Billie Eilish: Hlas generácie, na ktorý sa čakalo

Úsmevmi neplytvá a to isté, aspoň pri pohľade na svoju osobu, požaduje aj od ostatných. Na prvý pohľad môže pôsobiť nedostupne a odťažito. Minimálne trochu netradične vzhľadom na imidž basketbalistu ovešaného šperkmi, ktorý práve dorazil z metalového koncertu. Americká speváčka a skladateľka Billie Eilish má len 17 rokov, no svojimi neskrývanými sympatiami k temnej estetike a nevyberanému slovníku len sotva vyvoláva dojem sladkého dievčaťa v rozpuku. Jej odlišnosť však nespočíva v pubertálnej revolte či snahe o upútanie pozornosti, ako býva zvykom u jej rovesníkov. Eilish sa neštíti bolesti a negatívnych emócií, ktoré sa hudobný priemysel snaží zamaskovať pod lesklou pozlátkou. Eilish je popová hviezda, na ktorú 21. storočie čakalo.

12.04.2019 12:00
Billie Eilish Foto:
Hudobníčka Billie Eilish patrí k najvplyvnejším tínedžerom súčasnosti.
debata (7)

Jej debutový dlhohrajúci album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? sa dostal na pulty predajní len 29. marca, a v britskom albumovom rebríčku už obsadil prvé miesto. Na Instagrame sleduje jej účet viac ako 17 miliónov užívateľov a k jej fanúšikom sa hrdo hlásia aj Dave Grohl, Thom Yorke, Julia Roberts či Lana Del Rey. Oslavnými reakciami na jej adresu nešetria ani hudobní kritici, ktorí hovoria o hudbe vystihujúcej náladu Generácie Z. Billie Eilish rozpráva za mládež definovanú technológiami a sociálnymi sieťami a drzo vztyčuje stredný prst pred všetkými, ktorí ju obviňujú z neskúsenosti a pochabosti. „Ľudia podceňujú silu mladej mysle, pre ktorú je všetko nové a všetko zažíva po prvý raz,“ vyhlásila Eilish pre magazín NME. „Boli sme ignorovaní, a to je hlúpe. My vieme všetko“. Kto je vlastne Billie Eilish, hudobníčka, ktorej úspech raketovo rastie a ktorá sa čoraz častejšie ocitá v rebríčkoch najvplyvnejších tínedžerov súčasnosti?

Neprajníci majú vo zvyku Eilish vyčítať, že je len bohaté dievčatko z Los Angeles, ktoré sa nevie spratať do kože. V skutočnosti však vyrastala v skromných podmienkach na predmestí Highland Park, ktoré v minulosti sužovalo súperenie gangov. K spevu ju priviedol starší brat Finneas O'Connell, ktorý pre sestru zložil pieseň Ocean Eyes. Baladickú skladbu v roku 2015 zverejnili na stránke SoundCloud, len ako podklad pre tanečnú choreografiu. Na internete sa však plne prejavil jej virálny potenciál a nakoniec pristála aj vo vydavateľstve Interscope. Výkonný riaditeľ spoločnosti John Janick nazval Billie Eilish „novým druhom pop star“ a predpovedal jej sľubnú kariéru. Hit Ocean Eyes sa nakoniec stal súčasťou jej debutového EP Don't Smile at Me (2017).

S bratom spolupracovala Eilish aj na svojej prvej štúdiovke When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, na ktorej sa vyprofilovala ako zrelá a suverénna autorka. Na ploche 14 skladieb tematizuje depresie, stavy úzkosti či smútok zo straty blízkych, tvrdý bít a skreslené vokály pritom strieda krehký dievčenský hlas, ktorý takmer šeptom priznáva svoju zraniteľnosť. Eilish zvuk dopĺňa bohatým vizuálnym materiálom. V klipoch s hororovou atmosférou jej z úst vyliezajú pavúky, v chrbte má napichané injekčné striekačky, prípadne jej z očí vyteká tmavá hustá tekutina. Rovnako ako v civilnom živote, vidieť ju len v chlapčenskom odeve veľkosti XXL, kolená má odreté a žiarivé belasé oči skryté za poklesnutými očnými viečkami.

Hudbu Billie Eilish označujú ako temný elektropop, prípadne ju prirovnávajú k Lane Del Rey. Eilish však vymedzuje práve príslušnosť k jej generácii a všeobecnej apatii. Sama vyhlasuje, že je priam posadnutá bolesťou. Čo je dôležité, snaží sa ju najmä prijímať, nie vyhľadávať. Stavia sa do ostrej opozície sebadeštruktívnych sklonov, ktoré na súčasnej scéne reprezentoval napríklad zosnulý raper Lil Peep. „Nepotrebujem Xanax, aby som sa cítila lepšie,“ odkazuje mládeži, ktorá sa pri úteku z reality obracia ku glorifikovaným drogám.

Eilish si svoj vplyv na mladých ľudí uvedomuje a k svojim fanúšikom sa vždy správa s úctou, aj keď tzv. seflies odmieta. „Svoju zodpovednosť si plne uvedomujem a myslím na to,“ vyhlásila pre britský Independent. Ako však dodala, nezmení to jej osobnosť. Speváčka dokonca nedávno verejne priznala, že trpí Turetovým syndrómom, no nepraje si, aby bola definovaná cez svoju chorobu. Zapojila sa aj do politického života, keď v Amerike vyzvala študentov, aby sa zaregistrovali ako voliči. Jednu priamu radu však ako dieťa sociálnych sietí dala svojim fanúšikom v rozhovore pre Vanity Fair. „Nikdy ,nepostujteʻ svoje osobné pocity,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tínedžer #pop #generácia Z #Billie Eilish