prichádza k úniku viacerých živín.


Plastové nádoby v mikrovlnke

Je všeobecne známe, že ohrievanie jedla v plastových nádobách je škodlivé. Vraví sa, že chemikálie z plastu môžu unikať do potravín. V súvislosti s touto obavou sa vykonávajú testy, ktoré majú odhaliť reakcie chemikálií pri kontakte s potravinami. Len nádoby, ktoré prejdú testami, môžu uvádzať, že sú schválené na použitie v mikrovlnných rúrach.

Preto si vyberajte plastové nádoby, ktoré majú označenie, že sú vhodné do mikrovlnky, a môžete si byť istí, že si tým neškodíte. Ak týmto označeniam predsa len neveríte, plastové nádoby jednoducho vymeňte za sklenené (alebo porcelánové) a máte po probléme.


Žiarenie a rádioaktívne látky

Čo je vlastne žiarenie? Je všade okolo nás a v rozličných množstvách. Ide vlastne o uvoľnenie energie, ktorá prechádza každodennými vecami, ako sú slnko či domáce elektrické spotrebiče. Prirodzenému vyžarovaniu z okolia sme vystavovaní stále. Od rádioaktívnych plynov uvoľnených zo zeme po rádioaktívne látky v pôde.

Boli ste už na röntgene? Zrejme áno. No a to je ďalšia forma žiarenia. Použili ste niekedy solárium? Takisto žiarenie. Váš mobilný telefón vydáva žiarenie, rovnako ako aj počítače, ohrievače či rádiá. Je to všade. Je dôležité pochopiť, ako funguje mikrovlnná rúra. Keby sme sa mali báť žiarenia, nemohli by sme používať žiadne spotrebiče a vymoženosti dneška.

Mikrovlnka-3-X.jpg


Je mikrovlnné žiarenie škodlivé?

Neexistuje žiadne priame potvrdenie faktu, že by mikrovlnné žiarenie bolo naozaj škodlivé. V laboratóriách sa robili testy na zvieratách, ľudské tkanivo však akoby stálo bokom. Americký vedec Peter Valberg v roku 1997 preskúmal všetky epidemiologické štúdie o výskyte rakoviny v súvislosti s vystavením mikrovlnnému žiareniu. Skúmanie ho priviedlo k záveru, že mikrovlny rakovinu nespôsobujú.

To dáva zmysel, pretože vieme, že neionizujúce žiarenie používané v mikrovlnkách nie je dostatočne silné na prenos žiarenia do potravín. Takisto ani po vystavení myší mikrovlnnému žiareniu sa v týchto pokusných zvieratách neobjavili žiadne známky zvýšeného rizika rakoviny. Preto výskumníci upokojujú, že používanie mikrovlnky je naozaj bezpečné, pokiaľ dodržíte pokyny v návode na použitie (napr. odstup od dvierok počas ohrievania jedla).


Niečo o bezpečnosti

Mikrovlny nerobia potraviny rádioaktívnymi. Len ich zohrievajú. Nikdy sa nepotvrdilo, že mikrovlny sú životunebezpečné, preto sa nemusíte báť zapnúť mikrovlnku a zohriať si obed. Myslite však aj na to, že je to občasné riešenie a nemali by ste mikrovlnku používať trebárs trikrát denne.

Pokyny, ktoré treba dodržiavať na bezpečné ohrievanie potravín:

  • odstup od zapnutej mikrovlnky zhruba pol metra,
  • dôkladne zavrieť dvierka mikrovlnky pri zohrievaní jedla,
  • starú alebo poškodenú mikrovlnku okamžite vyhoďte a zaobstarajte si novú,
  • používajte len riad vhodný do mikrovlnky.

Viaceré informácie v článku sme čerpali na tomto odkaze. Môžete sa tu dozvedieť aj ďalšie podrobnosti.

Foto: dodomacnosti.sk

Podobné články