Kraj získal od vlády na rekonštrukcie ciest 33 miliónov eur. Ako prví sa dočkajú Revúčania

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Medzilaborciach schválila návratnú finančnú výpomoc 33 miliónov eur pre Banskobystrický kraj na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy. Z toho 8 miliónov eur je určených na rekonštrukciu ciest prevažne v Revúckom okrese spájajúcich Tisovec s Červenou Skalou a Muráň s Tornaľou. Ide o investičnú pomoc, vďaka ktorej bude možné opraviť asi dvakrát viac ciest, ako by bol kraj schopný zrekonštruovať iba z vlastného rozpočtu.

Pre Banskobystrický kraj z finančnej výpomoci štátu pripadla najvyššia suma spomedzi troch podporených krajov, 33 miliónov eur. Vláda tak reflektovala, že práve v Banskobystrickom kraji je zlý stav cestnej infraštruktúry najakútnejší. Banskobystrický kraj má v správe cesty v celkovej dĺžke 2 455 km, 605 kilometrov ciest II. triedy a 1 849 kilometrov ciest III. triedy. Z ciest II. triedy je 223 kilometrov v nevyhovujúcom a 11 kilometrov v havarijnom stave. Na cestách III. triedy je v nevyhovujúcom stave 747 kilometrov a 80 kilometrov je v havarijnom stave. Dohromady je teda v nevyhovujúcom a havarijnom stave viac ako 43 percent ciest v Banskobystrickom kraji.

„V kraji nemáme dostatok nadradenej cestnej siete, preto musia cesty II. a III. triedy suplovať aj úlohu ciest I. triedy, vďaka čomu sú ešte viac opotrebované,“ povedal župan Ján Lunter. „Chcem oceniť rozhodnutie predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý bol ochotný so mnou o tejto dôležitej otázke rokovať, počúvať o potrebách ľudí v regiónoch a urobiť správne rozhodnutie. Som rád, že všetky kluby vyjadrili tomuto kroku podporu. Preto už v najbližšom zastupiteľstve predložím návrh na schválenie tejto vládnej pomoci,“ dodal Lunter.

Prvé zmeny čakajú Revúčanov

Prvými cestami, ktoré sa z pomoci vlády dočkajú rekonštrukcie sú cesty II/531 a II/532 v menej rozvinutých okresoch Revúca a Rimavská Sobota. Vláda ešte v roku 2016 na výjazdovom rokovaní v Revúcej prijala uznesenie, podľa ktorého majú byť tieto cesty prekategorizované na cesty I. triedy v správe štátu. Pre nesúčinnosť bývalého župana Kotlebu však cesty neboli ani prekategorizované ani zrekonštruované.

Banskobystrický kraj sa po nástupe nového vedenia napriek tomu pripravil na vykonanie rekonštrukcie týchto ciest ešte pred ich odovzdaním štátu. Už v minulom roku vykonal verejné obstarávanie, aby občania nemuseli na lepšiu cestu čakať niekoľko ďalších rokov.

„Pre získanie prostriedkov na opravu ciest v Revúckom okrese a ich úspešné odovzdanie štátu sme spravili veľmi veľa a rovnako sme sa pripravili na ich použitie okamžite po uvoľnení financií od štátu, pretože Revúčania na takúto rekonštrukciu čakajú už roky“, uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

„Je to dobrá správa pre rozvoj cestovného ruchu, pre všetkých šoférov a nás občanov žijúcich na Gemeri. Pevne som veril už od začiatku, že sa nám to podarí presadiť a dokázať ľuďom že regionálni politici sú tu pre ľudí. Dobrý pocit je vidieť, keď skoro dvojročné úsilie nakoniec nebolo zbytočné,“ povedal Július Buchta, primátor Revúcej a poslanec Zastupiteľstva BBSK.

Okres Revúca má minimum ciest I. triedy a mesto Revúca je jedno z asi 3 okresných miest, kam nevedie cesta I. triedy.

Podľa rozhodnutia vlády sa cesty II/531 a II/532, spájajúce Tisovec s Červenou Skalou a Muráň s Tornaľou, zrekonštruujú z vládnej pôžičky za 8 miliónov eur, následne sa preklasifikujú na cesty I. triedy a do svojej správy si ich zoberie štát. Po tejto preklasifikácii bude pôžička zo strany štátu odpustená.

„Všetci domáci aj turisti, ktorí cestujú po našom kraji, si zaslúžia kvalitné a bezpečné cesty, oceňujeme, že vláda vyčlenila sumu 25 miliónov eur na cesty vo všetkých okresoch nášho kraja,“ povedal Ondrej Lunter predseda klubu NEZÁVISLÍ, KDH, OĽaNO, SaS, OKS, Most-Híd. „Kvalitné cesty sú jednou z našich priorít, ktoré vedia zabezpečiť komfort pre domácich, aj pre ľudí, ktorí do nášho kraja prídu na návštevu, rovnako ako pomôcť investorom,“ dodal.

„Počas posledných rokov BBSK zvyšuje rozpočet na obnovu ciest aj z vlastných zdrojov. V súčasnom rozpočte kraj vyčlenil približne 13 miliónov eur a chceme ich ešte navýšiť, zhoda panovala v zastupiteľstve, aj keď sme odobrili spolufinancovania projektov financovaných z eurofondov v rámci programu IROP, preto sa teraz budeme v zastupiteľstve usilovať, aby sme pomoc od vlády mohli prijať čo najskôr, aby sa rekonštrukcie ciest mohli čo najskôr začať,“ dodal župan Ján Lunter.

„Poslanecký klub SMER – SD víta schválenú finančnú pomoc vlády SR na rekonštrukcii ciest v našom regióne a verí, že sa s rekonštrukciou ciest začne čím skôr,“ dodala predsedníčka poslaneckého klubu SMER – SD Božena Kováčová.

Ide o bezúročnú návratná finančná výpomoc 25 miliónov eur sa bude čerpať dvakrát ročne do 31.5. a 30.11. v období rokov 2019 až 2021 na základe predloženej žiadosti z kraja. Splácať sa bude v rovnomerných ročných splátkach počas obdobia desiatich rokov s odkladom splácania do konca roka 2021.

„Ide o veľmi dôležitú investíciu. Tým, že južné okresy kraja sú prepojené prevažne cestami II. a III. triedy, všetky investície, ktoré smerujú do rekonštrukcie ciest považujem za pozitívnu správu. Chceme, aby aj naše okresy boli atraktívne pre investorov, k čomu sú dobré cesty nevyhnutné,“ povedal Zoltán Cziprusz z klubu SMK.

Zdroj: BBSK

Zdieľajte článok

Pridaj komentár