Fitness trendy verzus prastaré formy cvičenia. Čo je prospešnejšie pre zdravie človeka?

Za posledných 20 rokov sa v slovenských posilňovniach vystriedalo toľko fitness cvičení, že by sme ich ťažko zrátali na dvoch rukách. Aj kľúč k správnemu zdravému životnému štýlu podlieha moderným trendom, ktoré preberáme z rôznych krajín sveta.

Pilatex, Crossfit, Flowin, Zumba

Z Nemecka k nám zavítal pilates, z Kalifornie crossfit, flowin vymysleli páni zo Švédska, zumbu zasa poznáme vďaka kolumbijskému tanečníkovi Albertovi "Beto" Perezovi, TRX cvičenie má pôvod v Amerike a taká intenzívna tabata bola vymyslená zasa v Japonsku . Dokážu však moderné cvičenia obstáť v porovnaní s prastarými formami cvičenia, ktoré mnohé komunity realizujú dodnes?

formy cvičenia

Anglický fanatik Joel Dommett a komik Nishe Kumara navštívili šesť rôznych komunít z rôznych kútov sveta. Joel je fanatik do fitness a vyskúšal už kadejaké formy cvičení. Chcel však na vlastnej koži zažiť aktívny životný štýl spoločenstiev založený na prastarých formách cvičenia ako je kickbox, beh cez hory alebo 24 hodinová ochrana dobytka. S pomocou expertov, ktorých mal pri sebe, sa snažil s domácimi udržať tempo. Jeho kamarát Nish sa zasa zameral na spoznávanie kultúry a miestnej kuchyne. Počas cesty navštívili napríklad masajských bojovníkov v Afrike, šaolinských mníchov či mongolských nomádov. Joel mal možnosť zistiť či jeho západom trénované telo z posilňovní dokáže zvládnuť záťaž, ktorá je pre tieto kmene každodennou rutinou.

Či sa fitness cvičenie dokáže vyrovnať prastarým tréningom zistíte v novom seriáli Intenzívny kmeňový tréning, ktorý štartuje v nedeľu, 14.4. o 20:10 na Viasat Explore.