Hellboy, Cyntoryn zvieratiek, Láska medzi regálmi a ďalšie štyri nové filmy od dnes v našich kinách

11.4.2019|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň mieri do našich kín hneď sedem nových filmov. Z americkej produkcie si nenechajte ujsť novú verziu filmu Hellboy, či adaptáciu románu od Stephena Kinga, Cyntoryn zvieratiek. Z tej európskej nevynechajte nemeckú dramédiu Láska medzi regálmi, drámu Modlitba, či český dokument Trabantem tam a zase zpátky.

Režisér Neil Marshall prináša do kín svoju verziu pekelného chlapíka s rohami a chvostom bojujúcim s nadprirodzenom vo filme Hellboy. Obľúbený temný hrdina Hellboy sa vracia na plátna kín v plnej paráde. Pod hlavičkou ÚPVO (Úradu pre paranormálny výskum a obranu) sa vydáva do Londýna, kam sa zo záhrobia vrátila obávaná čarodejnica Nimue. „Krvavá Kráľovná“ potrebuje nabrať silu, pretože v dávnych dobách ju zabil samotný kráľ Artuš a kusy jej rozštvrteného tela ukryl v rôznych častiach Anglicka. Hellboy teraz musí zabrániť, aby Nimue na svet ľudí zoslala smrtiacu morovú ranu. Rohatý cynik má našťastie po svojom boku nevlastného otca, profesora Trevora Bruttenholma, a kamarátku Alice, mimoriadne nadané médium. Spolu s nimi odhalí šokujúcu pravdu o svojom pôvode i o tom, aké je jeho skutočné poslanie. V úlohe Hellboya uvidíme, budeme sa snažiť vidieť herca Davida Harboura (Stranger Things). Po jeho boku vo filme určite uvidíme Millu Jovovich, Iana McShana, Sashu Lane, Thomasa Hadena Churcha, Daniela Dae Kima, Alistaira Petrieho, Briana Gleesona, Kristinu Klebe, či Atanasa Srebreva. 

Tento týždeň si prídu na svoje aj deťúrence, a to vďaka kanadskej animovanej snímke Princ Krasoň (Charming) od režiséra Rossa Venokura. Čo majú spoločné Snehulienka, Šípková Ruženka či Popoluška? Všetky sú zaľúbené do Princa Krasoňa. Ešte keď bol malý chlapček, zlomyseľne ho zakliala zlá kráľovná. Odvtedy sa do neho každé dievča v kráľovstve beznádejne zaľúbi. Aby prelomil kliatbu a našiel pravú lásku, vydá sa na dobrodružnú cestu. Spoločnosť mu robí neznámy cudzinec Lenny o ktorom ani netuší, že to v skutočnosti dievča Lenore, prezlečené za chlapca a jediné dievča v krajine na ktorú kliatba neplatí. Rozprávka od tvorcov Shrek prinesie vtipný príbeh pre celú rodinu o odvážnych a správnych rozhodnutiach či pravej láske. V anglickom znení Demi Lovato, Wilmer Valderrama, Sia, Nia Vardalos, Ashley Tisdale, Avril Lavigne, Jim Cummings, Cory Edwards, či Jillian Bell. U nás sa snímka premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Dušana Cinkotu, Moniku Potokárovú, Zuzanu Mauréry, Mirku Partlovú, Andreu Kiráľovú Somorovskú, či Janu Lieskovskú.

Dvojica filmových tvorcov Kevin Kölsch a Dennis Widmyer natočila horor na motívy knihy Stephena Kinga s názvom Cyntoryn zvieratiek (Pet Sematary). Keď sa hráte so smrťou, môžete sa veľmi ľahko aj spáliť. Niekedy je lepšie ak mŕtvi zostanú mŕtvymi. Stephen King o tejto svojej knihe prehlásil, že ju považuje za svoj najdesivejší román. Pre fanúšikov hororov nemôže existovať lepšie odporúčanie. Doktor Louis Creed sa so svojou manželkou a dvoma deťmi presťahoval z veľkomesta na vidiek, do veľkého domu na okraji lesa, v ktorom sa ukrýva cintorín domácich zvierat. Na ten miestne deti už od nepamäti pochovávajú svoje domáce zvieratká, ktoré zomreli buď prirodzenou smrťou alebo sa stali obeťami rušne cesty, ktorá pretína mestečko. Zatiaľ čo otec a lekár Louis sa k smrti stavia pragmaticky ako k definitívnemu koncu života, jeho žena Rachel má po hrôzostrašných zážitkoch z detstva s témou smrti obrovské problémy a je pre ňu veľmi dôležité pred „vedomým konečnosti“ ochrániť svoje dve deti. Keď sused, Jud Crandall, nájde ležať pri ceste mŕtvu mačku ich dcéry Ellie, rodičia zrazu nevedia, ako to dcére vysvetliť. Je to práve Jud, kto Louisovi poradí, že keď mačku čo najskôr pochovajú na zvieracom cintoríne, nebudú jej musieť povedať vôbec nič. Mačka sa však jedného dňa vráti, trochu viac divokejšia, trochu nebezpečnejšia, trochu iná.

Jej návrat spustí lavínu desivých udalostí, ktoré Louisovi a jeho blízkym totálne zmení život. Smrť mačky totiž nebola ani zďaleka posledným úmrtím. Louis sa nakoniec chytá zúfalej nádeje, ktorú mu ponúka cintorín zvierat. Aj keď je pred ním varovaný desivými snami, napriek tomu sa Louis rozhodne ešte raz vyskúšať jeho silu. Nemôže totiž inak. „Tradičným hororom sa skôr vyhýbam, mám rád tie psychologické, čo je presne prípad tejto adaptácie“, hovorí producent Lorenzo DiBonaventura. „Je to príbeh, ktorý sa len snaží odpovedať na otázku: Ako ďaleko ste ochotní zájsť, aby ste ochránili svoje deti? Aj preto ho King tri roky schovával v šuflíku, než sa ho rozhodol vydať. Tak veľmi sa ho bál,“ dodáva. V hlavných úlohách Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz, Naomi Frenette, Maria Herrera, Jeté Laurence, Hugo Lavoie, či Obssa Ahmed.

Ďalšiu knižnú adaptáciu prináša do kín režisérka Jenny Gage, a to s filmom After: Bozk (After). Tessa je slušne vychované dievča, ktoré randí s milým, spoľahlivým chlapcom. V živote má jasný cieľ, ambície a matku, ktorá dohliada, aby to tak zostalo. Lenže hneď v prvý deň na vysokoškolskom internáte narazí na Hardina, chalana so strapatými hnedými vlasmi, sebavedomým britským prízvukom, s pírsingom v pere a ten jej nabúra všetky ideály, v ktoré dovtedy verila… Knižný bestseller a fenomén sa dočkal filmového spracovania! Vo filme hrajú Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford, Meadow Williams, Peter Gallagher, Jennifer Beals, Selma Blair, Samuel Larsen, či Dylan Arnold.

Nemecká snímka Láska medzi regálmi (In der Gägen) režiséra Thomasa Stubera mala svoju premiéru na MFF Berlinale 2018 a dnes prichádza do našej oficiálnej kinodistribúcie. Christian je bitkár a muž s pochybnou minulosťou, ktorý svojím zjavom pripomína pitbula. Jednu etapu má za sebou, druhú začína ako pomocná sila vo veľkosklade, kde je jeho najžiarivejšou perspektívou možnosť obsluhovať vysokozdvižný vozík. Pre niekoho, kto sotva zvláda svoj vlastný život a vegetuje na sociálnom dne, je aj toto veľká výzva. Christiana sa ujíma veterán Bruno a zasväcuje ho do mikrokozmu, v ktorom sa žije podľa špecifických pravidiel a vo svojráznych bublinách jednotlivých oddelení. Počas jednej prestávky stretáva Christian prostorekú a očarujúcu Marion z oddelenia lahôdok. Láska medzi regálmi je krehká, civilná a realistická romanca z miesta, odkiaľ nevidieť nebo. V hlavných úlohách Sandra Hüller, Franz Rogowski, Peter Kurth, Henning Peker, Matthias Brenner, či Ramona Kunze-Libnow.

Rovnako z MFF Berlinale 2018 a aj s cenou pre najlepšieho herca prichádza do našich kín francúzska dráma režiséra Cédrica Kahna, Modlitba (La priére). Príbeh dvadsaťdvaročného Thomasa, ktorý prichádza do katolíckeho rehabilitačného centra vo francúzskych Alpách, aby tu zabojoval so závislosťou od heroínu, je štúdiou (ne)dobrovoľnej rehole a premeny prchkého adolescenta na svojbytnú duchovnú bytosť. Najväčšími prednosťami filmu sú neokázalá, precízna réžia, odvaha rozprávať príbeh v bolestivom detaile a brilantné herecké obsadenie. Kahnov film je pokornou charakterovou štúdiou i formálne čistou, tichou oslavou ľudského súcitu a odhodlanosti – nenápadnou, ale prenikavou a nesentimentálnou snímkou o viere, možnostiach nápravy, rôznych podobách závislosti a ťažkej voľbe medzi láskou k človeku a láskou k Bohu. V hlavnej úlohe exceloval Anthony Bajon. V ostatných úlohách si zahrali Damien Chapelle, Àlex Brendemühl, Louise Grinberg, Hanna Schygulla, či Antoine Amblard.

Poslednou snímkou týždňa uzavrieme jedno veľké dobrodružstvo. Cestovateľ a režisér Dan Přibáň natočil dokument Trabantem tam a zase zpátky. Žltá výprava sa vracia domov! Končí posledná veľká cesta naprieč kontinentmi. V tíme tentokrát neuvidíte ženu a putovanie pod taktovkou cestovateľa Dana Přibáňa naberá na obrátkach. Žltý cirkus ide z Indie až domov. Prekonáva Himaláje, diktatúry aj výškové rekordy a stíha aj utekať pred políciou. Skrátka, táto posádka nemôže sklamať. Ničoho sa nebojí, bez obáv zvláda všetky nástrahy s čiernym humorom a sebairóniou. Návrat domov je dojemný ako ešte nikdy predtým a dokazuje, že na dobrodružstvo netreba luxus – stačia 2 trabanty, 1 maluch, 1 jawa a skupina skvelých ľudí.

  Foto © Depositphotos/ASFK/FilmEurope/CinemArt/ForumFilm/Continental/Bonton

Súvisiace články