Prejsť na obsah

Mesto podá podnet na prokuratúru pre zámenu pozemkov z roku 2017

Ešte v septembri 2017 schválilo Mestské zastupiteľstvo v Košiciach vysporiadania reštitučného nároku Rímskokatolíckej cirkvi (RKC), ktorého výsledkom bola zámena cirkevných pozemkov na sídlisku v Ťahanovciach za pozemky mesta pod Wuppertálskou ulicou. Tie cirkev medzitým predala developerovi, ktorý by tam na základe výsledkov v medzinárodnej architektonickej súťaže chcel postaviť 400 bytov a jednu administratívna budovu.

Investor plánuje začať s výstavbou projektu Andromeda pod Wuppertálskou ulicou zhruba o dva roky. S týmto riešením nesúhlasí takmer 1100 tamojším obyvateľom, ktorí podpísali petíciu proti výstavbe. Ich zástupca vymenoval viacero problémov, kvôli ktorým sú proti tomu, aby sa tam stavali nové byty ako napr. vyššia intenzita dopravy a nedostatok parkovacích miest. Boja sa aj toho, že prídu o zeleň.

Zastupiteľstvo predtým schválilo zámenu pozemkov jednoducho o nás bez nás. Sme znepokojení tým aké dopady bude mať táto výstavba na životné prostredie. Lokalita nebola určená na takúto výstavbu. Rýchlosť a spôsob vyvoláva pochybnosti o legálnosti celého procesu. Petíciu chápeme ako výzvu a prosbu občanov, ktorí sa cítia byť ukrivdení,“ uviedol Ivan Trefný z petičného výboru.

Petíciou sa dnes zaoberali počas svojho rokovania aj poslanci mestského zastupiteľstva v Košiciach. Tí sa stotožnili s predloženým návrhom primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý), že mesto podá podnet na prokuratúru v súvislosti s uznesením zastupiteľstva z konca leta 2017 ohľadom usporiadania nároku RKC. Prokuratúra by v ňom mala preveriť, či pri výmene pozemkov nebol porušený zákon, resp. nedošlo k zneužitiu právomocí verejne činnej osoby

Zastupiteľstvo takisto odporučilo primátorovi vyvinúť maximálne úsilie, aby zástupcovia podpísaných občanov boli prizvaní ako účastníci stavebného konania v prípade, že sa na danom pozemku začne stavebné konanie. S takýmto riešením a zobratím petície na vedomie sa stotožnilo 34 z 35 prezentovaných poslancov s výnimkou nezaradeného Jozefa Karabína, ktorý sa zdržal hlasovania. 

V hodinovej diskusii odznelo viacero argumentov proti výstavbe v danej lokalite. Poslancom sa nepáčil zámer stavať byty v biokoridore, kritizovali aj to, že sídlisko KVP je na treťom mieste na Slovensku v hustote obyvateľstva na kilometer štvorcový aj napriek tomu sa tam má realizovať päť developerských projektov. Viacerí sa vracali do histórie, nechýbali ani osobné útoky medzi nezaradenými poslancami Milošom Ihnátom a Miroslavom Špakom. „Utópiou by bolo si myslieť, že tam cirkev postaví tri kostoly alebo parkovisko pre 2000 ľudí a to najlepšie zadarmo,“ povedal Jozef Karabin.

Ladislav Rovinský sa pozastavil nad tým, že sa územný plán z roku 1973 aplikuje ešte aj v súčasnosti. Starosta sídliska KVP Ladislav Lörinc spomenul aj možnosť zámeny pozemku na Wuppertálskej ulici za nejaký iný vo vlastníctve mesta. To mu pri spoločnom rokovaní ako jednu z alternatív navrhla aj spoločnosť K.M. Trade ako developer projektu. 

Viceprimátor Marcel Gibóda (všetci KAN) bol k tomu skeptický, keď pripomenul, že za predchádzajúceho vedenie mesta sa mestské pozemky rozpredávali až v takom rozsahu, že by mesto developerom v súčasnosti ani nemalo čo ponúknuť v prípade možnej zámeny. Daniel Rusnák (KDH) nazval celú výmenu z roku 2017 svinstvom voči obyvateľom KVP.

Podľa primátora je vzniknutý problém na Wuppertálskej veľkým mementom, keďže výmenou pozemku sa problém len presunul do inej časti mesta. „V minulosti sa petície len brali na vedomie. Našim cieľom je, aby to celé preskúmala prokuratúra. V budúcnosti budem veľmi netolerantný k výmenám pozemkov,“ skonštatoval.