Pozor na baby-clash: Prečo dieťa rozbije rodinu?

„Nečakali sme, že nám to takto zmení život,“ tvrdí väčšina čerstvých rodičov. Počuté skúsenosti aj načítané informácie realita predbehne. Mnohokrát je bolestná. Dieťa, ktoré by malo partnerov stmeliť, ich postaví proti sebe.

profimedia-0251972340-1-1100x618.jpg Zdroj: Profimedia.cz

Fenomén je to natoľko rozšírený, že sa preň vžil anglický termín baby-clash. Rodinný prevrat spôsobený narodením dieťaťa však nemusí nutne viesť k rozchodu partnerov. Záleží na tom, ako danú situáciu zvládnu, či si uvedomia, čo ich môže stretnúť, a dokážu tomu čeliť.

„Dnes to už nie je svadba, ale dieťa, ktoré drží partnerov pokope. Niekedy mu venujú až extrémnu pozornosť, prehnane ho rešpektujú, analyzujú, stáva sa v rodine kráľom,“ upozorňuje partnerská terapeutka Martien Teillacová na úskalia súčasnej rodiny. Jej kolegovia definovali päť problémov, ktorým najčastejšie čelia čerství rodičia.

Som doma len do počtu

Až 10 % mužov dokáže žiarliť na svoje dieťa, zvlášť ak sa matka točí len okolo svojho drobčeka. „Cítil som sa, akoby som tam bol len preto, aby som nosil peniaze, kúpal dieťa a chodil nakupovať,“ sťažoval sa Gilles, otec štvorročného syna. „Niečo ako grátis domáci asistent, ktorý pribehne na zavolanie.“

Keď v partnerovi narastá pocit prisluhovača, človeka odstrčeného na druhú koľaj, mal by sa o tom s partnerkou pozhovárať, pokúsiť sa s ňou nejakou preskupiť a zorganizovať domáce povinnosti, aby si vyšli v ústrety.

Prečo musím v noci vstávať k dieťaťu len ja?

Ak sa jeden z partnerov cíti odstrčený, sťažuje sa na nedostatok pozornosti, ten druhý máva spravidla pocit, že ho povinnosti zavalia. Vyčerpanej mamičke sa zdá, že partner necháva všetko na ňu. Frustrujúci je hlavne nedostatok spánku.

„Ak jeden z partnerov nevstáva v noci k dieťaťu, lebo sa potrebuje cez týždeň vyspať do práce, môže sa o bábätko postarať v noci cez víkendy,“ radí rodinný terapeut. „Keď chodia do práce obaja partneri, môžu sa v nočnej starostlivosti o dieťa striedať napríklad každý druhý deň.“

Nechce sa milovať

Neha, pozornosť, žiadne konflikty. Pre 66 % žien je to podmienkou, aby dostali chuť na sex. Rozhodujúce je pre ne, či je doma príjemná atmosféra, či nie sú unavené, nemajú strach o dieťa. „U 70 % mužov tehotenstvo ženy a narodenie dieťaťa na ich sexuálnej túžbe nič nezmení, u žien je to iba 30 %,“ hovorí sexuológ Phillipe Brenot.

Radí rozhodne sa do tohto aktu nenútiť, nenáhliť sa s ním a vyskúšať aj iné spôsoby, ako navodiť intimitu a rozkoš. Patria k nim dotyky, maznanie, hladkanie, masírovanie. Odborník tiež odporúča neodmietať partnera, keď na milovanie nemáme chuť, spôsobom: „Nechaj ma, nemám na to náladu.“ Ten druhý sa potom cíti odstrčený. Lepšie je vysvetliť mu, že práve v tento večer potrebujete, aby vás len tak držal v náručí.

Čítajte tiež:

Návšteva svokry je pohroma

Defilé babičiek, tiet, kamarátok, každý chce bábätko vidieť. Nemá to konca-kraja, a pretože byt s čerstvo narodeným bábätkom býva zvyčajne hore nohami, padne i nejedna kritická poznámka na túto tému, zvyčajne od staršej generácie. Pre novopečených rodičov je to stresujúce a medzi partnermi môže prepuknúť konflikt, ak sa vopred nedohodnú, kto a kedy príde na návštevu. Ideálne je, aby sa návštevy netrúsili jedna za druhou, ale ak sa dá, pozvite ich na vopred dohodnutý termín vo väčšom počte.

Už si ma ani nevšimne

Ak má muž pocit, že už nie je prioritou svojej partnerky, navyše sa s ním nechce milovať, tak často rezignuje, večer sa zvalí pred telku a tam vylihuje. Určite nebude od veci občas si urobiť spoločný televízny večer, zvlášť keď je človek utiahnutý a nemá energiu čokoľvek podnikať, ale pre vzťah je dôležité občas si vyraziť len vo dvojici, napríklad len do kina. Za to komplikácie so zabezpečením stráženia dieťaťa stoja. Ide o to, pripomenúť si chvíle „predtým“, ktoré, hoci v trochu inej miere, sú možné aj po narodení dieťaťa.

Existuje prevencia?

Príchod dieťaťa nám ponúka nový pohľad na nášho partnera. Dostáva sa do situácie, v ktorej sme ho nezažili, dokáže milo prekvapiť či nepríjemne zaskočiť. Treba si to uvedomiť ideálne ešte pred pôrodom, pohovoriť si o zmenách, ktoré nastanú, snažiť sa pripraviť na ich úskalia. Vtedy je ešte pokoj a čas na objasnenie vlastných priorít a podľa nich si rozdeliť úlohy pre nastávajúce obdobie. Čím lepšie si čas zorganizujeme, tým viac nervov si ušetríme. Samozrejme, nedá sa predpovedať, či dieťa bude spavé alebo nespavé, ako to pôjde s dojčením atď., to ukáže až prax a podľa toho sa tiež bude odvíjať rodičovský režim. Hlavne je dôležité nájsť si v ňom chvíľku na odpočinok. Oplatí sa prispôsobiť rytmu dieťaťa. Keď spí, odpočívame tiež. Najlepšie vo dvojici.

Zdroj: Z dostupných zdrojov spracovala redakcia Babyweb.sk

3.11.2022 6:28| autor: Helena Chvojková 

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist