Prejsť na obsah

Primátor nevylučuje trestnoprávnu dohru, ak sa potvrdí zneužívanie verejných zdrojov exriaditeľom zariadenia na Garbiarskej

Aj fotopascu za 285 eur alebo s kameru s termovíziou za 1690 eur zrejme potreboval k svojej činnosti lekár-gynekológ a donedávna aj riaditeľ Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPMK) na Garbiarskej ulici Ján Valko (Smer-SD). Okrem týchto predmetov sa v zastrčenej chladničke strediska sociálnej pomoci našli aj desiatky kíl mäsa a výrobkov z diviny.

Po utorkovej kontrole v tomto sociálnom zariadení si primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) položil otázku, či bol bývalý riaditeľ lekárom alebo poľovníkom. „Dostal som tip, aby sme sa tam išli pozrieť. A v jednej miestnosti som našiel plnú mrazničku poľovníckych úlovkov. Viacerí zamestnanci nám povedali, že si pán doktor odkladal mäso aj v kuchynke alebo v chladničkách, ktoré majú vo svojich kanceláriách.“

Ján Valko bol 14. februára 2019 odvolaný zo svojej funkcie poslancami Mestského zastupiteľstva, keď z 36 prítomných nepodporil tento návrh iba Ján Jakubov (Smer-SD) a šiesti poslanci sa hlasovania zdržali. Následne na to ukončil dohodou aj svoj zamestnanecký pomer v SSPMK.

Podľa primátora sa odvtedy datuje aj snaha, aby Valko vrátil svojmu exzamestnávateľovi rôzne veci, ktoré mal zapísané na svojej osobnej karte. Doteraz sa SSPMK nepodarilo vymôcť viaceré predmety, ktoré užíval a stále ich má vo svojom vlastníctve, hoci mu nepatria. Valko bol riaditeľom zariadenia 8 rokov.

„Trvalo nám dlhé týždne, pokiaľ si pán bývalý riaditeľ našiel čas a vrátil aspoň časť vecí, ktoré mal ako štatutár k dispozícii. Medzi vecami, pri ktorých sa tváril, že ich nemá, boli napríklad fotopasca za 285 eur alebo poľovnícka termokamera s nočným videním za 1 690 eur. Na čo mu slúžili, na koho poľoval a prečo si ich kúpil z verejných zdrojov, je otázka len naňho. Hoci už vyše poldruha mesiaca nepracuje na Garbiarskej, stále neodovzdal štyri obrazy košických maliarov v hodnote niekoľko tisíc eur alebo tlačiareň. Takisto sa pýtam sa, na čo mu boli doma zdviháky na veľké autá, či kľúče, ale aj vŕtačky. Mal tam aj počítače a ďalšie veci,“ uviedol.

Valko na výzvy mesta už dlhšiu nereaguje a nepreberá poštu. Včera večer po zverejnení statusu primátora na sociálnej sieti však ktosi z mrazničiek zobral všetko mäso, ktoré tam exriaditeľ skladoval.

„Ak by sme vaničky plné klobás a mäsa nenašli, neuveril by som, že je fakt poľovník. Čo robil ten človek v práci? Ak by sa nás niekto spýtal, či bolo správne ho odvolať, ani na sekundu by som nepochyboval. Po nástupe nového vedenia sme vymenili viacerých riaditeľov. Prakticky s každým, okrem neho, sme sa korektne dohodli. Máme s ním komunikačný problém, nereaguje na naše výzvy a ani nepreberá poštu."

Otázne je aj to, či sa v jeho osobnej karte nachádzalo úplne všetko, čo SSPMK preňho z verejných zdrojov aj nakúpilo a on to používal. Primátor preto dnes dal preveriť viaceré podozrenia, ktoré sa v súvislosti s Valkom týkajú možného neoprávneného nakladania s verejnými zdrojmi.

„Najprv sa s ním chceme stretnúť. Budem požadovať od neho vysvetlenie, na čo mu tie nakúpené zariadenia boli. Škoda len, že sa pán bývalý riaditeľ okrem svojich nevšedných záľub viac nevenoval aj riadeniu SSPMK. Zariadenie považujeme za dlhodobo zanedbané, nová poverená riaditeľka Zdenka Slovíková postupne odstraňuje mnohé nedostatky a pochybenia pri starostlivosti o klientov, ktoré za ten krátky čas našla. Hneď po týchto zisteniach som dnes zadal nášmu novozriadenému referátu auditu a kontrolingu úlohu, aby preveril všetky podozrivé nákupy. V závislosti od výsledkov kontrolných zistení nevylučujeme ani trestno-právnu dohru tejto záležitosti,“ dodal primátor.